PROJECTE URBANÍSTIC

Un coworking a punt de ser enderrocat busca mecenes

La cooperativa TMDC vol mantenir un espai a Barcelona per als seus artesans i llança una campanya per rebre aportacions.

Un taller en la cooperativa TMDC en el barrio de La Verneda, en Barcelona.

Un taller en la cooperativa TMDC en el barrio de La Verneda, en Barcelona. / ANA PUIT

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com va avisar mesos enrere, l’Ajuntament de Barcelona començarà la setmana que ve a fer caure les primeres naus de l’antiga bugaderia de l’Hospital de Sant Pau, al barri de la Verneda. El complex es va degradar al quedar abandonat fins i tot que, el 2018, la cooperativa TMDC va llogar 13 edificis per revitalitzar-los, amb uns tallers per a fusters, ceramistes, arquitectes, artistes, ferrers, vidriers, experts en robòtica i professionals d’altres oficis de manufactura. Però el tràfec que ha revivificat l’immoble està condemnat a apagar-se per un projecte urbanístic, ja en perspectiva quan es va instal·lar el coworking.

Les demolicions precedeixen a la construcció d’una subestació elèctrica i la futura zona residencial de l’anomenat Sector Prim, als voltants de la nova estació de la Sagrera. A més, alteren el projecte industrial de TMDC, que busca traslladar la seva activitat en bloc, si és possible dins de Barcelona.

Micromecenatge

Davant les incerteses del trasllat obligat per les circumstàncies, la cooperativa ha respost iniciant una campanya de micromecenatge per recaptar fons amb què condicionar la nau que busca per mudar-se. TMDC s’ha marcat el repte de reunir almenys 115.300 euros, amb aspiració d’elevar-los a 200.000 euros en el millor dels supòsits. A canvi, els mecenes obtindran recompenses; segons l’import amb què col·laborin a través de la plataforma Degoteig, rebran unes peces tallades amb runa recuperada de les demolicions o bé articles dissenyats i confeccionats en la cooperativa, com uns gerros, un penjador de bicicletes, un tamboret, un joc d’escacs, una graella, un gronxador o una cadira.

Notícies relacionades

Lluny d’acoquinar-se, la cooperativa vol créixer i ocupar 7.000 metres quadrats (ara compta amb uns 5.000), i es vol dotar de més maquinària industrial per produir amb fusta, metall, plàstic, components electrònics, teixits i ceràmica. "Ens permetrà treballar millor, amb menys perill, de forma més efectiva i, definitivament, realitzar projectes més avançats i de millor qualitat", confia la firma.

No és la primera vegada que TMDC, després d’haver nascut a Gràcia, es veu en la tessitura de ressituar-se.