Veïns de Mandri destaquen l’esperit "cívic" del botellot
Restauradors asseguren que van complir les normes acordades amb l’Ajuntament per evitar sancions en l’acte que va congregar 2.000 persones el vespre de Nadal.
El que va començar com una convocatòria improvisada ja s’ha convertit en una tradició. "¡Fins i tot en un mite!", destaca un veí del carrer Mandri de Barcelona en declaracions a EL PERIÓDICO, que enguany no es va voler perdre el macrobotellot que va congregar 2.000 persones en aquest eix del districte de Sarrià-Sant Gervasi la tarda de Nadal. Malgrat la multitud concentrada entre la ronda General Mitre i el carrer de Maó, molts dels veïns de Mandri es van despertar el matí de Sant Esteve satisfets amb l’esperit civilitzat que hi va haver. "Doncs em sembla genial. Tant de bo fos cada nit", explica una altra veïna a qui li hauria agradat assistir-hi. En el seu quart any, sembla que la multitudinària festa ja s’ha fet un lloc.
Tot i que no hi havia convocatòria oficial, els residents d’aquesta zona sabien des de fa dies quin era el pla de la tarda del 25 de desembre. Reunir-se al carrer Mandri, on es concentren els bars. Almenys tres dels establiments van tancar per aprofitar per descansar, però la resta estaven oberts. I molt preparats. Els restauradors van arribar a un acord amb el districte de Sarrià-Sant Gervasi per evitar les sancions de més de 4.000 euros que van ser imposades l’any passat. Tenien les normes clares: tancar les terrasses a les cinc de la tarda, no sobrepassar l’aforament del local i assegurar-se que cap dels clients sortís al carrer amb begudes.
La gent va començar a reunir-s’hi cap a les sis de la tarda i a les vuit ja no hi cabia una agulla. Aleshores el carrer ja estava tallat al trànsit. "La gent aprofita per sortir després dels àpats de Nadal, venen a passar-s’ho bé, a respirar, a reunir-se", explica el Luiggi, a punt de complir 60 anys i amb ganes d’apuntar-se un any més a la festa. Per ell, s’hauria de fer a més carrers perquè no és una manifestació, sinó "una festa superagradable" en què hi ha un "comportament cívic espectacular".
"A molta gent li fa ràbia que la gent jove gaudeixi. És una cosa sana, són festes, no fa mal a ningú", afirma Serenela, que, acompanyada del Jorge, lamenten no haver-hi pogut assistir. "Com més festa millor, sempre que hi hagi respecte i educació, evidentment". En la mateixa línia, a l’Alex li sembla "un autèntic èxit" que es reunissin 2.000 persones "amb alcohol i que no hi hagi problemes". També li sembla bé que es faci la festa, tenint en compte que són dies en què "la gent d’aquest barri no hi és". "La gent és civilitzada", remarca. El Javier, un dels joves que s’hi va acostar, destaca que no va veure "baralla en cap moment" ni enfrontaments quan la Guàrdia Urbana va desallotjar la gent.
"Deixen el carrer fet un fàstic"
Hi ha altres veïns a qui, més que el soroll de la gent, els va preocupar com va quedar el carrer quan el van desallotjar cap a les 00.30 hores. "El deixen fet un fàstic", lamenta una veïna d’uns 70 anys. El seu dormitori dona justament al carrer, des d’on veia sorpresa la multitud de persones. Elles no li van fer perdre la son, però sí que ho va fer el soroll dels camions de la neteja. "No han de destrossar-ho tot i desgraciar-ho".
Notícies relacionadesA l’Abel, que viu en un altre dels blocs del carrer, sí que li va afectar el soroll de la gent. "Hi havia molt de soroll, gent beguda, pixant... A mi particularment no m’agrada", explica. En canvi, per a la Blanca l’inconvenient era com poder moure’s amb cotxe per la zona. "La Guàrdia Urbana no ens deixava circular a ningú, ni als veïns. Des de les cinc de la tarda, tallat". Tot i així, veu bé que se celebrés la festa. "Eren nens bons", diu.
Els assistents van adquirir les begudes als supermercats de la zona i als bars, que oferien combinats. Aquesta vegada els restauradors estaven conscienciats amb les normes, que asseguren que les van complir tot i que això els ha fet perdre "molta facturació", lamenta la Marta, treballadora d’un dels bars. Per exemple, alguns van contractar porters per controlar que la gent no sortís amb la beguda. Tot i així, la majoria dels bars del carrer també destaquen el bon comportament dels clients, malgrat la multitud.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.