Barcelona, protagonista

La Italiana Rivali, pasta fresca i història de BCN

L’establiment emblemàtic, el primer d’aquest tipus que va obrir a la ciutat, celebra 120 anys en mans de la quarta generació de la família fundadora.

La Italiana Rivali, pasta fresca i història de BCN
3
Es llegeix en minuts
PER Laia Zieger

Podria ser un dels establiments amb més influencers congregats davant a la recerca del fons de foto perfecte. D’aquests que semblen un decorat de pel·lícula. No obstant, La Italiana Rivali és un recés de pau en la turística Ciutat Vella. Un negoci només freqüentat per locals, que a simple vista pot passar desapercebut si la mirada no entreveu l’interior. Llavors, un queda atrapat. Entrar és un viatge a una altra època. Quan les botigues tenien ànima i una senyora decoració amb materials nobles. Quan les dependentes coneixien els clients pel nom. I quan hi havia una autèntica posada en escena del gènere. Això ja passa poc al nucli antic, on cada vegada més espais passen a mans de les grans corporacions.

Continua al mateix lloc, La Italiana Rivali. Cent vint anys, per ser exactes. Sobrevivint a la pesta, a les guerres, al pillatge, a crisis i a pandèmies. Convertit en un dels 209 establiments emblemàtics catalogats a Barcelona per conservar la seva activitat i local original al llarg de més d’un segle. Són llocs que cal valorar, per preservar. Per interès social i històric.

Són quatre generacions que han estat lluitant amb molta, moltíssima passió i dedicació, perquè aquest negoci 100% familiar tiri endavant. Attilio i Justina Rivali, els besavis de Carla, actualment al capdavant de La Italiana junt amb el seu marit, Gerard Vilà, van sortir del Piemont rumb a l’Argentina. Ella, embarassada, va tenir una travessia infernal, i quan va arribar al primer port, va dir que s’hi quedava. Així van arribar a Barcelona el 1902.

Van obrir un petit quiosc a la Rambla, on ella elaborava i venia pasta fresca. Dos anys més tard van poder comprar el local actual, al carrer del Bonsuccés, 12, el primer obrador de pasta fresca i botiga de productes italians de Barcelona. Amb la segona generació implicada, va explotar la Guerra Civil. I després de la contesa van haver de tornar a començar. Així que la nonna va tornar a l’obrador per preparar la millor pasta fresca de la ciutat. "Això sempre ha sigut un negoci matriarcal", fa broma l’actual propietària.

El negoci va seguir vent en popa amb la tercera generació i, ara, amb la quarta. Cadascú hi ha aportat alguna cosa. "Els meus pares van introduir maquinària semiindustrial a l’obrador i la nostra aportació ha sigut la fusió italocatalana. Una unió preciosa. El tomàquet italià conviu amb avellanes de Reus, i el cava amb vermut italià", apunta Clara, que explica que el seu marit és feliç elaborant la pasta fresca després d’unir-se a aquest negoci ja fa 15 anys.

De tots els barris

Notícies relacionades

A La Italiana no falta cap delikatessen italiana: hi ha una vintena de pastes fresques diferents cada dia (curta, llarga i farcida) i fins i tot fan galets frescos; serveixen un menú setmanal amb plats per emportar; antipasti, embotits, formatges, salses, dolços, vins, pastes salades, olis, condiments i, en aquestes dates, el rei panettone.

"A la gent li encanta venir a seleccionar", apunta i assegura que té clients molt longeus que han sigut atesos per tres generacions. "Són tot gent de tots els barris que ve a comprar". Precisament vol agrair aquesta fidelitat amb motiu de l’aniversari de La Italiana. A cada taula, hi haurà degustacions especials regalades als clients. "També ho fem com a homenatge als meus pares. Poder celebrar aquest moment històric amb ells és meravellós, tot i que ja tinc al cap el 125è aniversari", explica Carla, que amb els ulls brillants, parla amb passió del seu negoci. "Mira aquests marbres, aquesta vitrina, aquestes rajoles, això és una meravella". És història de Barcelona.