Comerç de proximitat

Només 10 dels 35 locals comprats per BCN aconsegueixen reobrir les portes

El govern municipal admet que la iniciativa Amunt Persianes no aconsegueix ser efectiva per a la dinamització comercial i que la idea d’oferir plantes baixes a menor preu per generar més activitat als barris s’ha de millorar.

La majoria dels negocis que ja estan en marxa es concentren a Ciutat Vella i Sants

Només 10 dels 35 locals comprats per BCN aconsegueixen reobrir les portes
4
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit reobrir només 10 dels 35 locals en planta baixa que va comprar per dinamitzar el comerç local. Els va adquirir el 2021 per 17,5 milions d’euros en el marc del pla Amunt Persianes, que el govern de BComú i PSC de llavors havia pactat amb ERC com a condició per aprovar els pressupostos. La intenció de l’estratègia, que facilita lloguers per sota del preu habitual de mercat, era impulsar l’activitat econòmica reocupant locals buits amb nous negocis i botigues de barri.

Tres anys després, la realitat és que el projecte ha ensopegat amb un obstacle rere un altre, com la polèmica compra de locals plens a les Corts, i la mesura no ha pogut ser totalment efectiva. Els 10 nous negocis que han obert durant aquest any formen part dels 16 locals que sí que s’han adjudicat. La resta encara espera ser assignada. Està previst que entre gener i febrer del 2025 obrin quatre baixos comercials més que ara estan en obres.

Les activitats que acullen la desena activa van des d’associacions fins a coworkings passant per estudis de dansa i ioga i una llibreria de còmics. La convocatòria incloïa que nou locals fossin pensats per a activitats o productes culturals, per això també destaca una residència artística i un espai de creació.

Distribució per barris

La majoria dels locals ara oberts es concentren a Ciutat Vella i Sants. També n’hi ha d’altres a l’Eixample, Horta-Guinardó i Nou Barris. Al carrer de Sant Rafael, 38, hi ha l’Associació Esportiva Ciutat Vella, un projecte intercooperatiu de creació d’ecosistemes de proximitat per impulsar l’economia social i solidària del Raval.

No gaire lluny, a uns 20 minuts caminant, es troba R.A.R.O., un espai de residències artístiques, on es crea, es forma i s’exhibeixen obres de format petit i mitjà. Al carrer de les Semoleres, 10, al mateix districte, es troba una rebosteria natural i saludable (Bakery ZeroZero).

A l’avinguda de Josep Tarradellas, 44, ha obert un altre espai de creació artística, on ha traslladat el projecte La Turbo. I no gaire més lluny, al carrer de Robrenyo, 64, es troba un altre espai de creació coworking i formació, la seu d’On el Teatre Batega.

D’altra banda, a l’Eixample s’han beneficiat de la iniciativa Amunt Persianes dos locals. Un allotja un estudi de ioga (Bloom Estudio), al carrer de Bailèn, 63, i un altre l’associació de comerciants SOM Sant Antoni, a l’avinguda de Mistral, 14.

A Horta-Guinardó ha obert una escola de dansa, al carrer de la Torre dels Pardals, 6. A Nou Baris, al carrer del Doctor Pi i Molist, 65, l’espai Viver Cooperatiu, un coworking amb una sala multifunció digitalitzada. I a Sant Andreu, el local del carrer del Pacífic, 34 allotja una llibreria de còmics i espai de jocs relacionats.

Dels quatre locals que estan a punt d’obrir, un serà l’Espai la Balisa, al carrer de Doctor Aiguader ,18, a la Barceloneta. Allà es portarà a terme treball comunitari, economia social i solidària amb perspectiva de gènere, interseccional i feminista. La idea és que d’aquí neixin projectes dels àmbits del treball de cures i serveis a les persones.

També està previst que obri un centre de psicologia al carrer de Galileu, 148, a Sants, i un entorn d’empara al carrer de la Lluna, 20, per a l’emprenedoria, la producció i comercialització, i un espai de converses del barri del Raval. I a Hostafrancs, obrirà l’espai sociocultural La Tregua, d’art transformacional, al carrer de Béjar, 43.

"Quan un fa polítiques noves, de vegades l’encerta i de vegades serveixen per saber què s’ha de millorar. Aquest és un dels casos", va admetre la regidora de Comerç, Raquel Gil, en l’última comissió d’Economia a instàncies d’un prec d’ERC. Els republicans van preguntar sobre l’estat d’aquests 35 locals, conscients que el resultat de la seva iniciativa "queda lluny" del que van proposar. Per al portaveu d’ERC, Jordi Castellana, "mereix una reflexió".

Obres d’adequació

Notícies relacionades

Gil va atribuir la lentitud de la reobertura dels baixos comercials a les obres d’adequació que s’estan fent en alguns dels locals. Segons va apuntar la regidora, ara la societat municipal Foment de Ciutat està redactant els projectes de rehabilitació d’alguns dels locals que estaven en pitjor estat per tornar a posar-los en la convocatòria ja totalment reformats. Això implica que l’adjudicatari no hagi de fer ell mateix la inversió per rehabilitar-lo i ja vagi a càrrec de l’ajuntament.

Malgrat la bona intenció de la iniciativa, el projecte va sortir a la palestra per la polèmica compra dels locals al districte de les Corts, al carrer de Nubiola i Espinós, 6-8. El pla es va tornar en contra de l’ajuntament quan els grups municipals d’ERC i de Junts van revelar que 14 dels 16 locals d’aquest lot tenien negocis en actiu, una cosa que anava en contra dels objectius del programa Amunt Persianes. El propietari els va desallotjar i va obligar els arrendataris a deixar lliure l’espai. Les persianes d’aquests locals encara estan abaixades.