Barcelona busca controlar els locals comercials amb un cens automàtic
L’ajuntament llança dues contractacions per millorar la gestió de les obertures i tancaments dels establiments en planta baixa amb activitat econòmica. Actualment, els reconeixements es realitzen presencialment, carrer a carrer.
L’univers de locals destinats a activitat econòmica a Barcelona pot variar contínuament. Per obres, per segregacions i agregacions de locals, canvis en l’esmentada activitat a un ús particular o viceversa... Són múltiples els escenaris en els quals es pot trobar un únic establiment. Les últimes dades disponibles del cens bianual que realitza l’ajuntament, tancat el primer semestre del 2023, precisen que hi ha 66.088 locals censats d’un univers de més de 85.000, dels quals 58.908 estaven actius i 7.180 d’inactius. A gener del 2025, el més segur és que aquestes dades hagin variat. Actualment, el cens s’elabora amb reconeixements presencials carrer a carrer, per la qual cosa mantenir-lo al dia no és tasca fàcil ni ràpida. Per això el consistori ha mogut fitxa a la recerca d’una gestió "més eficient".
Com si fos un propòsit per a l’any nou, l’ajuntament va fer un pas en aquesta direcció el 31 de desembre: va obrir una convocatòria de licitació per al desenvolupament d’un sistema dinàmic que automatitzi el cens de locals en planta baixa. Tres dies després, el 3 de gener, va obrir una altra convocatòria per contractar a una consultoria que defineixi l’organisme municipal més apropiat per gestionar els locals que actualment són de propietat municipal, una responsabilitat que conceptualment combina elements típics tant de l’àmbit d’habitatge (com cobrar lloguers) com del de comerç (com donar suport a emprenedors). Depenguin de qui depenguin finalment, el consistori vol optimitzar l’ús d’aquests locals per promoure el comerç local i de proximitat.
El consistori elabora el cens de locals en planta baixa destinats a activitat econòmica de manera regular –cada dos anys per ser exactes–, així com una anàlisi per identificar les zones amb persianes tancades i les tendències evolutives del teixit comercial. Dada "la volatilitat de la informació i la diversitat de les fonts de dades", segons s’exposa al plec tècnic, s’ha anat aplicant un model de gestió en el qual les empreses adjudicatàries que realitzen el cens recorrien tota la ciutat identificant i registrant tots els locals.
Identificador únic
Aquest modus operandi ha començat a canviar en els últims anys per aconseguir un model més continuat. Entre altres avenços, s’ha desenvolupat un identificador únic de local, s’ha millorat la ubicació de l’accés principal de l’establiment i s’ha registrat la informació addicional i històrica. No obstant, "la complexitat i transformació constant" d’alguns sistemes d’informació (com el de les llicències d’activitats, d’obres o inspeccions), i les dimensions d’anàlisi complementàries exigeixen desenvolupar un sistema dinàmic per aconseguir una actualització més automàtica de la informació.
Aquest sistema, que recollirà les dades del 2025 i 2026 amb la possibilitat de dos anys més de pròrroga, s’haurà de centrar a aconseguir el màxim de modificacions de la informació relacionada amb els locals, "tan aviat com es produeixin", concreta el plec tècnic. Partint de la informació de l’últim cens, s’aniran actualitzant les novetats a mesura que es tingui constància. Es podrà detectar una novetat, entre les altres, a través d’operacions de camps específiques o l’encreuament de dades entre sistemes que gestionen informació associada als locals.
L’empresa adjudicatària serà l’encarregada de definir la solució tecnològica que configurarà aquest sistema. Concretament haurà de permetre seguir l’evolució d’un local, de forma automàtica, amb els diferents estats i canvis d’activitat econòmica que es produeixin, així com gestionar les funcionalitats d’alta, baixes, modificacions i consultes de locals. També es modificarà la informació en cas que existeixin diferències i es marcarà com a baixa en cas d’inexistència del local o de l’activitat.
La cobertura assolirà tots els establiments en planta baixa de Barcelona, amb activitat o sense, inclosos tots els llocs dels mercats municipals i tots els locals situats en centres o galeries comercials. Les dades estaran geolocalitzades i disponibles mínim en tres escales: ciutat, districte i barri. El cens cobrirà els 10 districtes i els 73 barris, excloent només l’àrea compresa per la Zona Franca-Port.
Per a una gestió més àmplia, l’ajuntament veu necessari realitzar una intervenció especialitzada a càrrec d’un organisme municipal que depengui de la gerència de Promoció Econòmica. Per definir quin serà aquest organisme que contractarà una consultoria jurídica que ajudi a determinar quina és la millor manera de gestionar tots els locals en planta baixa que són de propietat municipal.
Segons es detalla a l’informe de necessitat, aquest organisme haurà de portar a terme tasques de comercialització dels espais disponibles i "ser capaç de gestionar de manera eficient el cobrament dels lloguers" i d’executar inversions o adquisicions quan sigui necessari per assegurar el manteniment i la millora de la instal·lacions.
Aquesta consultoria portarà a terme una anàlisi detallat dels organismes existents per avaluar-ne quin és la més idònia i, una vegada identificat, definirà les tasques específiques que haurà de realitzar. Redactarà un informe final amb totes les conclusions de l’anàlisi i amb recomanacions concretes, així com un pla d’acció que descrigui els passos a seguir per posar en marxa les mesures proposades, de manera que "servirà com guia" per a l’ajuntament.
‘Amunt Persianes’
Un cas que escenifica la dificultat de l’ajuntament per gestionar els locals en planta baixa és el del programa Amunt Persianes, una estratègia impulsada el 2021 per facilitar lloguers per sota del preu habitual de mercat i impulsar l’activitat econòmica reocupant locals buits amb nous negocis i botigues de barri. Tres anys després, la realitat és que el projecte ha ensopegat amb un obstacle després de l’altre i la mesura no ha pogut ser totalment efectiva.
El consistori ha aconseguit reobrir només 10 dels 35 locals en planta baixa que va comprar per dinamitzar el comerç local. Els va adquirir el 2021 per 17,5 milions d’euros en el marc d’aquest programa, que el govern de BComú i PSC de llavors havia pactat amb ERC com a condició per aprovar els pressupostos.
Notícies relacionadesLa millora en la gestió del cens coincideix amb una petició que va fer ERC en el ple municipal d’octubre. La reclamació dels republicans va ser elaborar un cens de locals d’activitat econòmica on s’especifiqui l’ús, la llicència concedida, el tipus de tinença, la superfície, les característiques i el preu del lloguer. El motiu d’incorporar aquest últim aspecte és poder definir les zones tensionades de Barcelona en lloguers de locals. La intenció que perseguia ERC amb aquesta petició és que aquest cens pogués ser la base d’una possible regulació dels lloguers comercials per fixar un índex de preus per tal de limitar-los, com s’ha fet amb els de vivenda.
Fonts municipals, però, descarten que les millores establertes al cens estiguin relacionades amb la regulació dels lloguers comercials. El plantejament d’impulsar una regulació també va néixer d’ERC i va arribar a aprovar-se en la comissió d’Economia d’octubre. El govern municipal va mostrar la seva preocupació per la qüestió i va acceptar plantejar la regulació al Govern i a la Generalitat, però va insistir en la dificultat de portar-la a terme.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034