Mesura mediambiental

"Les posaré fins que tingui alternativa"

Bars i restaurants de Barcelona desafien el veto a les estufes de gas. No tenen clar, però, com connectar estufes elèctriques de la vorera a la xarxa de subministrament dels seus locals.

Els locals que col·loquin aquesta mena de calefactors s’enfronten a multes de fins a 1.500 euros

Tenir connexió a la xarxa costaria a cada establiment uns 2.000 euros, segons un hoteler

"Les posaré fins que tingui alternativa"
4
Es llegeix en minuts
PAU LIZANA

L’arribada del 2025 va implicar l’entrada en vigor d’una prohibició que ha aixecat polseguera entre els hotelers de Barcelona: col·locar estufes de gas a les terrasses de bars i restaurants. El veto estava disposat en l’ordenança de terrasses que es va aprovar el 2018, fa ja set anys, però ha agafat diversos negocis a contrapeu.

Una setmana després que s’hagués posat en marxa la restricció, encara es poden continuar veient calefactors a moltes voreres de la ciutat. Normalment apagats durant la major part del dia i encesos amb discreció en moments puntuals. Portaveus municipals apunten que "són conscients" que davant la nova mesura "el sector ha de fer ajustos" i remarquen que el consistori "posa en valor l’esforç que s’està fent per ajustar-se a la nova normativa".

Prudents i rebels

Bars com l’Antico, al passeig de Sant Joan, han decidit curar-se en salut i guardar les estufes, que són de la seva propietat, l’ 1 de gener "per complir amb la normativa", com assegura un dels seus cambrers. El treballador apunta que, des del dia d’Any Nou, l’Ajuntament no els ha donat cap indicació concreta ni tampoc han rebut cap control al respecte.

Ara que la prohibició ja és efectiva, els establiments que col·loquin calefactors de gas a la terrassa s’enfronten a multes de fins a 1.500 euros. Tot i així, no són pocs els que opten per vulnerar el nou reglament davant la falta, segons denuncien, d’alternatives viables a les estufes alimentades per butà. "Fins que no em donin una alternativa, he de confessar que les continuo posant a la nit, quan fa més fred", admet l’encarregat d’un bar que prefereix no ser citat.

En un altre establiment que també reconeix que encén estufes de gas a la nit, la mesura ha generat malentesos entre responsables i treballadors. "Vam llegir per Instagram que es prohibirien les estufes, però els caps no ens han dit que les traguem... Així que si algú ens demana que les encenguem, ho fem", afirmen les cambreres d’un altre local del passeig de Sant Joan que també demanen no ser nomenades.

Un altre negoci de la zona, que també confessa que se salta la nova ordenança, explica que van retirar les estufes el primer dia feiner dle 2025, però que les van tornar a col·locar uns dies més tard. "El dia que no les vam posar no es va asseure ningú al migdia", lamenta una de les treballadores. "Ja ve poca gent pel fred, especialment a la nit", explica, "però, si podem salvar el torn del dinar, ho farem".

Un dels principals obstacles que impedeixen a aquests establiments instal·lar estufes elèctriques és com connectar al corrent aquests calefactors, que sí que estan permesos per l’ordenança. "Jo crec que podria connectar-los amb una presa que em van deixar preparada uns obrers fa anys, que me la van fer perquè ens vam caure bé, però fins que no em confirmin exactament com puc utilitzar-la, no la tocaré", assegura un dels anteriors hotelers. "No seria la primera vegada que canvio alguna cosa perquè estigui conforme amb la normativa, i em multen perquè la solució tampoc és correcta", denuncia.

Fahad, un dels treballadors del bar Agababaa, tampoc té clar si pot connectar o no una estufa elèctrica a la xarxa. Ell sí que ha complert al peu de la lletra la nova normativa. L’1 de gener va treure la bombona de butà del calefactor, tot i que l’estufa segueix al carrer perquè no li cap al seu petit local, al passeig de Sant Joan. "El que vull saber és si puc acostar la terrassa al local per poder endollar directament les estufes", es pregunta.

De moment, només establiments com el Mustafa’s Can Gemüse Kebap, a la ronda de Sant Antoni, que tenen accés a preses elèctriques subterrànies independents del seu local, han pogut començar a utilitzar aquestes estufes. "Els caps ja sabien que ara les de gas estan prohibides, així que fa un parell de dies en van comprar unes d’elèctriques", afirma una de les cambreres d’aquest negoci, que ja utilitzava el corrent per encendre uns llums led instal·lats als para-sols.

Notícies relacionades

En un altre punt la situació és molt diferent. Al passeig de Sant Antoni, entre la plaça i l’estació de Sants, l’única estufa que es veu al carrer és la de Sergio Jiménez, responsable del bar Internacional, que fa unes setmanes lamentava la mesura. Jiménez no està incomplint la nova normativa, sinó que ha donat un nou ús al seu antic calefactor. "Li hem posat un fluorescent al mig perquè faci llum i de moment funciona", assegura.

Segons Jiménez, perquè moltes de les terrasses del passeig de Sant Antoni poguessin tenir connexió a la xarxa elèctrica, caldria "obrir el carrer" i costaria a cada establiment uns "2.000 euros", un preu que molts locals d’aquest eix del districte de Sants-Montjuïc no veuen oportú pagar.