Nou model
Els bars estudien com endollar les estufes elèctriques
Els hotelers estan en contacte amb el consistori per fer efectiu a les terrasses el pas del gas, vetat des del passat 1 de gener, a l’electricitat.
La connexió amb cable subterrani implicaria actuar a la via pública, que no és senzill
La prohibició d’instal·lar estufes de gas a les terrasses de Barcelona, en vigor des de l’1 de gener, limita les opcions dels hotelers per protegir els comensals de les seves terrasses del fred hivernal. Tot i que existeixen terceres opcions, com les estufes de bioetanol, que no generen diòxid de carboni, l’alternativa més freqüent són els calefactors elèctrics. Una setmana després del veto, molts bars es resisteixen al canvi per dificultats i dubtes relatius a la connexió a la xarxa d’aquests aparells exteriors, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO.
Ja fa anys que les terrasses de Barcelona, per llei, han d’estar a una certa distància del seu local per no entorpir el pas dels vianants. Això descarta que les estufes elèctriques es connectin directament a un endoll situat a l’interior del negoci, cosa que obligaria a connectar els calefactors a través de llargs cables. I com va evidenciar la pandèmia, el vetllador sosté la viabilitat econòmica de molts establiments.
L’Ajuntament de Barcelona i els hotelers fa mesos que estan en contacte per facilitar aquest pas del gas a l’electricitat. Portaveus del Gremi de Restauració asseguren que estan ultimant amb l’equip de govern "els detalls tècnics per culminar aquesta transició". El consistori confirma aquest diari que "treballa amb el gremi per poder fer una transició elèctrica de les estufes".
Aixecar voreres
Un dels punts discutits, assenyala la patronal de restauradors, és la connexió dels vetlladors mitjançant cables subterranis, una cosa que, en moltes ocasions, implicaria intervencions en la via pública i les seves consegüents autoritzacions i costos.
Per exemple al passeig de Sant Antoni, entre la plaça i l’estació de Sants, diferents hotelers consultats per aquest mitjà calculen que cada negoci hauria de desemborsar uns 2.000 euros per poder instal·lar cablatge sota el paviment, una quantitat que molts dels bars d’aquest eix de Sants-Montjuïc no estan disposats a pagar. A més la regulació sobre aquests cables sota terra tampoc és clara i des de l’Ajuntament indiquen que s’estudia en cada cas si és legal o no fer ús d’aquest tipus de connexió.
Notícies relacionadesA preguntes d’aquest diari, fonts d’Endesa resolen el debat sense dubtar-ho. Asseguren que "tècnicament" la connexió de la terrassa amb el local és "terriblement fàcil": en la majoria de casos n’hi hauria prou amb un cable aeri com el que ja s’utilitza per alimentar les bombetes que hi ha en pèrgoles i para-sols de moltes terrasses. Això sí, abans d’instal·lar un d’aquests calefactors, la subministradora recomana tenir en compte la potència que exigeix cada model (molt superior a la d’una bombeta) i la potència elèctrica contractada. Si fos insuficient, caldria sol·licitar a la companyia una ampliació de potència, assenyalen.
Tant el gremi de restauració com també empreses dedicades al lloguer d’aquestes estufes es mostren més pessimistes sobre els tràmits i inversió necessaris. "Moltes vegades, quan demanes una ampliació de potència necessites portar a terme un projecte costós", assegura el gerent de la companyia especialitzada Climasol, Pep Altés.
- Gestió polèmica Orriols carrega contra Bonpreu per denegar ajudes a la residència de Ripoll
- BARCELONEJANT La Milla d’Or friqui
- Els experts demanen menys pressió per aprendre a llegir abans de primària
- Ensenyament públic Catalunya finançarà les escoles per la seva complexitat i mida
- Nou model Els bars estudien com endollar les estufes elèctriques
- Present i futur d’un club convuls El Barça i el Madrid es debaten entre l’aliança política i la rivalitat esportiva
- Present i futur d’un club convuls Laporta, fuga sense fi de directius
- Catàstrofe a Califòrnia El governador convida Trump a visitar les zones cremades en lloc d’insultar
- Eleccions al Bundestag Una batalla campal ultra inaugura la carrera electoral a Alemanya
- Campanya d’ingerència L’evolució dels usuaris de l’antic Twitter