El futur del Màgic Badalona està pendent de dos tràmits judicials

L’empresa mexicana Cojaswinvest va adquirir el deute del complex comercial i negocia amb els propietaris, la família Sanahuja, la conversió del passiu en actiu per aconseguir l’immoble.

El futur del Màgic Badalona està pendent de dos tràmits judicials
3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos incidents judicials estan retardant la decisió sobre el concurs de creditors del centre comercial Màgic Badalona després que l’empresa mexicana Cojaswinvest, de la família Cojab, adquirís el deute de la societat de la família Sanahuja que explota el centre comercial i que ascendeix a uns 40 milions d’euros. L’objectiu dels directius de Cojawinvest, que ja gestionen altres complexos comercials a Espanya, és convertir aquest passiu en capital i, d’aquesta manera, aconseguir l’immoble. No obstant, hi ha dues qüestions judicials paral·leles que estan dificultant aquesta operativa i que s’hauran de resoldre en les pròximes setmanes, segons estimen les fonts consultades per aquest diari.

Aquests dos litigis són importants per al futur del Màgic, ja que en dependrà com queda el conveni amb els creditors. Un d’aquests incidents haurà de dilucidar si Vila de Badalona SL–la societat que gestiona el centre comercial, pertanyent al grup Sacresa, de la família Sanahuja–, podia haver intervingut o no en la compra del deute per part del grup mexicà, és a dir, si podria haver realitzat un tempteig. L’altre incident determinarà, a nivell genèric, si els compradors del deute, Cojawinvest, tenen dret a vot en la proposta de conveni, cosa que li atorgaria un pes important sobre el futur del centre. Després que es resolguin aquests dos plets, tot i que no es descarta un acord abans, el Jutjat Mercantil número 7 de Barcelona decidirà sobre el concurs.

Pel que fa a la situació del procés judicial, fonts de l’actual propietat puntualitzen a EL PERIÓDICO que la declaració del concurs de creditors que la companyia va anunciar a l’agost s’explica perquè "després de la pandèmia moltes empreses i centres comercials van reestructurar els seus deutes, com és el cas del centre comercial Màgic". Així, des que el novembre de l’any passat el grup mexicà es va apropiar del deute, d’uns 40 milions d’euros, de Vila de Badalona SL, les dues parts negocien la conversió del deute en capital: "Si tot va bé, en el termini d’un mes es resoldrà la situació", preveuen les fonts consultades de Vila de Badalona, "i esperem que sigui amb un acord entre les dues parts".

"Procés confidencial"

No obstant, la societat propietat de Sacresa no detalla en quin sentit estan dirigint els contactes amb Cojaswinvest, i esgrimeixen que es troben en plena "fase d’una negociació que forma part d’un procés confidencial". Asseguren, això sí, en la línia del que sostenia l’Ajuntament de Badalona quan es va conèixer la situació d’endeutament del centre comercial, que, passi el que passi, "l’activitat del centre comercial continuarà amb total normalitat".

El moviment de l’empresa familiar mexicana per aconseguir la propietat del Màgic s’emmarca en l’ofensiva que el grup ha realitzat l’últim any per entrar en el mercat dels centres comercials a Espanya.

Així, en els últims mesos, Cojaswinvest ha aconseguit els centres comercials Itaroa, a Pamplona; El Mirador, a Conca; Alzamora, a Alcoi (Alacant), i Odèon, al municipi corunyès de Narón.

Inaugurat el 2008

Notícies relacionades

La família Sanahuja, que també controla el centre comercial Illa Diagonal, a Barcelona, és una de les més importants en el negoci immobiliari a Catalunya. L’esclat de la bombolla immobiliària va provocar que el 2008 Sacresa anés a concurs de creditors amb un deute de 1.800 milions d’euros. El 15 d’octubre d’aquell any, els Sanahuja van inaugurar el Màgic Badalona, un centre comercial que ara podrien acabar perdent.

A part del de Montigalà, el Màgic és el centre comercial més important de Badalona i la seva posició resulta estratègica en el futur eix comercial i d’oci que el connectarà amb el canal del Gorg. El centre disposa de 90 locals, 40 dels quals són de moda i complements, a més de 18 restaurants, un multicine amb 13 sales, un gimnàs, pistes de bàsquet gestionades pel Club Joventut Badalona (que juga al molt proper Pavelló Olímpic), pistes de pàdel i un aparcament de 1.200 places.