La BCN metropolitana dona un impuls al pla urbanístic
Una nova aprovació inicial sobrevola el Pla Director Urbanístic Metropolità una dècada després d’iniciar-se’n la redacció.
El full de ruta que assentarà les bases del creixement de l’entorn estarà a punt cap al 2027
Aquest 2025 que està a tocar es complirà una dècada des que el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM) es va començar a redactar. És l’estendard urbanístic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el determinant full de ruta que assentarà les bases del creixement de Barcelona i les ciutats del seu entorn per als pròxims 25 anys. Un document determinant perquè aspira a ser la primera pedra per deixar enrere el ja esgotat Pla General Metropolità (PGM) del 1976, un procés que culminarà amb la futura aprovació de nous plans d’ordenació urbanística metropolitans (POUMet).
El PDUM es va aprovar inicialment el març del 2023, just abans de les eleccions municipals, com a gest polític de l’AMB que en aquell moment liderava Ada Colau (Comuns) per complir el pla del mandat anterior. Les contundents al·legacions dels ajuntaments metropolitans, no obstant, han propiciat que l’AMB es plantegi ara una segona aprovació inicial del pla per garantir-ne la seguretat jurídica. És una fórmula anòmala i imprevista que, si s’escau, buscarà afrontar amb garanties les exigències de les comissions d’Urbanisme de la Generalitat, que li hauran de donar el vistiplau definitiu.
La nova llum verda inicial que sobrevola el PDUM la confirma a EL PERIÓDICO el vicepresident d’Urbanisme i Espais Naturals de l’AMB, Damià Calvet (Junts), també regidor de l’Ajuntament de Barcelona i exconseller de Territori de la Generalitat. "No ens importa haver d’anar a una segona aprovació inicial: si cal fer-la, la farem. Hem elaborat un informe final que analitza les al·legacions de particulars i informes d’ajuntaments, que exposaré a principis del 2025 a l’AMB", explica Calvet.
Al·legacions
El que implica que hagi de procedir-se a una segona aprovació inicial és que, de les al·legacions i informes rebuts durant la fase d’exposició pública, se’n desprenguin canvis que portin a una "modificació substancial" del text inicial, en termes de la legislació urbanística. És a dir, no ajustos puntuals, sinó canvis de model urbanístic. Calvet corrobora que l’informe de l’AMB detecta que, efectivament, entre les aportacions dels ajuntaments metropolitans "es detecten algunes potencials modificacions substancials".
El procediment habitual en els plans urbanístics passa per una primera aprovació inicial, una posterior aprovació provisional i, finalment, una aprovació definitiva. Sigui quin sigui l’escenari, l’AMB treballa amb l’horitzó que el PDUM obtingui el beneplàcit definitiu durant la segona meitat del 2027 –any d’eleccions municipals–, a finals d’aquest mandat o a principis del pròxim. En cas de ser sotmès a una segona aprovació inicial, també s’haurà d’obrir un nou període d’exposició pública. S’hi podrien tornar a al·legar tant ciutadans a títol personal com ajuntaments i sectors implicats.
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Predicció meteorològica Una massa d’aire polar portarà fred, pluja i neu a Catalunya a partir de divendres
- L’Audiència de Girona avala els desallotjaments exprés
- Nou cicle republicà Els crítics d’ERC es reactiven per condicionar el nou full de ruta de Junqueras
- Possible corrupció La CUP demana a Antifrau que investigui l’exdirector de FGC per un presumpte delicte en l’adjudicació de contractes
- Paral·lel Barcelona inicia la rehabilitació de l’històric Teatre Arnau després d’anys d’abandonament
- Violència contra menors El primer any d’implantació del ‘model Barnahus’ gairebé triplica la detecció de maltractament sexual infantil a Catalunya
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres