EIX EN TRANSFORMACIÓ

Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla

Serà un òrgan consultiu de 19 experts que treballarà per reequilibrar l’activitat cultural, comercial i lúdica d’aquesta artèria "fugint de processos de monopolització".

L’equip assessor té com a repte reactivar la via urbana més icònica de BCN

Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’empresari, dissenyador i joier Joan Oliveras –que durant anys va presidir l’entitat de comerciants i veïns Amics de la Rambla i va ser reconegut com a Ramblista d’Honor el 2024– serà l’encarregat de presidir el nou consell La ciutat i la Rambla, que arrenca com un òrgan consultiu adscrit a l’alcaldia. El formaran 19 persones de la societat civil, però també comptarà amb la representació del regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, i el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, per part del consistori. El nou ens busca impulsar la recuperació del famós passeig per als barcelonins, més enllà de la reforma urbanística en marxa.

L’alcalde Jaume Collboni va presidir ahir la sessió de constitució del consell, en el qual ha alineat representants de la ciutadania i entitats "amb vinculació a la Rambla i a Barcelona", perquè tenen presència o un alt grau d’implicació al vial, o perquè la seva activitat professional aporta "coneixement necessari a la reflexió" sobre el seu futur.

Apuntaran a objectius que transcendeixen de la reurbanització que ara s’està portant a terme, per "mantenir l’històric caràcter singular i popular de la Rambla, reincorporar-la al teixit social ciutadà i reequilibrar les activitats culturals, comercials i lúdiques, fugint de processos de monopolització".

L’ajuntament va informar que la resta de membres amb veu i vot seran Roser Tiana i Salvador Alemany, com a vicepresidents, i com a membres: Vicenç Altaió, Benedetta Tagliabue, Juli Capella, Jordi Garcés, Isabel Rodríguez, Anna Rosa Cisquella, Jordi Mas, Lluís Saura, Beth Galí, Jordi Farrés, Sira Abenoza, Manuel Huerga, Joan Antón Maragall, Isona Passola, Darío Olaortua i Montse Farré-Miró. També hi participaran representants de Foment de Ciutat amb funcions de secretaria tècnica del consell.

Després de llargs anys de debats i reivindicacions sobre com havia de ser la Rambla del segle XXI, tant des del punt de vista de la renovació urbanística com de la seva dinamització cultural i comercial per dotar-la de més qualitat, el nou consell de caràcter consultiu integrat per experts té al davant el repte de la reactivació de l’eix més icònic de Barcelona, devorat pel turisme i que busca reconnectar amb la ciutadania. Es vol aprofitar l’"oportunitat" que suposen les obres, des d’un espai de "reflexió, orientació, proposta, avaluació i seguiment que assessori i acompanyi l’Ajuntament de Barcelona" en aquest camí a la transformació.

En aquest punt destaca l’"ambició" d’afrontar també els usos socials i comercials que han "de garantir un passeig equilibrat". És a dir, restituint el "valor de la convivència i el caràcter de passeig habitable", més enllà del carrer només transitable en el qual s’ha convertit per a molts.

I, com que l’impacte de la Rambla irradia molt més enllà de les seves voreres, el consell s’haurà d’esforçar també perquè la mutació repercuteixi positivament en els dos barris contigus, el Raval i el Gòtic, així com en punts clau de l’entorn, com ara la plaça Reial i el mercat de la Boqueria, entre altres llocs.

Notícies relacionades

Experiència i previsions

El fitxatge d’Oliveras arriba just quan acaba de ser reconegut amb el premi Ramblista d’Honor el 2024 "en reconeixement al seu afecte i dedicació envers la Rambla, i com a impulsor de la reforma en marxa". A més, és president del Patronat del MNAC des del 2021 i acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi, entre altres càrrecs. Com a joier artesà, ha sigut fundador i president del Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya.