Barcelona rellançarà la zona de la Font Màgica com a accés al MNAC

De cara al centenari de l’Exposició de 1929, l’Ajuntament rejovenirà la font i reformarà la plaça de Carles Buïgas per convertir-la en la porta d’entrada del Museu Nacional d’Art quan aquest s’ampliï pel palau de Victòria Eugènia.

Barcelona rellançarà la zona de la Font Màgica com a accés al MNAC
4
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Montjuïc encara el centenari de la fita que la va convertir en la muntanya màgica de Barcelona. El 1929, el monticle entre la ciutat i el mar va ser la seu de la segona Exposició Universal que l’urbs va acollir. El Palau Nacional que allotja el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), els pavellons que donen empara a la Fira i la Font Màgica són el llegat permanent d’aquell esdeveniment amb què Barcelona es va exhibir al món. Gairebé un segle després, la desangelada plaça de Carles Buïgas encarrila una reforma per convertir-se en una veritable porta d’entrada a Montjuïc.

Coincideixen diversos projectes de reforma en què l’eix comú és l’esplanada que porta per nom l’enginyer que, fa gairebé 100 anys, va concebre l’artefacte que acoloreix l’aigua de la Font Màgica. D’una banda, la font se sotmetrà a una posada al dia. D’altra banda, la incorporació del pavelló Victòria Eugènia al MNAC permetrà no només ampliar la superfície expositiva, sinó també reformular l’itinerari interior. Els visitants podran accedir des de l’actual façana lateral del pavelló i pujar a la seu actual mitjançant un pas subterrani, sense haver de sortir a l’exterior. En un extrem de la plaça es troba el pavelló Mies van der Rohe i, en l’altre, queda pendent la demolició del pavelló d’Itàlia, aixecat sobre zona verda i que ara s’utilitza com a pista esportiva. A més, la plaça serà una frontissa del barri que naixerà en aquests terrenys, on conviuran pisos, zones verdes, equipaments i nous espais firals.

"Durant els pròxims anys, aquesta zona es transformarà substancialment amb les intervencions sobre el nou espai públic que es generarà tant entorn de l’activitat pròpia de la Fira com de la part residencial", confirmen fonts municipals. "En el cas de la plaça de Carles Buïgas, la reurbanització es resoldrà en els treballs que l’Ajuntament està desplegant en paral·lel als de les obres d’ampliació del museu. La idea és reurbanitzar-la i fer-la més permeable a l’entorn immediat.

El museu està immers en la valoració de les 30 propostes finalistes del concurs arquitectònic per a l’ampliació. El guanyador es donarà a conèixer a la primavera. El pla exigia que tots els projectes presentats incloguessin idees per a la plaça de Carles Buïgas i connectar el pavelló i el palau. Un dels reptes és obrir una nova entrada al museu des de la plaça, que destaqui i convidi a acostar-s’hi. "L’accés al palau Victòria Eugènia des de la plaça de Carles Buïgas es convertirà en la porta principal del museu al públic, mentre que l’accés al Palau Nacional es mantindrà com a accés secundari de visitants i accés administratiu", indica el document. Suggereix que es podria col·locar un senyal o una escultura davant la façana que dona a l’esplanada, perquè "reforci la visualització de la porta d’accés al museu".

Reclam de visitants

L’entrada des de la plaça "ha de ser prou visible i funcionar com a reclam de visitants cap al museu", postula el pla. Això sí, sense desfigurar el palau Victòria Eugènia, obra de Josep Puig i Cadafalch.

La Font Màgica és un altre element clau. La sequera ha deixat els sortidors sense aigua. El consistori ha demanat a la Generalitat que l’autoritzi a reobrir la font monumental, que s’assorteix d’aigua freàtica. Alhora, el govern local ha vist una oportunitat en l’aturada exigida per les necessitats d’estalvi d’aigua per reemplaçar la il·luminació de la font per complet.

Segons figura en la licitació promoguda per la companyia municipal BIMSA, uns llums led substituiran l’enllumenat amb bombetes halogenades. Emmarcat en un pla d’inversió de 7,7 milions d’euros per rehabilitar fonts ornamentals sense servei per la sequera, la posada al dia del mecanisme que crea i acoloreix l’aigua a Montjuïc es pressuposta en 1,56 milions d’euros. A més, es reserva un milió i mig més per modernitzar el sistema de so i control. La Font Màgica es va actualitzar per última vegada fa tres dècades.

Notícies relacionades

A part de renovar 4.670 focus, es rellevarà també el cablatge, els equips de control i els quadres de llum. Al seu torn, serà necessari desmuntar la instal·lació antiga per estendre dispositius de control digitalitzat, línies de baixa tensió i tecnologia led, "més eficient i duradora". En tot cas, es respectarà l’engranatge ideat per Buïgas. Els motors continuen sent els primigenis, clau per a l’"emblemàtica luminescència multicolor" de la font. "S’erigeix en un símbol distintiu de la ciutat" que "s’ha de protegir i mantenir", afirma la memòria justificativa del contracte.

Al seu torn, un informe tècnic al·ludeix a la "complexitat del sistema dissenyat" per l’enginyer i estrenat fa gairebé 96 anys. Dona compte que aconseguir que els llums led calquin l’efecte dels llums halogenats no ha sigut senzill. L’Ajuntament preveu que les obres s’allarguin uns cinc mesos i finalitzin l’agost del 2025.