Llum verda per resoldre les fuites d’aigua de Badalona i Santa Coloma

L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat ha firmat l’acta d’inici per al desdoblament de la canonada, els treballs del qual duraran dos anys.

Llum verda per resoldre les fuites d’aigua de Badalona i Santa Coloma
2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha informat aquesta setmana de l’inici de les obres de desdoblament de la canonada que connecta l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Ter (ETAP), a Cardedeu, a la distribuïdora de la Trinitat, a la ciutat de Barcelona . Es dona llum verda així a un projecte desitjat. Els treballs es prolongaran durant dos anys i tenen un pressupost de 28,8 milions d’euros.

Les obres que ara s’inicien, després de la seva licitació, són els dels 6,5 quilòmetres del quart tram del nou aqüeducte (aquest és el nom tècnic de la gran canonada, que té tres metres de diàmetre) que recorrerà els termes municipals de Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles, ja que els altres tres es van construir entre els anys 2003 i 2009. Una vegada estigui operatiu, a finals del 2026, es podrà posar en servei aquesta conducció alternativa i valorar quines actuacions s’han de portar a terme per reparar la canonada antiga, segons va informar l’ATL a l’Ajuntament de Santa Coloma.

El gran aqüeducte transporta 4.000 litres per segon, està operatiu des de l’any 1966 i té múltiples fuites. Les més importants són les que afecten Badalona, amb una fuga de 180.000 litres al dia al barri de Canyet i a Santa Coloma de Gramenet, amb una fuita de 75.000 litres diàriament.

Aprofitar cada gota

Notícies relacionades

Com va recordar al seu dia l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, la fuga "es va descobrir fa 18 anys", de manera que es calcula que des del 2005 més de mil milions de litres van deixar de proveir la xarxa de subministrament d’aigua. L’Ajuntament recorda que la ciutat suporta provisionalment aquesta fuga amb una canalització cap al dipòsit d’aigües freàtiques situat al barri de Montigalà, que té uns 200.000 litres de capacitat. Aquesta canalització ha permès a la ciutat, segons expliquen fonts municipals, "estalviar fins i tot un 90% de l’aigua que acabava al clavegueram i utilitzar-la per al reg de parcs i jardins i per carregar els camions cisterna per a la neteja de la via pública". Així, el balanç d’aquesta actuació per a l’Ajuntament badaloní és "molt positiu". "Hem fet tots els esforços al nostre abast per aprofitar cada gota".

Per la seva banda, l’Ajuntament de Santa Coloma ha detallat que les obres no es desenvoluparan a la ciutat "fins d’aquí a mig any aproximadament", moment en què les màquines arribaran al tram colomenc del riu Besòs. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet també va iniciar el febrer passat els treballs per reaprofitar l’aigua que es perd a la canonada central que connecta la potabilitzadora del Ter amb Barcelona, concretament a la fuita que es troba al barri de Les Oliveres, al costat de la Plaça Che Guevara. Des que va tenir constància de la pèrdua, el consistori colomenc va reclamar a ATL la reparació de la fuita i l’aplicació de mesures per reutilitzar l’aigua mentre es procedia a la reparació.