Per conèixer gent sense Tinder

Per conèixer gent sense Tinder
4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Intentar lligar per Tinder està costant més que esbrinar què va menjar Mazón el dia de la dana. Ni que fossis Tom Hanks buscant algú a crits a l’illa de Nàufrag. A hores d’ara, qualsevol princesa Disney se n’aniria corrent a mossegar una poma enverinada després d’un mes a Tinder o Bumble. Vuit de cada deu usuaris estan farts d’aquestes apps, segons Forbes. Fins i tot han caigut en borsa. Un ja va a les cites a cegues amb el mateix recel que un personatge del Cluedo. "¿Cansat de lligar per Tinder? –és la nova tornada d’Instagram–. Vine a conèixer gent real".

És la plaga que s’acosta aquest 2025 a Barcelona: esdeveniments offline. Quedades amb grups de desconeguts a la recerca de "connexions reals". Sense matches previs, sense ghostings, sense pantalles, sense ni tan sols poder comentar el vestit de la Pedroche a cop de repiulada. Hi ha qui tanca tots els mòbils en una taquilla amb pany i clau.

"No recordo com era lligar en persona", afirma, esbufegant, la Rocío, envoltada d’estranys. És artista, peruana, de 32 anys. Ha vingut a tafanejar, diu. S’acaba d’asseure davant una filera de taules amb una vintena de desconeguts encara mirant-se de reüll, tots estrangers, la majoria solters sense confirmar. Abans d’una hora s’acabaran confessant els seus somnis, les seves pors, què els motiva a llevar-se cada matí. "¿Has robat?", et pregunten a boca de canó sense haver pres ni una cervesa. (L’esdeveniment inclou pica-pica amb refrescos.) És com anar al psicòleg, diuen somrient. "I és més barat".

S’acaba d’estrenar fa tot just un mes The Usual: es vol convertir en una espècie de club social que faciliti "les connexions genuïnes". "No és només per fer amics –puntualitza el Mo–, no és només per tenir parella. És com un club. Com un grup de WhatsApp però no digital. Un espai social alternatiu per connectar de manera més fàcil i real". Queden a La Textil Collective (Casp, 33B). El pròxim esdeveniment és el dia 19.

Mohamed Hamed, Mo, ha sigut coach, comercial, xef i fins i tot pilot. Aquest trentí egipci exerceix ara de facilitador de trobades. El paio que abans et presentava l’amic d’un amic. "És com convidar algú a casa meva", afirma. Presenta la gent, comparteix jocs de taula, capsetes amb preguntes incòmodes. "¿Has dubtat mai del teu seny?".

"M’agrada que sigui un ambient desproveït de la pressió de les cites", assenyala la Sabrina, de 30 anys. "No és l’interminable xat de sempre", afegeix l’Stuart, de 40. "Últimament estem molt enfocats en nosaltres mateixos", diu el Mo. "Però no tenim educació social", assenyala encongint-se d’espatlles. "No parlem gaire i necessitem practicar. Tenim gimnasos per fer exercici, però no tenim gimnasos socials".

Oasi sense mòbils

No saps si t’has colat en una cafeteria o en una novel·la de Jane Austen. La gent llegeix, escriu, pinta aquarel·les, fa ganxet. Els ocellets canten i hi ha mirades fugaces. Ningú fa postureig davant el mòbil. Aquí això és una cosa insòlita: aquest és l’Alice Secret Garden, el jardí secret amb més reels virals de Barcelona. Però avui no s’hi veu un mòbil al voltant, no. Són tots en una taquilla amb candau a l’entrada. Vindria a ser el guarda-roba digital. "Et sents com als 90", et confessaran dues hores després amb somriure retro. I sí, per primera vegada en anys tornes a disfrutar d’una activitat vintage essencial: avorrir-se.

"És un esdeveniment per conèixer gent, però va molt més enllà", garanteix la Mónica. "És un moviment. Volem aconseguir un canvi cultural. Dir ‘prou’ a tenir el mòbil com a extensió del braç".

The Offline Club és un invent holandès. Fa un any que es va llançar a Amsterdam. De seguida es va fer viral. Mónica Sedó –catalanosuissa, 28 anys– el va portar a l’octubre a Barcelona. "Quan les cafeteries es transformen en oasis sense mòbils", es resumeix a Instagram. ¿L’objectiu? "Normalitzar un espai on no hi hagi distraccions digitals", detalla la mestra de cerimònies offline. Aquí es couen interaccions lliures de mòbils.

El 12 de gener reprendran els brunch dels diumenges a l’Alice Garden (Pau Claris, 90). Aquell diumenge, a més, llançaran un challenge global: 24 hores de detox digital. L’any passat es van afegir al repte 1.500 persones d’arreu del món. També organitzen afterworks temàtics entre setmana. Solen fer sold out només amb el boca-orella.

Sopars amb estranys

És el xafardeig viral: el "planarro" que anuncien els influencers des de fa mesos per conèixer gent nova. "Experiències socials en la vida real". Així es descriu a Instagram Timeleft. És un invent francès. Una plataforma que organitza sopars amb estranys a 280 ciutats. Només a Barcelona queden cada dimecres 400 persones. Més de 18.000 a 70 països. Funciona per subscripció. Crees un compte, respons un test exprés de personalitat i –voilà– un algoritme et busca una taula compatible i fins i tot et facilita preguntes per trencar el gel.

Notícies relacionades

I encara hi ha més: dijous que ve arriba a Barcelona Imperfect Strangers, de Fever. La seva intenció és organitzar sopars amb estranys cada dijous, anuncien, com fan a Madrid des del setembre. També cal omplir un formulari i deixar que l’algoritme faci màgia. Són mitja dotzena de "desconeguts afins" per taula. S’acaba el sopar jugant al jo mai.

Ja anuncien per Instagram més cites multitudinàries: a finals de mes aterraran a Barcelona els Thursday Dating. "Els esdeveniments més grans –avancen– de cites IRL" (in real life, a la vida real). Funcionen a 70 ciutats.