Mediació fallida

Treball dicta serveis mínims per a la vaga de neteja

La conselleria disposa que la retirada d’escombraries i la neteja dels carrers es facin només una vegada durant la protesta, que es preveu que s’allargui entre el 22 i el 25.

La UGT reclama actualitzar sous i acusa el consistori d’inhibir-se en el conflicte laboral

Treball dicta serveis mínims per a la  vaga de neteja
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acte de conciliació d’ahir per intentar evitar la vaga en el servei de neteja de Barcelona va acabar sense acord. Incentivada pel Departament de Treball, la mediació va reunir el sindicat convocant de l’aturada, la UGT, amb representants de les quatre empreses a les quals l’Ajuntament de Barcelona encomana la recollida d’escombraries (Urbaser, CLD, Valoriza i FCC). La conselleria va dictar serveis mínims davant la protesta a la qual la capital s’enfrontarà a partir de la nit de diumenge i que durarà tres dies, Nadal inclòs. La UGT afirma que no veu cap possibilitat de desconvocar la mobilització.

Després de menys de dues hores de trobada, amb la reunió no n’hi va haver prou per revertir la convocatòria, que amenaça d’afectar les tasques habituals de neteja de la via pública i la retirada de residus a partir de diumenge i fins dimecres. En cas que no s’arribi a un pacte in extremis, la vaga començarà el 22 de desembre a les 9 o les 10 de la nit –segons el centre de treball– i s’allargarà fins a la mateixa hora del 25 de desembre. Quant als serveis mínims, Treball estableix que, de manera general, els contenidors d’escombraries orgàniques i de reciclatge de vidre i de paper es buidin una vegada durant les tres jornades de protesta. La neteja dels carrers i de parcs i el buidatge de papereres també s’haurà d’efectuar una vegada al llarg de tota l’aturada.

Contenidors grisos

El decret no estableix amb quina freqüència s’hauran de buidar els contenidors grisos, els de la fracció resta, entre el 22 i el 25 de desembre. Sí que exigeix que la recollida habitual de tota mena d’escombraries i la neteja viària es mantingui sense alteració durant la vaga en l’entorn de centres sanitaris, centres assistencials i als voltants dels mercats.

L’ordre firmada pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, matisa que la matèria susceptible de descomposició haurà de traslladar-se quan, "per alguna circumstància", es produeixin "situacions que poden posar en risc la seguretat". A més, insta a organitzar equips de guàrdia per al manteniment del clavegueram i les fonts i per netejar els carrers de restes voluminoses només en el cas que impedeixin el pas de vianants o el trànsit de vehicles.

La conselleria instrueix que el servei de recollida de xeringues i d’animals morts prossegueixi no sigui alterat durant la vaga. També exigeix netejar i retirar les escombraries que es produeixin en esdeveniments multitudinaris lúdics i en botellons, "ja sigui el mateix dia o l’endemà".

Malgrat que hi ha hagut més d’una temptativa que mai ha arribat a materialitzar-se, el servei de neteja no s’ha vist alterat per una reclamació laboral des de fa més de quatre dècades. En aquesta ocasió es programa en meitat d’uns dies d’intens tràfec i alt consum, que generen un increment d’escombraries al carrer.

Notícies relacionades

Al finalitzar la cimera, Ramon Cebrián (UGT) va retreure que les concessionàries no han posat "cap proposta" sobre la taula per revertir la convocatòria de vaga, que es va registrar el 5 de desembre. El líder sindical va afirmar que creu que ja "no queda cap possibilitat" de crear una entesa que avorti la vaga. Ha assegurat que, per ara, no hi ha més cites previstes entre les parts en disputa. "Tot continua igual i ningú s’ha mogut. Agraïm la voluntat de la Generalitat per mediar, però seguim al mateix lloc", va lamentar Cebrián. A més, va advertir que, en principi, la negociació d’ahir va ser "l’última" abans de l’aturada. "Ens diuen que la vaga és una bogeria, però, abans d’arribar aquí, hem donat molt marge, i esperar fins a l’últim moment per intentar resoldre-ho és inviable", va recriminar el dirigent sindical.

La UGT reclama actualitzar els sous de la plantilla amb una millora salarial del 3,1% amb efectes des del 2023. A banda dels retrets a les empreses, el sindicat acusa l’Ajuntament de Barcelona d’inhibir-se en el conflicte laboral. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, va emplaçar dijous al "diàleg" i a la "responsabilitat de totes les parts", i va emfatitzar que l’Ajuntament ha elevat l’aportació en 168 milions d’euros a la contracta de neteja.