BCN tornarà a restaurar l’estàtua de Colom per revertir la seva degradació
L’Ajuntament licita la redacció del projecte executiu que determinarà quines obres requereix el monument, amb un estat de conservació "preocupant", segons el plec de prescripcions tècniques.
L’estàtua de Colom a Barcelona, deteriorada pel pas del temps, ahir. | MANU MITRU
El monument de Cristòfor Colom és un dels més emblemàtics de Barcelona. I també un dels més restaurats. El braç estès i el dit que assenyala cap al mar formen part de l’skyline de la ciutat, i estan sotmesos a un desgast permanent. Les intervencions, revisions i estudis han sigut gairebé continus perquè mai han sigut suficients per impedir la seva degradació. La baixa qualitat dels materials originals i una ubicació costanera molt exposada a la climatologia i als agents atmosfèrics provoquen que el seu envelliment sigui més accelerat que el d’altres monuments més resistents i en zones més protegides. Ara l’Ajuntament vol tornar a repassar la seva imatge amb una nova intervenció.
El monument en honor al descobridor d’Amèrica, de l’arquitecte Gaietà Buïgas, es va inaugurar el 1888 per a l’Exposició Universal posant punt final a la remodelació del litoral i del port barceloní. Des d’aleshores s’alça en una columna de 60 metres d’altura i més de 233 tones de ferro que serveix de pedestal a una estàtua de set metres d’altura, situada a l’encreuament entre la Rambla, el passeig de Colom i el port de Barcelona. El seu deteriorament per oxidació i excrements de gavines i coloms és pràcticament inevitable.
Una avaluació tècnica del monument del Portal de la Pau ha recomanat a la ciutat solucionar algunes patologies existents, expliquen fonts municipals a EL PERIÓDICO, que incideixen que serà una intervenció "molt tècnica" i d’abast moderat. Per ara s’ha obert la convocatòria de licitació per redactar el projecte executiu de restauració, per un import de 96.800 euros, que determinarà la dotació econòmica que necessitin les obres i la seva durada. També la profunditat de l’actuació.
El plec de prescripcions tècniques és clar: l’estat de conservació del monument "és preocupant". El departament municipal de Patrimoni Arquitectònic ha sol·licitat en diverses ocasions finançament per portar a terme una revisió integral que avaluï la intervenció necessària per a la seva conservació, ja que "és una despesa que la contracta de conservació i manteniment dels monuments de la ciutat no pot assumir". Com que l’acció pressupostària no s’ha portat a terme, només s’hi han pogut realitzar petites actuacions, segons es justifica en l’informe de necessitat de la licitació. Per això sempre ha sigut insuficient.
El projecte executiu que es redactarà ara inclourà les actuacions estructurals i de restauració d’elements arquitectònics i ornamentals, tant de l’interior com de l’exterior del monument. No obstant, més enllà de les intervencions concretes que s’hi realitzin, el plec de prescripcions tècniques remarca que "és necessari realitzar un projecte de restauració global per definir la intervenció integral més adequada" que permeti la conservació del monument i que resolgui el seu estat de degradació actual.
Despreniments
Durant els últims anys, el conjunt d’escultures de pedra ubicades en el primer nivell de la base del monument s’han embolicat amb malles protectores per garantir la seguretat de la ciutadania. Les malles van ser retirades al desembre i es va fer una revisió dels elements susceptibles d’estar poc adherits i en perill de despreniment.
Notícies relacionadesEn el període en què es van fer aquells treballs, es van produir diversos despreniments que no van causar cap mal gràcies a les tanques protectores. Arran d’aquells incidents i dels resultats de la revisió, es va valorar la necessitat d’instal·lar de manera immediata noves malles preventives en diverses àrees del monument per evitar qualsevol nou despreniment.
Al tancament d’aquest any hauran visitat el mirador de Colom unes 30.000 persones, per sobre de les 21.235 registrades el 2023. Tot i així, el flux de visitants que hi havia abans de la pandèmia no s’ha tornat a recuperar. El 2015 n’eren 109.727. Cinc anys i una pandèmia després, el total anual van ser només de 7.469. Mai s’ha arribat a la xifra de 1994, quan el monument va rebre 124.884 persones. Tancaments intermitents per obres, restriccions sanitàries i l’auge d’altres icones turístiques més modernes sembla que han relegat aquest mirador històric.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034