BARCELONEJANT

La nova nau del film ‘Alien’

Aquí tant pots trobar aliens com gremlins i fins i tot el Depredador. Entrem al futur primer museu immersiu de ciència-ficció d’Espanya. Estan en ple Verkami.

La nova nau del film ‘Alien’
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Et donen una espasa làser tot just creuar la porta. Aquí mai se sap amb què pots topar. Un detector de moviment calcat als de les pel·lis d’Alien adverteix que alguna cosa s’acosta: ¡piii, piii, piii! Podria ser un alien –n’hi ha més de 30 al voltant–, potser un gremlin, o el mateix Depredador. Això és més impredictible que el vestit de les campanades de la Pedroche. En aquest cau –descobreixes de seguida– es pot fer realitat qualsevol al·lucinació de ciència-ficció. Per allà volta Baby Yoda, tota la troupe de Dune, l’skate volador de Retorn al futur, ¿allò és una trampa per a fantasmes? «Això serà únic», et garanteixen. I els dones la raó sense parpellejar, almenys fins que deixen d’apuntar-te amb el disparador de protons dels Caçafantasmes.

«Museu Alien de ciència-ficció», es llegeix a l’aparador (Navas de Tolosa, 373, @museualien a Instagram). Aquí es traslladarà el famós Museu Alien de Barcelona, està a només 30 metres. Fa anys que és un destí obligat de pelegrinatge instagramer pel qual passen fins i tot actors de Hollywood. La futura nau espacial serà cinc vegades més gran: 240 metres quadrats. Projecten convertir-lo en el primer museu immersiu de ciència-ficció d’Espanya. Ara estan en ple Verkami: necessiten recaptar 85.000 euros. «Si la gent sabés realment el que tenim al cap –asseguren els socis–, posarien diners, els que fossin». Les recompenses inclouen entrada lliure.

Només de posar un peu al Museu Alien actual se t’afluixa la cartera. Esgarrifança al clatell a primera vista. Poses el mòbil en manera avió a falta de manera ovni. És creuar la porta a peu de carrer i entrar de ple a la Nostromo. Es veuen llaunes de cervesa Aspen, llum intermitent de nau espacial en conflictes i aliens de dos metres 30. Fins i tot ressona la veu de la tinenta Ripley (també ha passat per aquí l’actriu de doblatge María Luisa Solá). Acabaràs empunyant un rifle XXL entre monstres de col·leccionista, boirina galàctica i banda sonora de thriller.

S’ha convertit en santuari cinèfil de culte. La llista d’espera per visitar-lo arriba a les sis setmanes. Ve gent a veure’l fins i tot de Corea. S’han gravat aquí uns quants protagonistes de la saga galàctica, com l’actor d’Alien 3 Holt McCallany i la mítica soldada Vasquez d’Aliens (Jenette Goldstein). «Només falta Sigourney». El Luis es refereix a Sigourney Weaver, la tinenta Ripley. «Ja té el meu número», somriu. La va anar a conèixer a l’última edició dels Goya a Valladolid.

Al Luis ja li cauen aliens a sobre fins i tot a l’anar a agafar galetes a casa seva, riu. És el col·leccionista més important de la saga a Europa. Es diu Luis Escribano, però tots el coneixen com a Luis Nostromo, com la nau on es va colar Alien fa gairebé mig segle. Ell va veure la pel·lícula amb 8 anys. Des dels 12, col·lecciona figures, rèpliques, objectes originals. Va deixar de comptar el que es gastava al passar dels 15.000 euros. «És com col·leccionar art», es justifica ell. I t’ensenya un atuell que li va firmar en persona Ridley Scott i una mà original d’alien. Li ha d’arribar un guió original de la primera pel·lícula i un tricicle de la segona part. Fa poc va aconseguir un panell original del rodatge del 78 de la sala de Madre, la inquietant computadora central. «No, no es pot parar de col·leccionar», esbufega.

«Només cal googlejar els seus tres nous socis per intuir la magnitud del nou projecte. Vicenç Botella és el col·leccionista més gran de Dune d’Espanya, saga d’actualitat amb sèrie a HBO. Octavi Pujades, a part d’actor, col·lecciona rèpliques de cine dels 80 i 90. Acumula gremlins i més espases làser que tota la família Skywalker. Carles Marsal és artista digital i director d’art amb currículum de ciència-ficció. Ha fet col·laboracions amb Netflix i National Geographic. «Aquest soc jo», i t’assenyala un autoretrat a la paret en què es passeja per un món de fantasia.

Al nou local ja hi ha un parell de vitrines amb primeres edicions de Dune i els seus anells ducals, el sabre fosc de Mandalorian i el casc d’Ironman. Un miniavanç per a reels promocionals. El que hi ha aquí –garanteixen– no és res comparat amb el que tenen a les seves cases. ¿El seu objectiu? «Que es faci divulgació de la ciència-ficció –avancen–. Molta gent pensa que és un gènere menor, quan està a anys llum». En tots els sentits, puntualitzen.

La selva de ‘Depredador’

El futur museu no es limitarà a Alien, no, tot i que continuarà sent el alma mater del projecte. Hi haurà molta Nostromo i una zona selvàtica pròpia de Depredador. Tot immersiu i laberíntic, com el museu actual, però multiplicat per cinc. Hi haurà mil referències als grans clàssics de la ciència-ficció: de Blade runner a 2001: una odissea de l’espai o La Cosa. «Hi haurà molt Easter egg», avança el Carles. «Ous de Pasqua –tradueix el Luis–. Són sorpreses. Per exemple, a la zona selvàtica que estarà pensada per a Depredador, potser et trobes un ou d’un dinosaure que es trenca».

Tenen mil idees. «D’idees ens en sobren –assenteix el Luis–. El que ens falta és espai i diners», riuen. «Ja se’ns ha fet petit i no hem començat», assegura el Vicenç. «És una cosa única –insisteixen a dir–. Tenir-lo a Barcelona a dues parades de la Sagrada Família... La gent no s’imagina com pot dinamitzar aquest barri».

Notícies relacionades

Ja han recaptat més de 28.000 euros. Els queden 25 dies per arribar als 85.000. «El problema dels Verkamis –diuen– és que, si no arribes a l’objectiu que t’has marcat, aquests diners es tornen». «És tot o res». Si va bé, el museu podria estar llest d’aquí un parell d’anys. Si no, lamenten, tot s’allargaria.

¿Són optimistes? Responen assenyalant un quadre: «Perquè vegis que hi ha senyals –s’encongeixen d’espatlles–. El destí ens diu que cal fer-lo aquí». El quadre el va pintar l’anterior propietari del local. «Ens encanta Alien –els va dir a l’assabentar-se del que volen fer–. Ens vam casar l’any en què es va rodar». I els va pintar una escena a l’oli perquè la posin al nou museu.