Nou model

Els bars estudien com endollar les estufes elèctriques

Els hotelers estan en contacte amb el consistori per fer efectiu a les terrasses el pas del gas, vetat des del passat 1 de gener, a l’electricitat.

La connexió amb cable subterrani implicaria actuar a la via pública, que no és senzill

Els bars estudien com endollar les estufes elèctriques
2
Es llegeix en minuts
Pau Lizana

La prohibició d’instal·lar estufes de gas a les terrasses de Barcelona, en vigor des de l’1 de gener, limita les opcions dels hotelers per protegir els comensals de les seves terrasses del fred hivernal. Tot i que existeixen terceres opcions, com les estufes de bioetanol, que no generen diòxid de carboni, l’alternativa més freqüent són els calefactors elèctrics. Una setmana després del veto, molts bars es resisteixen al canvi per dificultats i dubtes relatius a la connexió a la xarxa d’aquests aparells exteriors, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO.

Ja fa anys que les terrasses de Barcelona, per llei, han d’estar a una certa distància del seu local per no entorpir el pas dels vianants. Això descarta que les estufes elèctriques es connectin directament a un endoll situat a l’interior del negoci, cosa que obligaria a connectar els calefactors a través de llargs cables. I com va evidenciar la pandèmia, el vetllador sosté la viabilitat econòmica de molts establiments.

L’Ajuntament de Barcelona i els hotelers fa mesos que estan en contacte per facilitar aquest pas del gas a l’electricitat. Portaveus del Gremi de Restauració asseguren que estan ultimant amb l’equip de govern "els detalls tècnics per culminar aquesta transició". El consistori confirma aquest diari que "treballa amb el gremi per poder fer una transició elèctrica de les estufes".

Aixecar voreres

Un dels punts discutits, assenyala la patronal de restauradors, és la connexió dels vetlladors mitjançant cables subterranis, una cosa que, en moltes ocasions, implicaria intervencions en la via pública i les seves consegüents autoritzacions i costos.

Per exemple al passeig de Sant Antoni, entre la plaça i l’estació de Sants, diferents hotelers consultats per aquest mitjà calculen que cada negoci hauria de desemborsar uns 2.000 euros per poder instal·lar cablatge sota el paviment, una quantitat que molts dels bars d’aquest eix de Sants-Montjuïc no estan disposats a pagar. A més la regulació sobre aquests cables sota terra tampoc és clara i des de l’Ajuntament indiquen que s’estudia en cada cas si és legal o no fer ús d’aquest tipus de connexió.

Notícies relacionades

A preguntes d’aquest diari, fonts d’Endesa resolen el debat sense dubtar-ho. Asseguren que "tècnicament" la connexió de la terrassa amb el local és "terriblement fàcil": en la majoria de casos n’hi hauria prou amb un cable aeri com el que ja s’utilitza per alimentar les bombetes que hi ha en pèrgoles i para-sols de moltes terrasses. Això sí, abans d’instal·lar un d’aquests calefactors, la subministradora recomana tenir en compte la potència que exigeix cada model (molt superior a la d’una bombeta) i la potència elèctrica contractada. Si fos insuficient, caldria sol·licitar a la companyia una ampliació de potència, assenyalen.

Tant el gremi de restauració com també empreses dedicades al lloguer d’aquestes estufes es mostren més pessimistes sobre els tràmits i inversió necessaris. "Moltes vegades, quan demanes una ampliació de potència necessites portar a terme un projecte costós", assegura el gerent de la companyia especialitzada Climasol, Pep Altés.