Un pàrquing de Sant Boi es convertirà en pèrgola fotovoltaica

Una vegada entri en funcionament, a mitjan 2026, la instal·lació d’autoconsum d’Alcampo serà la cinquena més gran de Catalunya.

Janet Sanz, vicepresidenta de l’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana, durant la presentació del projecte. | EL PERIÓDICO

Janet Sanz, vicepresidenta de l’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana, durant la presentació del projecte. | EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

En l’actual context d’emergència climàtica, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat s’han aliat perquè el pàrquing de l’Alcampo, als afores de la ciutat, es converteixi en la instal·lació fotovoltaica més potent de Barcelona i la seva conurbació. Així ho va explicar en una roda de premsa al costat del popular centre comercial santboià, punt de peregrinació setmanal per a milers de veïns del municipi i la comarca, la vicepresidenta de l’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana, Janet Sanz, que va ressaltar que, una vegada acabada, la pèrgola fotovoltaica prevista serà "quatre vegades més gran" que la pèrgola fotovoltaica ubicada al parc del Fòrum.

Sanz va reivindicar que aquest projecte i l’estratègia d’implantació d’energies renovables "són indispensables per al futur dels municipis metropolitans i per a la qualitat dels veïns i veïnes". A més, va defensar que, en un futur, equipaments com aquest poden funcionar com a "un instrument de justícia social", ja que l’energia generada "podria dedicar-se a proveir famílies en situació de vulnerabilitat". De primeres, però, de l’energia generada se n’aprofitaran 39 equipaments municipals.

Potència de 3,25 MWp

Segons el projecte, la futura pèrgola tindrà una potència de 3,25 MWp, cosa que la convertirà en la cinquena instal·lació fotovoltaica d’autoconsum –és a dir, que genera energia perquè es consumeixi en subministraments elèctrics que es trobin en un màxim de dos quilòmetres de distància– amb més potència instal·lada a Catalunya, segons el Registre d’Autoconsum a Catalunya (RAC). "Si es tenen en compte totes les instal·lacions d’aquest tipus (autoconsum i venda), es tractarà de la desena amb més potència", matisa l’administració metropolitana.

Perquè tot això es materialitzi encara farà falta esperar una mica. Per ara, s’han licitat les obres i el servei de legalització d’autoconsum col·lectiu i la previsió és que la instal·lació d’aquesta infraestructura fotovoltaica comenci a meitats d’aquest 2025 i que les obres s’allarguin durant gairebé un any. Així, per poder portar a terme la transformació de l’aparcament de l’Alcampo, s’invertiran un total de 7,34 milions d’euros, una part dels quals –gairebé dos milions– procedeixen de fons Next Generation, mentre que la resta anirà finançada per l’AMB i, una petita part –800.000 euros més– aniran a càrrec del consistori de Sant Boi. L’obra no suposarà la desaparició de les places d’aparcament, sinó que aquestes quedaran sota la macropèrgola fotovoltaica.

Notícies relacionades

En l’acte de presentació del projecte divendres també va intervenir l’alcaldessa de Sant Boi i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, que va insistir que "l’energia solar fotovoltaica és la principal aposta de la ciutat de Sant Boi per avançar cap a un nou model energètic basat en fonts renovables". En aquest sentit, la regidora va recordar que l’any passat el municipi va acabar la col·locació de panells solars a les cobertes de catorze equipaments municipals, que "ja han començat a compartir i estalviar energia". D’aquesta manera, per a Moret, la pèrgola davant l’Alcampo, un "punt de referència per al país", permetrà que Sant Boi es posicioni com a "ciutat metropolitana referent en matèria de sostenibilitat i lluita contra l’emergència climàtica".

L’AMB explica que la superfície del camp de captació d’energia solar de la futura infraestructura serà de 15.334 metres quadrats, l’equivalent a un camp de futbol i mig, i que l’estructura n’explicarà amb 7.055 plafons de 460 Wp cada un. "Es preveu que la generació anual d’energia de la nova instal·lació sigui de 4.442 MWh/any (4,42 GWh/any). Aquesta quantitat equival al consum elèctric anual de 1.200 llars o al de 2.400 cotxes elèctrics", assenyala l’administració metropolitana.