El sector immobiliari augura un any rècord en la transmissió de segona mà

Els experts apunten a una nova pujada de preus, que rondarà el 12% per als immobles del parc antic i el 15% per a l’obra nova.

El sector immobiliari augura un any rècord en la transmissió de segona mà
1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Amb un dels parcs de vivenda més antics d’Europa i un ritme de construcció d’obra nova que no acaba d’enlairar-se, el sector immobiliari català va recordar ahir a les administracions públiques (des d’ajuntaments fins a Govern central, passant per descomptat per la Generalitat) que hi ha un àmbit que sembla oblidat, però que podria ser part de la solució a l’actual problema de la vivenda: la rehabilitació dels pisos ja existents, que necessiten una posada al punt per ser habitables, bé perquè incompleixen noves normatives, com la d’eficiència energètica, bé perquè presenten dèficits estructurals o barreres a l’accessibilitat.

"Tenim nuclis antics consolidats a les trames urbanes que podrien ajudar a augmentar la xifra de vivendes disponibles si es rehabiliten aquests pisos, amb l’adequat pressupost i la col·laboració publicoprivada", va indicar el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, Guim Costa, en una taula rodona celebrada en el si de la Tribuna Immoscòpia. En la mateixa sessió, Gonzalo Bernardos, professor d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB), va insistir que "aquest 2025 serà un any de rècord en la compravenda residencial, sobretot de segona mà, entre altres coses perquè la vivenda nova encara s’està construint per sota de les necessitats".

Notícies relacionades

Així les coses, la previsió és que durant aquest any es realitzin entorn de 825.000 operacions de compravenda a tot Espanya, molt a prop del màxim històric de les 836.871 del 2007. Entorn de 100.000 d’aquestes es formalitzaran a Catalunya, segons les estimacions de Bernardos. Això provocarà una nova pujada de preus, de l’ordre del 12% per als pisos de segona mà i del 15% per a l’obra nova. El dinamisme del sector anirà impulsat, segons van coincidir els experts participants al fòrum, per la baixada dels tipus d’interès, pel creixement de l’economia espanyola, per l’estabilitat del mercat laboral i per la creació de noves llars, formades sobretot per persones estrangeres.

L’índex d’accessibilitat a la vivenda en propietat de la Càtedra API-UPF d’Innovació Immobiliària marca el mateix camí. "Des de principis del 2024, la moderació dels tipus d’interès i la millora de les rendes de les llars han actuat a favor de les famílies", va indicar José García Montalvo, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Temes:

Vivenda