Restauració

Kresala, el millor restaurant obert a Barcelona el 2024

Els lectors d’EL PERIÓDICO escullen aquest local del Balcó Gastronòmic com la millor obertura de l’any segons la votació a ‘Cata Mayor’.

Kresala, el millor restaurant obert a Barcelona el 2024
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jurat popular ha dictat sentència: els nostres lectors han dictaminat que el millor restaurant obert el 2024 a Barcelona és el Kresala. Així ho han decidit els participants en una votació que s’ha portat a terme durant la segona quinzena de desembre a Cata Mayor, el canal gastronòmic d’EL PERIÓDICO i de l’editora Prensa Ibérica.

En total, s’han emès 1.310.894 vots, dels quals 773.958 han anat al Kresala. En segon lloc ha quedat Margarit (478.181) i, tancant el podi, Oníric (47.731). Kresala és fruit de l’aliança entre Mikel i Iñaki López de Viñaspre, de Sagardi, i Gregorio Tolosa, de Bidea 2 (Cizur Menor, Navarra), que ha permès un salt de gegant al rostit de grans bitxos salvatges, amb uns focs de 5,20 metres i cinc estacions independents al Balcó Gastronòmic.

A la crònica de novembre, Pau Arenós va escriure: "Barcelona, ciutat oberta al mar i amb grans ports a una distància raonable, és aliena a les graelles marineres. Atenció: no dic que no es rosteixin peixos grans, però ¿quantes cases estan especialitzades en ganyes i espines? I que siguin salvatges". Els plats destacats: el musclo en escabetx, les cocotxes de lluç brasa/pil-pil/cobertes, els carneiros al natural, el tiradito de corbina, el salpicó de llamàntol, el rei...

Riquesa gastronòmica

Els 10 establiments que han sigut finalistes (Âme, Can Ugal, Gingko, Glug, Incorrecte, Jiribilla, Kresala, Margarit, Maymanta i Oníric) havien sigut prèviament seleccionats per Arenós, que ha visitat desenes de negocis aquest any 2024.

La llista és el reflex de la riquesa gastronòmica de la ciutat de Barcelona, en la qual conviuen els més diversos formats, des de les barres unipersonals fins als establiments recuperadors d’essències. És comuna la reivindicació de l’artesania i de la proximitat, molt lluny dels grans grups i les grans inversions i els equips sobredimensionats.

El Kresala succeeix en el tron com a millor restaurant obert a Barcelona al Mantis (2023), que al seu torn havia rellevat el Teatre (2022) i aquest, a l’Ultramarinos Marín (2021). L’any 2020 no hi va haver votació per culpa de la pandèmia.

Dos lectors, premiats

Els anteriors vencedors, també escollits pels lectors d’aquest diari, havien sigut La Mundana (2016), el Casa Leopoldo (2017), The Alchemix (2018) i La Tartarería (2019).

Notícies relacionades

A més del Kresala, hi ha hagut dos guanyadors més. Olga Paredes i Isidro Molina, lectors de Cata Mayor, van participar activament en la votació i, com la resta de participants, van tenir l’oportunitat d’entrar en el sorteig d’un premi temptador: dos lots de vins valorats en 90 euros cadascun, cedits generosament per Casa Gurmet.

Incloïen dues ampolles de Julia de Moya 2021 (del celler valencià De Moya), dues més de Juan Gil Etiqueta Plata 2021 (Cellers Juan Gil, de la DOP Jumilla) i encara unes altres dues de Sopla Levante 2022 (amb la firma de Pepe Rodríguez de Vera, a Alacant). Tots aquests vins són de la varietat monastrell, un tipus de raïm que destaca per la seva profunditat de sabor, la seva estructura robusta i el seu caràcter afruitat.