Tres de cada quatre sonòmetres del Triangle Golfo superen el límit
El 75% dels aparells de mesurament depassen el llindar permès de contaminació acústica entre 5,4 i 7 decibels de mitjana de dimecres a dissabte a la nit. Són els dies en què es concentra l’oferta d’oci nocturn.
Fa 14 mesos que va entrar en vigor un pla per reduir el soroll en l’anomenat Triangle Golfo, al Poblenou, un dels focus de protestes per soroll associat a l’oci nocturn a Barcelona. La conclusió és que, tot i que el soroll s’ha atenuat i els botellots han decaigut per les denúncies i el dispositiu policial desplegat, el bullici subsisteix i encara causa neguit.
Segons els estudis de so que va presentar ahir l’Ajuntament en el consell de barri de la Llacuna del Poblenou, tres dels quatre sonòmetres instal·lats al costat de vivendes des del 2022 certifiquen que es continuen infringint els llindars de contaminació acústica. La normativa fixa que no s’han de superar per protegir el repòs dels habitants de la zona, delimitada pels carrers d’Almogàvers, Pallars, Pere IV, Zamora, Pamplona i Àlaba.
Segons la mitjana diària que s’extrapola dels registres presos entre les 23.00 i les 7.00 del setembre del 2023 a l’agost del 2024, els resultats demostren que l’aparell col·locat en el número 83 d’Almogàvers va excedir el màxim autoritzat de 55 decibels en 5,6 punts. Així mateix, el mesurador de 84 de Pamplona va sobrepassar el marge de 60 decibels en 4,9 punts i el de 71 de Pere IV, en quatre punts.
El consistori va destacar que, en comparació amb el balanç del setembre del 2022 a l’agost del 2023, l’enrenou nocturn es va suavitzar entre 1,1 i 2,9 decibels de mitjana diària al Triangle Golfo. Va afegir-hi, a més, que un dels punts de mesurament, ubicat en el 115 d’Almogàvers, ha aconseguit situar els nivells d’aquest últim any per sota del límit de soroll exigit. Alhora, va recalcar que un descens d’uns 3 decibels –como el que s’acredita en el 83 d’Almogàvers– equival a "reduir la meitat del soroll que hi havia abans", tot i que va puntualitzar que "no n’hi ha prou".
"Estem en una altra situació, però ni de bon tros som on volíem", va admetre el gerent de Sant Martí, Josep García Puga. Les dades del consistori indiquen que els valors de les sonometries es desvien encara més de l’objectiu si s’analitzen les nits i les matinades de dimecres a dissabte, quan es concentra l’oferta noctàmbula del Poblenou. Les superacions sobre el màxim permès fluctuen entre els 5,4 i els 7 decibels.
El regidor de Sant Martí, David Escudé, va apreciar que "s’avança adequadament" amb mesures que "no s’havien fet mai en la història". Va augurar que el malestar s’aturarà, tot i que va postular que "la molèstia zero no existeix" a Barcelona. "És impossible mentre el cent per cent dels locals no tanquin. Fins que no trobem altres llocs, però, deixaríem molts joves sense oci", va contraposar.
Esgotament veïnal
L’acumulació de discoteques i bars musicals, unida a la tendència de part dels clients d’allargar la festa al carrer, han empipat els veïns de l’entramat del Poblenou que acapara sales de festa, sobretot quan les restriccions per la covid es van relaxar i el sarau va tornar amb força. "S’ha acabat el botellot massiu que hi va haver després de la pandèmia, però seguim igual", es va lamentar una resident del carrer d’Àlaba amb Perú durant el consell de barri. "Ens continuen despertant i continuo prenent pastilles perquè no puc dormir –va confessar–. Quan truques al 112 a la una, la policia torna la trucada a les quatre per preguntar si encara hi ha xivarri. El desequilibri m’està passant factura".
"No complim els límits que marca el mapa de soroll", va reconèixer Puga. El gerent de Sant Martí també va assegurar que els recorreguts nocturns traçats per canalitzar les sortides de públic dels locals amb la finalitat de mitigar el destorb "han pal·liat uns veïns i n’han perjudicat d’altres". En aquest sentit, va detectar un punt negre que cal corregir al carrer de Zamora amb Sancho d’Àvila. "Queda recorregut per aplicar accions", va dir Escudé.
Semblantment al que passa en el Triangle Golfo, les queixes per la proliferació de terrasses han emergit en carrers pròxims al Museu del Disseny (DHub), com els d’Àvila, Bolívia i Irena Sendler. Escudé va avançar que el govern municipal preveu aprovar ben aviat una proposta de pla d’usos per limitar l’obertura de nous bars i restaurants en aquest entorn que s’ha poblat en els últims anys.
Notícies relacionadesEl regidor va revelar que s’ha requerit que se situï un sonòmetre en aquest lloc per "restringir taules i cadires" si els límits de soroll es depassen. "És el mateix que hem aplicat al Triangle Golfo", va defensar Escudé. Una veïna va recriminar-li que la quantitat de terrasses en aquest tram és "escandalosa" i la va comparar amb els carrers d’Enric Granados i Blai, on generen incomoditat.
Al mateix temps, s’estudia tancar un tros de carrer entre Àlaba i Pamplona per regular l’accés de públic al Razzmatazz i esmorteir el soroll que suporten els veïns pròxims a la discoteca. Es va posar a prova el cap de setmana passat i el balanç va ser satisfactori, segons el parer de la Guàrdia Urbana. L’assaig es repetirà per Nadal, abans de decidir si el tall passa a ser permanent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe municipal 44 incidències per hora als voltants de la Sagrada Família
- La família Tous recompra la part de l’empresa que va vendre a Partners Group
- Una imputació surrealista
- Joan Manuel Sevillano: "Hem vingut a ajudar a canviar Barcelona"
- Un Espanyol gris es queda a mitges i segueix en descens