Incineradora del besòs
El Govern tramita una multa a Tersa
La planta de la societat pública, pendent d’un judici per contaminació, ha recorregut una sanció de 20.001 euros imposada aquest estiu passat per la direcció general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental
La Generalitat de Catalunya té obert un expedient que pot portar una multa a la societat pública Tersa, titular de la incineradora del Besòs, on cremen fins a 360.000 tones anuals d’escombraries que l’àrea metropolitana no és capaç de reciclar. Sobre l’empresa pesa una causa judicial que s’encamina a judici pels indicis que la contaminació que emana de la planta de residus pot haver comportat un risc greu per al medi ambient i la salut en el límit entre Sant Adrià i Barcelona, segons coincideixen la guàrdia civil, la Fiscalia i l’Audiència Provincial. El procés que es dirimeix en els tribunals discorre en paral·lel a una sanció que la direcció general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental –que depèn del Departament de Territori– planteja per suposades infraccions de la companyia.
La Generalitat va dictar l’estiu passat que s’havia d’imposar una penalització. Va concloure que Tersa havia d’abonar 20.001 euros com a càstig "per incomplir els deures d’informació", diu la conselleria, que manté sota reserva la raó per la qual acusa l’empresa.
Una tècnica del departament, però, va revelar la suposada causa quan va comparèixer com a testimoni en la investigació judicial sobre la presumpta pol·lució nociva de la incineradora. L’abril passat va declarar al Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona que la central va incórrer en possibles "incompliment" a l’haver superat el nivell màxim d’àcid clorhídric que es permet propagar a l’aire.
La tècnica va assegurar que Tersa no va notificar la vulneració com era de rigor a la direcció de Qualitat Ambiental, que exerceix d’òrgan de control sobre les indústries amb emissions potencialment perilloses a tot Catalunya. També va comentar davant la jutge que la planta hauria depassat el límit per prevenir un excés de la contaminació atmosfèrica durant uns "cinc dies del 2021".
En tot cas, l’amonestació no s’ha fet encara efectiva ni és ferma. Tersa va apel·lar per rebatre els motius de la multa i, a la fi, paralitzar el pagament. La firma defensa que el procediment de la Generalitat "confirma el compliment dels valors límit d’emissió al llarg dels últims anys". Remarca que es basa només "en unes discrepàncies pel que fa a la manera de remetre determinada informació operativa".
Via administrativa
De moment, Tersa ha decidit presentar el recurs per via administrativa i no ha emprès un contenciós. Un jutjat va anul·lar el 2021 una altra proposta de sanció de 20.000 euros que el Govern va imposar el 2017 a la societat per haver cremat rebutjos presumptament per sota de la temperatura oportuna per minimitzar la pol·lució. A quants graus es cremen les escombraries a la central és una de les claus a aclarir en el judici que s’acosta.
Cinc mesos després de decantar-se per multar, la Generalitat encara no ha respost a la impugnació de Tersa, la propietat del qual està controlada en un 58% per l’Ajuntament de Barcelona i en un 42% per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La companyia afirma que es manté a l’espera que la conselleria es pronunciï.
Per la seva banda, Territori encara no dona l’expedient per tancat ni la penalització per imposada. "Cal esperar a finalitzar el procediment de resolució del recurs d’alçada presentat per l’empresa", contesta.
Tot i que reconeix que tramita una sanció, la Generalitat ha rebutjat precisar quina irregularitat li va conduir a expedientar a Tersa i quan va passar. Ha eludit concretar-lo a preguntes d’EL PERIÓDICO i ha desestimat una petició d’accés a informació pública d’aquest medi al respecte. Al·lega que divulgar la resposta "podria perjudicar la investigació dels fets". De les explicacions de la responsable de la direcció de Qualitat Ambiental al jutjat es desprèn que l’ens de la Generalitat no es va adonar de la suposada infracció almenys fins i tot ben avançat 2023. És a dir, dos anys després de la suposada dispersió excessiva d’àcid clorhídric.