Evolució d’un eix clau
El Portal de l’Àngel perd presència de la moda i guanya diversitat comercial
Alguns dels segments en creixement són l’esportiu i les perfumeries. També ha augmentat el temps de permanència dels seus visitants fins als 36,9 minuts (un 70% més que al final del 2019), segons la consultora CBRE.
El lloguer ronda els 230 euros per m2 per a locals de 100 a 200 metres a planta baixa
El Portal de l’Àngel és un d’aquests carrers que tot i jugant a la Champions League del comerç i estant sempre freqüentat va patir l’efecte col·lateral de la massificació turística, que va portar alguns perfils de compradors barcelonins a desistir de les compres al centre, inclinant més la balança actual cap als compradors més joves i els viatgers. Però és també la via comercial que va resistir millor la debacle comercial del barri Gòtic per la pandèmia, mantenint l’acceptació de les grans marques mainstream.
Per això, avui es manté entre els carrers més cotitzats de Barcelona juntament amb el passeig de Gràcia i ha aconseguit augmentar el temps de permanència dels seus visitants fins als 36,9 minuts (un 70% més que en el tercer trimestre del 2019), segons un informe de la consultora immobiliària especialitzada CBRE. L’anàlisi constata també la tendència a una menor presència de la moda, davant un mix comercial ara més variat.
Qualsevol que passegi aquests dies pel cotitzat vial observarà unes quantes persianes abaixades (a més de les de l’antic El Corte Inglés, ara en obres). Pel pes que va deixar aquest històric espai, l’actual disponibilitat comercial és lleugerament superior (4,5%) a l’habitual en aquest curt eix, que sempre estava al caire de la plena ocupació. L’informe destaca que les rendes s’han anat recuperant des de la postpandèmia, fins a rondar els 230 euros per metre quadrat al mes per a locals de 100 a 200 metres quadrats ubicats a planta baixa, amb un augment de la demanda al llarg de tot aquest any que acaba. La previsió, explica Susana Elhombre, directora de Retail Ocupants de la firma, és que el 2025 hi hagi menor disponibilitat i augmentin les rendes.
El Portal de l’Àngel havia sigut durant anys el carrer més car de la ciutat (i fins i tot d’Espanya), tot i que el passeig de Gràcia ofereix locals més grans en general i per tant ostentava lloguers més elevats. L’experta estima que els preus per metre quadrat del Portal són comparables al tram baix del passeig de Gràcia (on es concentra l’oferta més popular), però estan una mica per sota de les rendes del tram alt del passeig (on es concentren el luxe i les marques prèmium).
Malgrat les aparences, al Portal de l’Àngel alguns dels locals tancats estan ja reservats i en obres. Com el número 9, on l’any vinent JD Sport obrirà un negoci de 1.400 metres quadrats (en la que va ser la botiga Disney fins al 2021), que ja va firmar el 2022. També està contractat el local del número 4 (on hi va haver AW Lab fins a mudar-se al carrer dels Arcs), que aixecarà la persiana el primer semestre del 2025, amb una nova oferta en l’àmbit esportiu. Per contra, un dels locals del número 16 fa temps que és buit i fins fa poc no ha estat en comercialització. També està disponible el número 3.
El Portal de l’Àngel ha aconseguit en els últims mesos guanyar punts en temps de permanència. Aquells 36,9 minuts indiquen que el visitant que arriba troba més atractius per quedar-se i comprar. Són un bon indici per a l’associació Barna Centre, en la qual està alineat el vial, on són conscients que en els últims anys s’ha produït un canvi de públic, ara més popular i jove, davant una menor presència de famílies i gent gran.
L’evolució va semblant a l’oferta. "El comerç del Portal de l’Àngel reflecteix els canvis que es donen en el perfil de visita al centre de ciutat i en els hàbits de consum del client. S’ha d’adaptar a la realitat de cada moment pels lloguers que el situen en un segment molt exigent", indica Teresa Llordés, presidenta de Barna Centre, que afegeix: "L’espai que deixa El Corte Inglés és significatiu, seran una obres llargues que no permeten un relleu ni ràpid ni fàcil, i se sumen a altres canvis que ja s’havien produït, però és una avinguda que manté la seva excel·lència comercial". En relació amb l’espai que deixa El Corte Inglés, ja hi ha diversos interessats a arrendar les plantes que tindran ús comercial.
Perfumeria i esport
A primera vista ja és visible l’entrada en escena de marques populars de perfumeria i d’esports. CBRE destaca que la moda ha passat de representar gairebé el 41% el 2019 (amb 27 propostes) al 37,3% el 2024, amb 25, tot i que en metres quadrats la reducció ha sigut del 38,2%. També perden quota els accessoris, al passar de 17 locals a 14, és a dir, un 17,6% menys d’espais i un 8,4% menys de la seva superfície llogada.
En canvi, guanyen pes els sectors de l’anomenat specialty retail o botigues especialitzades (on destaquen perfumeries i bellesa), que creixen un 130,2% en superfície arrendada, i d’esports, que passen de ser un 6,1% de l’oferta de fa cinc anys a representar un 7,5% en l’actualitat, tot i que en metres quadrats suposen un augment del 133,5%.
Notícies relacionadesMés enllà de l’oferta, cal tenir en compte la demanda dels operadors. I la consultora destaca que el 2022 hi va haver només una demanda per part d’una marca esportiva, mentre que la xifra es va incrementar fins a set un any després, i quatre més aquest 2024.
També tendeixen a l’alça els locals dedicats a aliments i begudes a l’haver augmentat el seu volum de superfície total un 9,7%, mentre altres segments es mantenen estables.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos conclouen que el fundador de Mango va tenir un accident fortuït
- Accident Un minibús escolar, a punt de caure per un precipici a Barcelona
- Actriu icònica El xoc de Marisa Paredes amb Isabel Díaz Ayuso en una capella ardent: "Què hi fa aquí? Fora!"
- PER AL CURS 2025-2026 Física i Química es fusionen i el TR perd pes en el batxillerat
- La situació blaugrana La temeritat amb Lamine surt cara
- CONTEXT Indults
- Educació a Catalunya Els docents no comparteixen els canvis ni la retallada en ciències
- El ministeri va demanar el 2022 que s’ajustessin els currículums a la llei
- El Govern rectifica i no rebaixarà les literatures a matèria optativa
- Llei antienganys El Govern aplicarà als ‘influencers’ la llei de dret de rectificació