Una plaga de coloms envaeix el Poble-sec per la neteja d’una finca abandonada

Una demanda de l’Ajuntament obliga a netejar i protegir un edifici ruïnós envaït pels ocells, però ara proliferen i nien als carrers i un pati interior. "Ara és pitjor que abans. Cada dia n’hi ha més", lamenten els veïns.

Una plaga de coloms envaeix el Poble-sec per la neteja d’una finca abandonada
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La María mai havia vist tants nius al seu carrer, al barri del Poble-sec, a Barcelona. "Mires cap amunt i sempre en trobes un", constata. En efecte, els coloms i les tórtores apunten entre les branques dels arbres i l’embolic de cables de les façanes, alimentant les cries. La María assegura que els ocells que ja abundaven a la zona enganxada a la muntanya de Montjuïc pul·lulen encara més entorn de les vivendes des de l’octubre, quan es va netejar l’interior mig esfondrat de l’edifici desert al número 10 del carrer de Piquer, que era un maldecap per al veïnat. Els coloms campaven al seu aire entre les ruïnes de la finca i les van regar amb excrements durant anys, sense que la propietat atengués les queixes dels veïns, els requeriments de l’Ajuntament per posar fi a una deixadesa insalubre ni les sis multes que va imposar per un import de 8.000 euros.

Després de ser acusats de fer-se el desentès, els amos van contractar un equip de treballadors l’octubre passat que va retirar la runa i el cúmul de brutícia que sembraven l’immoble. El districte de Sants-Montjuïc afirma que els propietaris van cedir quan el consistori va presentar una demanda al jutjat per obtenir un permís per accedir a l’interior i acabar amb el focus d’immundícia abans de passar la factura als titulars. L’Ajuntament explica que els amos –uns particulars amb diverses propietats a la ciutat– van rectificar sense que fos necessari que un jutge ordenés que es forcés l’entrada. Malgrat tot, la bandada d’ocells continua molestant el barri.

"Ara és pitjor que abans. Encara hi ha coloms i cada dia n’hi ha més", lamenta la María. "A la nostra finca, es fiquen a les cuines i es posen a dormir als buits de la façana –testifica–. Com que passo moltes hores a casa, es donen per al·ludits i els espanto, però al terrat amb prou feines es pot pujar, perquè està ple de brutícia".

La quadrilla que va desbrossar l’edifici abandonat va estendre una xarxa perquè els ocells no continuïn endinsant-se a l’immoble, encaixat entre blocs de més altura. El consistori va donar les tasques de desenrunament per bones després d’una inspecció el 19 de desembre passat. Va certificar que "les ordres de conservació i neteja s’han complert" i que s’han aplicat les mesures oportunes a la finca "per evitar que sigui un punt de descans, nidificació i proliferació de coloms".

No obstant, la malla no ha sigut suficient per foragitar-los. Des d’una terrassa s’observa com els ocells encara es colen per unes escletxes del sostre. També s’endevinen almenys tres coloms morts que hi van quedar atrapats. "Fa un parell de setmanes, un veí va tapar una lluerna per on entraven a fer nius", confessen al carrer.

Desenes de coloms continuen voletejant i reposant al pati interior que rodeja l’edifici ruïnós, envoltat de domicilis, una residència i un hotel. "Al tapar l’espai on n’hi solia haver, ara busquen qualsevol refugi i ho deixen tot que fa pena", protesta la María. L’Olga mira de protegir el compressor de l’aire condicionat i les reixes de la galeria de casa amb paper d’alumini. "Es posen allà cada dos per tres. Està ple de cagades i he trobat un parell de coloms morts", detalla.

Punxes per foragitar

El Josep Maria no ha desfet les cordes de niló que, a mode de punxes, va lligar fa temps a la barana del balcó. El mateix espantaocells continua sent visible en habitatges d’un costat i l’altre del carrer. "Van venir a netejar, però ho hem notat molt poc –corrobora el Josep Maria–. Quan els coloms intenten aposentar-se, surto disparat. Es deuen haver adonat que tinc mala llet... També molesten a primera hora: cantussegen i ens desperten".

El Philip nota una lleu millora des que es va arreglar l’immoble deshabitat. "Però hi ha un munt de coloms niant i es fiquen a les terrasses", afegeix. Alguns veïns reconeixen que han trobat ous plantats als seus balcons. "N’hem tret un munt. N’estem farts", declaren en un establiment de la mateixa illa de cases.

"El que pitjor porto és que el carrer sigui tan brut", recalca el Philip. Assenyala la reguera d’excrements que encatifa l’entrada tapiada del domicili buit. L’Ángeles viu en una planta baixa i dona fe del calvari que pateix per ser contigua amb l’edifici semienderrocat: "Tinc gairebé podrit el parquet, les parets segueixen plenes d’humitat, he canviat un munt de vegades el tendal per culpa dels coloms... Vaig arreglar el pis a fons però torna a estar igual. Vull que l’amo m’ho pagui".

Notícies relacionades

La propietat i l’Ajuntament s’han retret mútuament els estralls. Els amos han recriminat al consistori que no els hagi permès aixecar pisos a la parcel·la, reservada per a equipaments des de fa gairebé mig segle. Per contra, el districte els ha criticat que, rere la degradació extrema de l’edifici, hi havia subjacent la intenció d’especular amb la parcel·la.

Es desconeix quin destí tindrà Piquer, 10. Enmig del pols, els veïns s’han sentit capturats. Al bloc de la María preveuen gastar-se 60.000 euros per aïllar-se de la humitat que supura de la finca. "Ens els estalviaríem si edifiquessin", sospira.