Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
Sor Immaculada, sor Pilar i sor Isaura, les tres monges que queden a la comunitat, han sol·licitat el seu trasllat a les instal·lacions de l’orde a Vilobí d’Onyar, que confirma que les acollirà.
Les tres monges que queden a la comunitat de les clarisses al monestir de Pedralbes l’abandonaran en unes setmanes. Són sor Immaculada, sor Pilar i sor Isaura. Tenen 90, 73 i 66 anys, i està previst que totes tres el deixin al febrer i es traslladin a una altra instal·lació de l’orde de Santa Clara, el monestir de Vilobí d’Onyar (Selva). D’aquesta manera, les monges clarisses deixaran Pedralbes després de passar allà gairebé 700 anys. Ara cal veure quin és el futur del monestir barceloní.
La institució religiosa va ser fundada per Elisenda de Montcada, dona de Jaume II d’Aragó, el maig de 1327, amb la idea que ella s’instal·lés allà quan es quedés viuda, com així va fer. Va viure al monestir, en un palau annex que va manar construir, des de 1328 –el rei va morir el novembre de 1327– fins a la seva mort, el 1364.
La situació ve determinada per la falta d’efectius, que és filla de la falta de vocacions. No hi ha relleu, no hi ha monges joves que puguin acompanyar les que segueixen al peu del canó. Per això, informen fonts de les clarisses, les tres monges van demanar fa temps el seu trasllat a Vilobí. "No estaven en posició de poder mantenir les obligacions de la vida contemplativa", expliquen aquestes fonts, que rebutgen entrar en quin futur té el monestir: "Primer les persones, després els immobles".
Malgrat que tot apunta que el trasllat es produirà al febrer, en l’orde de Santa Clara adverteixen que no està tancada la data exacta: "Vindran quan vulguin". El que sí que precisen és que si les tres monges abandonen Pedralbes és per voluntat pròpia .
La precisió té sentit a la vista que s’ha obert una recollida de firmes virtual a la plataforma Change.org que afirma que la sortida de les religioses és obligada. Evita el desallotjament de les últimes monges clarisses del monestir de Pedralbes, titula la petició, que ahir sumava unes 800 firmes.
El text publicat a Change.org remarca que la tasca de les monges de Pedralbes suposa "un exemple viu de com les dones han contribuït a la preservació de la cultura al llarg dels segles". "El seu desallotjament no només representa una pèrdua material, també la desaparició d’un símbol de la lluita i dedicació femenina. ¿De veritat deixarem que desapareguin?", apunta.
L’orde de Santa Clara insisteix que les tres monges han demanat deixar Pedralbes, on es va acceptar la seva petició i on seran acollides amb tota calidesa. Els motius d’aquesta decisió, afegeixen, són els lògics vista la situació. Són dones d’edat avançada i en són poques: segons les mateixes fonts de les clarisses citades anteriorment, és preceptiu que les comunitats dels monestirs comptin almenys amb cinc monges.
Les clarisses tenen com a obligació desenvolupar una activitat econòmica de la qual viure, que sufragui les seves despeses. A Vilobí es fan hòsties, és a dir, sagrades formes per a l’eucaristia. A Pedralbes, remarquen les fonts de les clarisses, les tres monges ja no desenvolupaven cap activitat econòmica.
La recepció de Santa Eulàlia
Notícies relacionadesQuan es va fundar el monestir, es va establir que el Consell de Cent l’havia de protegir. I la relació ha arribat fins ara. L’Ajuntament de Barcelona va firmar el 2022 un acord pel qual es comprometia a fer-se càrrec, com feia, de les despeses de l’equipament i va acordar un pressupost anual, que aquell any ascendia a 1,7 milions d’euros. El pacte implica que la comunitat aporti els béns artístics del monestir i cobri un lloguer del consistori. L’acord té una vigència de 75 anys.
Els regidors de l’Ajuntament, amb l’alcalde al capdavant, solen visitar les clarisses al monestir el 12 de febrer, Dia de Santa Eulàlia, patrona històrica de la ciutat. És una deferència que recorda que la comunitat estava en els seus orígens sota la protecció del Consell de Cent. L’any passat, Jaume Collboni va encapçalar la visita per primera vegada com a alcalde i va ser rebut per l’abadessa, Montserrat Casas. Llavors, el febrer del 2024, hi havia sis monges a Pedralbes. Casas va morir al maig. Ara cal veure si aquest any també hi ha visita municipal el 12 de febrer i si quan es faci hi haurà monges establertes al monestir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona
- La patronal valenciana lamenta la "pèrdua significativa" del trasllat
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa