Els sopars nadalencs de grup es multipliquen a BCN a partir de demà
El preu mitjà del cobert rondarà els 58 euros pel pes de les empreses, però la demanda de molts particulars està per sota dels 50 euros. Les nits dels dies 12, 13, 19 i 20 de desembre són les dates que més trobades concentren.
Amb la ressaca del pont de la Constitució encara sobre les espatlles, milers de barcelonins afronten a partir de demà una marató de sopars de grup prenadalencs que ompliran durant unes quantes nits (fins al dia 20 en general) les taules de molts restaurants de la ciutat. Ja no només és l’habitual dinar o sopar d’empresa, sufragat de vegades per les corporacions i en altres casos pels empleats que decideixen mantenir la tradició tant sí com no, sinó també la creixent tendència dels àpats entre amics que es reuneixen per celebrar el Nadal abans que arribin els tiberis familiars. Com a resultat, l’hostaleria afronta diverses dates punta, que aquest any seran les nits del 12, 13, 19 i 20 de desembre, i en menor mesura l’hora dels dinars.
Col·lateralment, seran dues setmanes de gran activitat per a locals d’oci nocturn i taxis. Però el sector apunta a una gran concentració, i amb moltes places disponibles dilluns vinent o dimarts, per exemple.
Més enllà del sondeig sectorial fet per aquest diari, el portal especialitzat de reserves The Fork exerceix de pulsòmetre de l’activitat en aquestes dates. Fonts de l’empresa destaquen que les reserves que comptabilitzen com de grup (6 o més persones) per als dies 12, 13, 14, 19, 21 i 21 de desembre a Barcelona concentren el 38% de l’activitat de desembre, lleugerament per sobre de l’any passat. La setmana de Nadal (al caure en dimecres) queda ja sense activitat perquè tothom vol deixar uns dies de descans per afrontar les tradicions.
Quant a la gastronomia més buscada per als sopars de grup, destaquen la mediterrània (42%), seguida de la italiana (10%) i la catalana (10%). És a dir, que queda fora del podi nadalenc la cuina més exòtica, com la japonesa, que normalment està entre les més sol·licitades. Segons les seves dades, si el 2022 el compte mitjà va ser de 52 euros, l’any passat va pujar a 45 i en aquesta ocasió, a 58 euros, en sintonia amb la radiografia de la resta d’Espanya. Segons les mateixes fonts, tot i que el desembre és un mes clau al sector, constaten que a grans ciutats com Barcelona "cada vegada es reserva amb més antelació" per no tenir problemes de disponibilitat.
Diversió i ‘networking’
D’altra banda, The Fork va fer una enquesta als seus usuaris (a nivell nacional), segons la qual un 63% pensava acudir al sopar d’empresa de Nadal i un 23% tenia dubtes. És significatiu que un 47% assenyalés que és l’empresa qui pagarà la celebració. I que gairebé la meitat hi va per divertir-se amb els seus col·legues fora de la feina, mentre que el 28% s’ho pren com un networking. No hi falta el 12% que hi va per compromís, i el 10% que s’inventarà alguna excusa per no anar-hi. En aquest marc geogràfic, set de cada 10 esperaven gastar entre 25 i 50 euros si els tocava pagar, davant un 17% de 50 i 70 euros. Una majoria (80%) prefereix el format establert al de còctels drets.
Tot i que alguns restaurants estimulen amb ofertes o detalls afegits les reserves per dinar, no hi ha dubte que el format de sopar és el favorit sobretot dels comensals més joves, perquè permet portar l’eufòria fins a les copes i el ball. En aquest sentit, fonts del sector destaquen que els restaurants amb oferta de glops que permeten allargar la vetllada estan entre els més demandats pels grups, per evitar desplaçaments. Alguns, a la zona litoral, han tancat exclusivitats en les dates més sol·licitades, al comptar amb muntatges per a fins a més de 500 persones, relaten diferents fonts.
L’era de la postpandèmia ha tornat a posar en valor els brindis presencials. D’una banda perquè el teletreball s’ha estès tant que moltes empreses veuen necessari promoure una trobada el més extensiva possible amb els seus treballadors, que es veuen menys que mai. "Els sopars per a centenars de persones solen tenir més pressupost, fins i tot per sobre de 80 euros i amb un temps de barra lliure", indica el portaveu del Front Marítim. D’altra banda, després d’haver conegut els rigors del confinament, es reivindiquen els retrobaments amb cercles estimats.
Des del grup Costa Este (amb Opium Mar, el revigoritzat NuBCN a la zona alta, Cachitos, Pacha...), assenyalen que en general ja han copat les dates clau amb moltes empreses, però també tenen gran activitat els dissabtes amb grups en general. Com en altres locals amb oferta de diversió inclosa, es tracta en ocasions de grups que comparteixen afinitats o activitats (del gimnàs, de grups viatgers, de cursets...) i es reuneixen poc.
A Barcelona, aquest any els pressupostos més modestos seran els d’empleats que s’autosufraguen menús, així com els grups més joves, entorn dels 40 o 45 euros. Però també hi ha grups d’amics de més edat que busquen establiments ja coneguts perquè anteposen menjar bé i prefereixen anar a la carta. No obstant, en general els menús tancats més presents aquests dies, segons diferents grups de restauració i establiments consultats, rondaran els 50 euros o més, perquè acusen la inflació i els increments de la matèria primera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista