Informe municipal
44 incidències per hora als voltants de la Sagrada Família
Els agents cívics han reportat prop de 183.000 actes incívics des de principis d’any, com consum d’alcohol, vendes ambulants o patinets circulant per la vorera.
Els agents cívics que patrullen els voltants de la Sagrada Família han reportat durant els primers 11 mesos i mig de l’any al voltant de 183.000 incidències o, el que és el mateix, 44 conductes incíviques cada hora. La jornada laboral d’aquests empleats uniformats de color taronja, que no poden multar, comença poc després de les vuit del matí i finalitza a la mateixa hora, però de la tarda. Un succint repàs de quina és la seva tasca va ser presentat dilluns a la nit en el consell de barri de la Sagrada Família davant el palpable escepticisme i estupefacció dels veïns de la zona, queixosos que l’eficàcia d’aquests agents és pràcticament homeopàtica.
Aquesta figura va ser creada per l’Ajuntament de Barcelona el 2015, primer amb 25 agents. Avui en són més de 50. Treballen en diferents àrees de la ciutat, però la zona zero, en la qual com a mínim hi ha sempre quatre armilles taronges, és la Sagrada Família. Segons les dades presentades en la reunió amb els veïns, els agents cívics van advertir durant aquells 11 mesos i mig 381 casos de mendicitat, 153 de consum de begudes alcohòliques en la via pública, 2.366 vendes ambulants, 4.063 patinets per sobre de les voreres, 10.424 bicicletes cometent la mateixa infracció, 39.239 persones, sobretot turistes, caminant pel carril bici i, en el cim de les estadístiques, 58.358 vianants que van travessar el carrer per on no estava permès. La llista segueix amb més apartats, com 846 casos de l’anomenat torsnudisme que prohibeixen les ordenances municipals i 141 problemes relacionats amb la parada de grups de turistes en llocs que provoquen un col·lapse de les voreres.
Tot i que sempre amb un intercanvi d’opinions educat, va ser patent l’abisme que separa el punt de vista municipal del veïnal. Els residents a la zona es van limitar a remarcar el que sembla obvi, que els agents cívics no paren cap cop. Va ser necessari recordar diverses vegades, per part dels que van presentar l’informe, que els agents cívics no són agents de l’autoritat. En el millor dels casos, poden comunicar a la Guàrdia Urbana la necessitat d’actuar davant tal o tal incidència. Per als veïns, alguna cosa ha de fallar en aquesta línia de comunicació, perquè des del seu punt de vista la policia municipal brilla per la seva absència.
Potser el punt més col·lapsat a la zona és el tram de vorera del carrer de Mallorca situat entre Marina i Sardenya. Per als residents, és un embut intransitable perquè, segons temen, alguns guies turístics mostren un sospitós interès que els grups que acompanyen visitin en concret una botiga de records d’aquest carrer.
Imants de nus
El govern municipal, en els preliminars de la sessió, va destacar que s’havia avançat en el procés de feminització del nomenclàtor del barri rebatejant tres passatges amb noms de dona. Una veïna es va preguntar si això servia d’alguna cosa a la vista que un dels productes que exhibeixen bastantes botigues del barri són imants de nevera de dones despullades abraçant penis. Els agents cívics, va respondre a l’Ajuntament, res poden fer davant això. Poden demanar que la gent travessi el carrer pel semàfor i en verd 60.000 vegades, però no això.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça