Sis grans obres que transformaran BCN el 2025
Les intervencions a la capital catalana no s’aturen i obren un any amb esperades reformes. EL PERIÓDICO selecciona les més rellevants, que modificaran el dia a dia a la ciutat: des de la de la Sagrada Família fins a la plaça dels Àngels al Raval.
Barcelona prossegueix la seva transformació urbana amb projectes que prometen canviar el paisatge de la ciutat el 2025. De la Sagrada Família a Glòries, passant per la Rambla i la Meridiana, entre moltes altres intervencions rellevants. A continuació resumim sis d’aquestes obres que modificaran el dia a dia de la capital. Transcorreran en paral·lel a d’altres també molt conegudes i llargues, com la renovació del carrer Balmes, l’ampliació de l’estació de Sants, les eternes obres de la Sagrera i l’L9 del metro, la cobertura d’un tram de la Ronda de Dalt o el tram baix de Via Laietana.
La Sagrada Família toca el cel
La Sagrada Família arribarà a la seva altura màxima amb la culminació de la torre central, que passarà de 142,5 metres a 172,5, coronada per una creu de ceràmica i vidre que brillarà dia i nit. Aquest mirador posicionarà el temple com el segon edifici més alt de Barcelona després de la Torre de Collserola i sense cap dubte reforçarà encara més el seu magnetisme turístic. Oferirà vistes panoràmiques de la capital catalana inèdites. La finalització de la capella de l’Assumpta a la façana de Provença tancarà una etapa clau de la basílica de Gaudí, i redefinirà l’skyline barceloní.
Glòries, de caos a pulmó verd
El caòtic nus viari de les Glòries és història després dels túnels que canalitzen ara la Gran Via. L’última fase de la seva metamorfosi en gran parc urbà està a punt de culminar. Avui combina àrees verdes, jocs infantils, mobilitat sostenible i espais per als vianants, cosa que ha regenerat la zona per complet i l’ha convertit en un exemple internacional de sostenibilitat i cohesió social. Aquest inici del 2025 obrirà al públic la segona meitat del parc, estaran a punt els pisos socials de l’Illa Glòries i només quedarà ajustar el traçat del tramvia al costat sud i resoldre la façana nord a Consell de Cent.
La Rambla, més moderna
L’emblemàtica Rambla avança cada dia cap a una versió més habitable, moderna i sostenible de si mateixa per tornar a seduir els barcelonins. L’avantsala de la seva transformació ja està completada: 23.000 m² renovats entre Colom i Santa Madrona amb voreres més àmplies, paviment unificat i prop d’un centenar de nous arbres. El 2025, les obres aborden el costat del Gòtic fins a Canaletes, compactant el trànsit en un sol carril i ampliant els espais per als vianants i verds. Les icòniques parades de floristes es traslladaran temporalment a plaça Catalunya per permetre els treballs. La reforma, que ha destapat diversos trams de l’antiga muralla, finalitzarà el 2027.
La Meridiana, per als veïns
L’avinguda Meridiana està deixant enrere la seva imatge d’autopista urbana per convertir-se en un eix compatible amb la mobilitat a peu i ciclista. Redueix carrils per a vehicles privats, amplia les voreres i incorpora vegetació i un carril bici central bidireccional. En el primer trimestre del 2025, les obres s’estendran des de Felip II fins a Fabra i Puig, amb un pressupost de 25 milions d’euros, per continuar la conversió d’aquest accés a la ciutat de Barcelona en una avinguda amigable.
Urgell, connexió metropolitana
L’ampliació de la línia L8 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Barcelona per connectar els ramals del Baix Llobregat amb els del Vallès implica talls significatius al carrer Urgell a partir del gener del 2025. Des del dia 20, el tram entre Rosselló i Còrsega estarà tancat al trànsit durant un any per a la construcció de l’estació Hospital Clínic. Al febrer serà el torn de Francesc Macià, on es construirà una altra estació amb aquest nom. Les obres afectaran un gran nombre de residents i comerços, així com vehicles diaris que transiten per aquesta zona. Per mitigar l’impacte acústic, s’instal·laran barreres de sis metres.
Notícies relacionadesUna nova plaça dels Àngels
La plaça dels Àngels, emblema del Raval, es prepara per a un canvi radical el 2025 que combinarà cultura, salut i espai públic. L’inici de les obres d’ampliació del Macba i la construcció del CAP Raval Nord transformaran aquest enclavament que combina circuit turístic i vida veïnal. A remolc, el consistori vol repensar la urbanització d’aquesta plaça dura i del sòcol del museu per incorporar-hi zones verdes i uns usos més comunitaris, en detriment de l’actual monopoli skater.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 25 estrenes de cine, de Maria Callas a Pixar
- Hisenda torna la renda al 97,4% dels contribuents
- Punxada de les sortides a borsa el 2024
- Catalunya, tercera en ocupació després de Madrid i Andalusia