Deures pendents

L’Hospitalet renovarà els plans d’emergència amb 4 anys de retard

El ple municipal aprova de manera inicial el Duprocim, el full de ruta per seguir per part de tècnics i equips d’emergència per poder donar una resposta eficaç i coordinada.

L’oposició retreu que la revisió arribi poc després de la dana de València

L’Hospitalet renovarà els plans d’emergència amb 4 anys de retard
3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat avança ja en la renovació dels seus plans d’emergència. El Ple municipal de desembre ha aprovat de manera inicial el Duprocim, és a dir, el Document únic de protecció civil municipal. És el full de ruta per seguir per part de tècnics i equips d’emergència per poder donar una resposta eficaç i coordinada a les diferents situacions d’urgència i perill que es puguin esdevenir en una urbs. Aquesta aprovació arriba amb quatre anys de retard, ja que el Duprocim s’ha de revisar cada quatre anys i l’última vegada que l’Hospitalet ho va fer va ser el 2016.

En un Ple local amb certs moments de tensió –com ve sent habitual en els últims mesos a la ciutat– i en els quals es va recordar la recent tragèdia de la dana a València, el mateix alcalde, David Quirós, va remarcar que, malgrat que els plans s’haurien d’haver revisat ja el 2020, "els tècnics estan preparats i en disposició de donar resposta per mitigar situacions que poden esdevenir-se i no són previsibles". Així, fonts municipals insisteixen a destacar també que, malgrat no tenir els plans revisats, no significa que aquests no existeixin, sinó que es mantenen com a referència els últims aprovats.

Període d’exposició pública

El document no té encara l’ok definitiu. Ara es troba immers en un període d’exposició pública en què grups municipals i entitats poden presentar al·legacions, una cosa que la majoria de partits de l’oposició ja van anunciar que farien, com els Comuns, que van dir estar "alarmats" per alguns aspectes, com que en l’apartat d’infraestructures "no apareix l’L10 del metro".

Per això, el govern local haurà de tornar a portar el Duprocim al Ple, ja amb les al·legacions resoltes, perquè s’aprovi de manera definitiva. Després d’això, encara quedarà un últim pas administratiu, ja que els plans s’hauran d’enviar als serveis territorials de Protecció Civil de la Generalitat per a la seva posterior homologació per part de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

El Duprocim, que integra en un únic document els plans d’actuació municipals i protocols d’emergència dels principals riscos del municipi, va ser abans aprovat per la Comissió Municipal de Protecció Civil, el 21 de novembre, pas previ requerit per poder portar-lo al Ple, i s’estructura formalment en set documents i un annex.

Pel que fa al contingut, en el cas de l’Hospitalet, inclou els plans d’actuació municipal relacionats amb els plans especials (Inuncat, Transact, Vencat, Sismicat, Plaseqcat, Neucat, Aerocat, Radcat, Infocat, el Pla especial d’emergències per a pandèmies i Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril), així com els plans específics associats a perills concrets propis del territori o activitats del municipi.

Durant el transcurs del Ple, representants de tots els grups de l’oposició van retreure a l’executiu municipal que, després de quatre anys de retard, la revisió del Duprocim arribés poc després del desastre de la dana i que els diferents partits presentessin mocions en el Ple de novembre perquè es posés el document al dia.

Notícies relacionades

"Lamentem que hagi hagut de passar una tragèdia com la de València per donar-li la rellevància que té", va retreure per la seva banda la regidora dels Comuns Laura Alzamora, en una línia molt similar a l’expressada pels portaveus de Vox, Francisco González, i del PP, Sonia Esplugas. Per la seva banda, el portaveu d’ERC-EUiA, l’ex PSC Jaume Graells, va recordar que l’Hospitalet és una de les poques grans ciutats catalanes amb els plans d’emergència sense renovar i, en la mateixa línia que els altres grups, va denunciar que s’actués amb "certa improvisació" després de la catàstrofe de València. Malgrat les crítiques i els anuncis a al·legacions, el Duprocim va tirar endavant amb el vot favorable de tots els grups excepte ERC, que s’hi va abstenir.

Pel que fa al PSC, partit que governa en solitari a la ciutat, el regidor adjunt de Seguretat, Civisme i Recursos Humans, José Antonio Alcaide, va retreure a l’oposició que s’utilitzin "situacions de tragèdia per fer la sensació que hi ha improvisació". En aquesta línia, Alcaide va insistir que "un document amb 300 pàgines no s’improvisa" i va explicar que el Duprocim porta mesos de treball tècnic i que, tot i que no sigui obligatori, ja l’any passat, durant la redacció del document "ja es van elaborar consultes" a la Generalitat i que ara es portarà tot el document perquè s’aprovi o, en cas de ser necessari, se’n corregeixi algun element.

Temes:

Ajuntaments