Comerç

La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals

La macroinspecció a aquests establiments duta a terme a finals del 2024 va ser "intensiva, proactiva i amb voluntat exemplaritzant", promoguda arran de queixes ciutadanes i davant la constància de sancions prèvies.

Alguns casos s’han resolt donant d’alta en la Seguretat Social els treballadors

La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona va detectar 24 infraccions laborals en la macroinspecció a supermercats 24 hores realitzada a finals de novembre i principis de desembre de l’any passat. La Guàrdia Urbana i Inspecció de Treball van posar en marxa una allau d’inspeccions davant l’expansió d’aquests negocis que semblen que no cessa a la capital catalana. Va ser una inspecció "intensiva, proactiva i amb voluntat exemplaritzant", promoguda arran de queixes ciutadanes i davant la constància d’unes sancions prèvies. En aquella inspecció es van detectar gairebé 2.000 infraccions en un centenar d’aquests locals, que són de menys de 300 metres quadrats.

Tot i que l’Ajuntament ha limitat la seva presència en algunes zones gràcies als plans d’usos, com per exemple a l’Eixample, l’expansió dels supermercats 24 hores, fins i tot en àrees comercials prèmium, satura la ciutat. L’estratègia del consistori és pressionar amb inspeccions per aconseguir que es compleixi la normativa, i així ho va tornar a remarcar ahir la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, en la comissió d’Economia, a petició d’ERC. Els republicans han demanat conèixer les mesures que s’han portat a terme en la macroinspecció de l’any passat, concretament pel que fa a les persones que hi treballaven de manera irregular.

Gil va posar en valor la col·laboració entre la Guàrdia Urbana i Inspecció de Treball de la Generalitat. "Fa molt temps que treballen conjuntament", va remarcar. Gràcies a la cooperació de les dues entitats es va tenir coneixement de les 24 infraccions laborals, de les quals realitza el seguiment la Generalitat. Els incompliments afectaven els drets dels treballadors al no tenir-los garantits, però també van trobar infraccions com aliments caducats, l’incompliment de la normativa de paisatgisme urbà amb els rètols i fins i tot situacions d’infrahabitatge, ja que en alguns locals vivien persones.

Màxima col·laboració

Les inspeccions formen part d’una campanya davant els indicis que es podrien estar cometent irregularitats en aquesta mena de locals. En les inspeccions participen l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana, però també la Policia Nacional i inspectors de treball, entre d’altres. Per això la regidora va voler deixar clar que "això no és flor d’un dia".

"Aquestes inspeccions se sumen a la inspecció regular. És una manera de treballar que també està donant beneficis", va afegir Gil davant la consideració de Junts que la macroinspecció realitzada al desembre es va fer "de cara a la galeria". La regidora no va passar per alt el comentari i va negar que fos cert. "Implica posar tota la força inspectora de les administracions", va afirmar.

Per "posar llum" a les col·laboracions conjuntes entre la Guàrdia Urbana i Inspecció de Treball i els resultats que se n’obtenen, la regidora va aprofitar la compareixença per revelar dades sobre les inspeccions realitzades. Així, va concretar que el 2024 es van obrir 623 expedients en locals que allotgen diferents activitats, no només supermercats 24 hores. D’aquests expedients oberts, fruit de més de 200 visites conjuntes, en 559 es van detectar infraccions laborals.

En alguns casos s’han imposat sancions econòmiques amb què es penalitza i corregeix l’activitat; d’altres s’han resolt donant d’alta en la Seguretat Social treballadors que no ho estaven, transformant contractes que no complien "condicions reals" i aplicant increments de jornada en contractes on constaven jornades parcials.

Notícies relacionades

Els grups de l’oposició han aportat el seu gra de sorra per intentar resoldre aquesta problemàtica. La majoria aposten per més inspeccions, però també proposen altres mesures. Pel regidor d’ERC Jordi Coronas seria necessari un protocol "clar" –que englobi la Guàrdia Urbana, Serveis Socials, Inspecció de Treball i la Subdelegació del Govern– per detectar els treballadors que estiguin en situació irregular. "O un equip d’intervenció que permeti anar més enllà", va afegir la regidora de BComú Carol Recio.

"Demanem controls continus i eficients, perquè si no tornarem a reincidir", va alertar el regidor de Junts Ramon Tremosa. "Que en un sol operatiu s’hagin detectat tantes infraccions posa en evidència que estem davant d’un problema estructural profund", va afegir. En la mateixa línia, la regidora del PP Ángeles Esteller va reclamar-ne una "supervisió constant".