Reubicació
La Casa Àsia de Pedralbes costarà sis milions
L’Ajuntament de Barcelona aprofitarà el nou trasllat del consorci per capgirar la degradació dels pavellons 3 i 4 amb una restauració global. Les obres, que ja estan licitades, començaran a mitjans d’aquest 2025 i s’acabaran el segon semestre del 2026.
Els últims 12 anys, la seu de Casa Àsia a Barcelona ha canviat d’emplaçament quatre vegades. Aquesta institució fundada per promoure la cultura i les relacions institucionals i econòmiques amb els països asiàtics va obrir les portes per primera vegada el 2003 al Palau del Baró de Quadras, on es va establir fins al 2013. Va ser llavors quan es va traslladar a un dels pavellons del Recinte Modernista de Sant Pau, fins al 2018, per mudar-se de nou a l’edifici de la CNMC, al recinte de Can Tiana. El 2023 va tornar a moure caixes per traslladar-se a la Capella dels Infants Orfes, al Raval, mentre espera el que serà la seva nova i definitiva llar, els pavellons 3 i 4 dels jardins del Palau Reial de Pedralbes.
La Casa Àsia de Pedralbes costarà sis milions | JORDI COTRINA /
Per ocupar-los, primer s’han de rehabilitar. L’Ajuntament de Barcelona té a punt el projecte executiu per portar a terme les obres, ja licitades i amb un cost que puja a 5,8 milions d’euros, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO. Aquest pressupost serà assumit pel consistori i la Generalitat d’acord amb els seus compromisos estatuaris, ja que el consorci públic està integrat pel Ministeri d’Assumptes Estrangers, la Unió Europea i Cooperació, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Madrid.
La Casa Àsia de Pedralbes costarà sis milions /
Fonts municipals estimen que les obres podrien començar a mitjans o finals d’aquest 2025 i que en el segon semestre del 2026 es produiria el trasllat de Casa Àsia al nou emplaçament. Els treballs de cada pavelló es faran en paral·lel i duraran uns 13 mesos. No es preveuen afectacions a la resta d’edificis del recinte, ja que estan aïllats a l’extrem més pròxim a l’avinguda Diagonal, al costat de l’entrada principal.
Degradació
La reubicació de Casa Àsia serà l’"oportunitat" per mirar de capgirar la "important degradació" que han experimentat els dos pavellons. A més, no tan sols es restauraran els elements més desfigurats sinó que es farà un pas més enllà i es durà a terme una actuació global per recuperar les qualitats patrimonials dels edificis. Segons concreta el projecte executiu, s’havia produït una "pèrdua d’alguns dels valors més importants". També s’adequaran als nous usos en termes d’accessibilitat, sostenibilitat i eficàcia energètica.
Origen
L’origen dels pavellons es remunta a finals del segle XX, quan es van construir amb una funció merament paisatgística com a tancament de les cantonades de la tanca dels jardins. Al llarg de la seva història han arribat a acollir un museu de carruatges reials i magatzems, però ara fa molts anys que estan en desús: el pavelló 3 des de 1997 i el pavelló 4 des del 2014, cosa que n’ha propiciat la degradació.
Així doncs, els edificis passaran de protegir carrosses a acollir recepcions, oficines i auditoris. El pavelló 3 es destinarà a usos purament administratius i de consulta. La peça que ocuparà més superfície serà la mediateca, i també s’hi emplaçaran cinc àrees compartimentades que permetran desenvolupar diverses activitats, com sales de treball i aules. S’hi inclourà, alhora, una zona d’arxiu i altres de servei, com una secretaria, banys i un magatzem. A més, el pati interior podrà acollir esdeveniments de diferents tipus i formats.
Sala polivalent
El pavelló 4 serà el més obert al públic, amb un auditori o sala polivalent amb capacitat per a 104 persones. També comptarà amb un espai de reunió i benvinguda versàtil i apte per a 25 persones. Així mateix, la nau principal disposa d’una zona diàfana per a sales amb múltiples usos, ja sigui formació, feina o reunions.
Casa Àsia va tancar l’any 2024 amb un balanç aproximadament de 285 actes presencials i virtuals programats en els quals es van inscriure en total 4.612 persones. També va atendre 1.081 consultes ciutadanes i va fer 157 cursos d’idiomes i temàtics, en els quals van participar 1.130 alumnes.
Notícies relacionadesUn dels projectes que va desenvolupar va ser un programa d’activitats en el marc de la Regata Cultural de la Copa Amèrica, el projecte K-Lab Espai Espanya-Corea i l’Observatori d’Àsia Central, a més del II Fòrum Espanya-Tailàndia i el X Fòrum Espanya-Filipines.
Fonts de l’organisme indiquen que, a l’espera de fer el trasllat, de moment comença l’any 2025 consolidant el pla estratègic que va impulsar el 2022.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Gestió polèmica Orriols carrega contra Bonpreu per denegar ajudes a la residència de Ripoll
- BARCELONEJANT La Milla d’Or friqui
- Els experts demanen menys pressió per aprendre a llegir abans de primària
- Ensenyament públic Catalunya finançarà les escoles per la seva complexitat i mida
- Nou model Els bars estudien com endollar les estufes elèctriques
- Eleccions al Bundestag Una batalla campal ultra inaugura la carrera electoral a Alemanya
- Campanya d’ingerència L’evolució dels usuaris de l’antic Twitter
- Musk desplega els seus tentacles polítics per tot Europa
- Apunts polítics de la setmana ¿Un any sense eleccions?
- Armada espanyola El vaixell Elcano salpa de Cadis amb la princesa Elionor a bord