La preocupació per l’accés a la vivenda es dispara a Barcelona
El 28,8% dels habitants consideren que es tracta del principal problema a la ciutat, gairebé al nivell de la inseguretat (28,9%), i el 68% diuen que és "molt greu". Ha pujat 12 punts en sis mesos.
La preocupació per l’accés a la vivenda s’ha disparat a Barcelona en tan sols sis mesos i ja empata amb la inseguretat, la qüestió que fa anys que protagonitza el rànquing dels problemes més greus per als barcelonins en el baròmetre semestral. En l’última enquesta, feta a 800 persones entre el 25 de novembre i el 4 de desembre, la vivenda guanya pes com a segona preocupació amb el 28,8% de les respostes, a només una dècima de la inseguretat, que segueix la primera amb el 28,9%. L’impactant és que la preocupació per l’accés a la vivenda ha pujat més de 12 punts en sis mesos.
Donada la rellevància social i política, en l’edició del baròmetre presentada ahir s’incorporaven una sèrie de preguntes específiques sobre la vivenda. Les respostes revelen que el 94,3% dels entrevistats reconeixen que Barcelona té un problema amb la vivenda, dels quals el 68,8% opinen que molt greu. Quan es demana per l’afectació de l’accés a la vivenda en la seva vida personal, el 35,3% dels entrevistats assegura que és un obstacle gran, per al 18,8% és un inconvenient assumible i per al 45,8% no resulta problemàtic.
El 34,1% dels enquestats viuen de lloguer, als quals s’hauria de sumar l’1,3% que paga per l’ús d’una habitació o espai compartit, mentre que el 56% viu de propietat. Aquest percentatge es divideix entre els que encara estan pagant hipoteca (22,4%) i els que ja l’han pagat (33,5%). Cal afegir que hi ha un 7,5% que viu en un pis cedit o heretat.
El tinent d’alcalde Jordi Valls va emfatitzar ahir en roda de premsa que la vivenda és un dels eixos prioritaris del govern municipal perquè creu que aquesta preocupació "ve per quedar-se". "Estem fent el que toca fer", va afirmar. En aquest sentit, va destacar que la promoció de vivenda pública és la mesura que obté més suport, seguida de l’eliminació de pisos turístics i la regulació dels preus de lloguer.
Valls va defensar la tasca municipal i va recalcar que els temes que més afecten els ciutadans són "els prioritaris per a qualsevol acció de govern". Per això va insistir en la necessitat d’arribar a acords entre les diferents formacions polítiques, especialment en matèria de vivenda i també en seguretat, amb més col·laboració entre els cossos policials.
Neteja i turisme
A una gran distància se situa la neteja com a tercer problema. Obté el 5,4% de les respostes. La millora en la percepció de la neteja ja es va constatar en l’última enquesta, en la qual aquesta preocupació es va reduir quatre punts. El turisme, una altra problemàtica emergent amb la inquietud latent per la massificació, ocupa la quarta posició amb el 5% i baixa vuit punts respecte al baròmetre de juny. Els problemes associats a la immigració concentren el 4,3% de les respostes, i els aspectes polítics, el 3,2%. Ja en un lloc més residual, a un 1,8% dels entrevistats els preocupa la congestió del trànsit.
La gestió municipal del govern de Collboni obté un bon balanç. Sis de cada deu barcelonins l’aproven i consideren que és normal, bona o molt bona, davant un 36,9% de crítics. A més, hi ha una millora en la percepció positiva de la ciutat, que creix dos punts percentuals. El 26% dels barcelonins pensen que Barcelona ha millorat l’últim any, tot i que destaca especialment la disminució dels que pensen que ha empitjorat. Aquesta xifra baixa 5,5 punts, la més baixa des del 2018 (un 45,6%, tot i així).
També es detecta un lleu increment de la confiança en el futur de la ciutat, amb un 51,3% que creuen que millorarà, un 4,2% que continuarà igual i un 35,5% que empitjorarà. Les dades continuen sent positives si es mira la percepció de la situació econòmica. Prop de la meitat (un 46,4%) són optimistes, sobretot per a l’àmbit de Catalunya (48,9%).
Notícies relacionadesDesprés de la presentació del baròmetre, els grups municipals de Junts, BComú, ERC i el PP van expressar en els seus respectius comunicats la seva preocupació pels resultats, especialment per la inquietud per la vivenda i la seguretat, qüestions davant les quals exigeixen al govern que "es posi les piles". A més, constaten que Collboni encadena dos suspensos com a alcalde (s’ha quedat a les portes de l’aprovat en els dos últims baròmetres).
Collboni, favorit
El baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona torna a aixecar el PSC com la força favorita per guanyar les eleccions municipals si se celebressin ara mateix. No n’hi haurà fins a la primavera del 2027, però de moment els socialistes registren una tendència a l’alça. El partit que lidera l’alcalde Jaume Collboni obté una intenció de vot del 14,4%, 2,5 punts per sobre dels resultats obtinguts en les eleccions municipals del 2023, i molt marcada pel gran augment dels indecisos. Més de la meitat dels entrevistats (el 53,6%) no emeten una opinió respecte al sentit del seu vot: diuen que s’abstindrien, que no saben quina papereta triarien o que votarien en blanc. Així, el grup dels indecisos és el majoritari i creix respecte a l’últim baròmetre de juny, quan un 44,8% de persones van preferir no posicionar-se.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- Illa se la juga amb el finançament singular i la gestió dels trens
- El Govern llança un pla per millorar la informació a Rodalies en dos anys
- El futur és un invent d’Elon Musk