El 7,5% de turistes fan excursions a la resta de la província

Cada vegada són més els visitants que aprofiten la seva estada a Barcelona per fer una visita puntual a algun municipi pròxim.

Sitges i Montserrat destaquen com les destinacions preferides per a visites puntuals

El 7,5% de turistes fan excursions a la resta de la província

FERRAN NADEU. EPC

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Dels 15,5 milions estimats de turistes que s’han allotjat a Barcelona aquest any, al voltant del 7,5% –si es manté la tendència del 2023–, també s’hauran deixat veure en municipis de l’àrea o regió metropolitana perquè fan almenys una excursió (sense pernoctació) fora de la capital catalana per explorar els seus carrers o icones turístiques. Sembla un percentatge petit, però en xifres absolutes és un notable impacte per a alguns municipis, com Sitges, que amb el 2,03% (uns 314.000 visitants) se situa al capdavant com a destí preferit. El segueix Monistrol de Montserrat, amb un 1,53%. Aquests balanços no inclouen els anomenats viatges mixtos, en què es pernocta en diferents ubicacions, sinó que contemplen els moviments del turisme a partir de la seva estada a la ciutat per veure’n l’impacte més pròxim al territori.

La xifra de viatgers que pernocta a Barcelona però fa visites a la regió (que en l’estadística de l’Observatori del Turisme a Barcelona inclou la província) està estabilitzada des de fa anys, tot i que just en la prepandèmia va ser una mica més alta (8,6%). Les dades ofertes al respecte són de l’últim anuari del 2023, a l’espera del tancament de l’actual. Les polítiques locals de descentralització del turisme no semblen traduir-se en més embranzida cap a la resta de localitats pròximes, sinó que solen apuntar a nous reclams turístics de la mateixa ciutat. La raó sol ser el calendari del viatger, ja que la mitjana d’estada del turisme a la metròpolis és de 4,7 dies, cosa que fa que moltes vegades no tingui prou temps per fer escapades d’una jornada.

Perfil dels excursionistes

Notícies relacionades

En el cas de visitants que s’allotgen a casa de familiars, amb una mitjana superior de nits (6,6), la xifra d’excursions es dispara: més del 20% surten algun dia de la ciutat, destaca la directora de l’observatori, Alba Lajusticia. Per grups de nacionalitats o perfils, també destaquen per sobre de la mitjana els nord-americans (10,8%), els alemanys (10,3%), els espanyols (10%) i, en general, la franja de 55 a 64 anys (10,7%), seguits pels de 25 a 34 anys (9,3%). En conjunt, de mitjana gasten 42,8 euros per persona, amb dades de l’any passat, que suposa una reducció de 4,1 euros respecte al 2022 i 11,7 menys que en la prepandèmia, cosa que sorprèn en el marc d’un increment generalitzat de la despesa del turista a Barcelona.

Quan els allotjats en el conjunt de la ciutat (siguin hotels o domicilis) opten per sortir més enllà dels barris de la ciutat, la majoria fa una única sortida (6,9%), mentre que un 1,4% en fa un parell i només el 0,9% arriba a tres, amb el resultat del 9,2% de viatgers. Si ens centrem només en les visites a la regió, la xifra es queda en el 7,5%. I és que al «top 10» de les sortides apareixen municipis de la província de Girona. Fora d’aquest, fins i tot hi ha viatgers que fan una incursió d’un dia a Madrid o encara més lluny.