LLEGAT OLÍMPIC

El deteriorament revolta els socis de les pistes de tennis de Barcelona 92

Més de 300 abonats del centre municipal reclamen revertir l’envelliment de les instal·lacions construïdes per als Jocs i s’oposen que el seu ús es retalli mitja hora sense baixar-ne la quota.

El deteriorament revolta els socis de les pistes de tennis de Barcelona 92
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels grans escenaris dels Jocs de 1992 està en penombra. Quan cau el sol, la foscor enfosqueix la pista central del Centre Municipal de Tennis Vall d’Hebron, on els tennistes es van batre per les medalles a Barcelona. "Està tancada a la tarda perquè no té llum", aclareix el Jordi, soci des de fa tres dècades del complex, que inclou més d’una desena de camps.

"Es parla de l’esperit del 92, però això està fet un fàstic", reprèn el Jordi. Com altres abonats, es queixa d’una "deixadesa absoluta". El recinte és propietat de l’Ajuntament i, des del 2019, la gestionen la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i la Federació Catalana de Tennis. Fins ara, 327 dels 1.333 socis han subscrit un manifest que recrimina les condicions "inadmissibles" de les instal·lacions.

El director del centre esportiu municipal Vall d’Hebron, Xavier Amador, reconeix que requereixen obres. "Les pistes, com a concessió municipal, estan bastant bé, però són millorables", avalua. "Hi ha trams en què el manteniment visual pot millorar. És una instal·lació en la qual s’ha anat invertint, però és un transatlàntic pensat per als Jocs".

Dificultat per entrenar-se

El manifest adverteix del "deteriorament considerable que afecta la pràctica esportiva" en sis camps de pàdel, "inclosos dos amb un paviment molt gastat". Sobre els terrenys de terra batuda alerta que, "en general, estan en molt mal estat". "A la pista 12, les línies estan tan desgastades que sobresurten del terra, i això representa un risc inacceptable", avisa. "He arribat a fer una volta de campana per aquestes ratlles", testifica el Jordi. Enumera més xacres: "Hi ha marcadors corroïts, les reixes que envolten les pistes estan rovellades, algunes portes estan desencaixades, hi ha parets de ciment i grades descarnades... I fa un munt d’anys que no tenim aparcament".

"Els vestidors estan deixats de la mà de Déu, el gimnàs està en mal estat i hi ha pistes que tenen el terra desnivellat", prossegueix José Miguel. "Hi ha danys que s’haurien d’arreglar i, en comptes de fer-ho, posen una tanca", critica el Pere. "Per arribar a aquest estat, hi ha hagut un cúmul de molts anys de deixadesa", remata. Els abonats donen fe que, en certes pistes, s’arrisquen un a "jugar-s’hi la pell" per disputar un set. "Alguns punts no tenen prou terra i es juga trepitjant el ciment", testifiquen.

Amador assegura que els concessionaris han sufragat 595.000 euros per a reformes i que se’n preveuen més durant aquest primer trimestre del 2025. Esmenta la renovació de dos camps de pàdel i del gimnàs, perquè "la seva vida útil ha finalitzat", i del reixat de tres pistes, "perquè està feta malbé". A part, afirma que es fan controls setmanals per millorar l’estat de les pistes, afectades per una orientació desfavorable que fa que el vent dispersi el terra i no n’hi hagi prou en la zona de joc. "I per sota passen un parell de rieres que provoquen moviments de terra a les pistes del fons", afegeix el Salvador.

L’espoleta que ha fet explotar les queixes ha sigut que el límit de temps per fer servir les pistes es retalli de 90 a 60 minuts i que aquesta reducció no es vegi compensada amb l’abaratiment el cost de l’abonament. El consistori fixa la quota en 80 euros al mes, més assequible que la dels clubs privats de Barcelona. "Però no és gens barata i tampoc es correspon de cap manera amb la qualitat del servei", critica José Miguel. Al seu torn, l’Ángel recalca que "molta gent s’ha donat de baixa" amb la restricció de l’ús de les pistes.

Notícies relacionades

Els socis crítics qüestionen també que el marge per reservar camp s’hagi reduït a dos dies d’antelació i que les pistes es lloguin a tercers i a escoles d’altres clubs. Cada usuari no pot reservar més d’una hora al dia: en cas d’incomplir el temps o falsejar la identitat per saltar-se aquest requisit, serà sancionat.

"Volem possibilitar que el màxim d’usuaris possibles puguin aprofitar les pistes, i ara oferim cinc reserves més per pista al dia", explica el director del centre. Sí que admet certa sobreocupació: "Tenim uns convenis amb altres clubs que provoquen uns ingressos, però limiten l’ús de les pistes per als abonats. Valorarem al final de la temporada quines pistes alliberem. Hem de vetllar pels compromisos amb la federació i, alhora, trobar un punt intermedi". El gestor afirma que la regla de l’Ajuntament sempre ha limitat l’ús dels camps a una hora, però que no s’aplicava. Creu que la regulació hauria de ser "més flexible" per allargar els partits de dobles i pàdel, motiu pel qual que es compromet a sondejar que es demani al consistori "un canvi de normativa".