Helen Pino: "Barcelona és una ciutat que mai te l’acabes"

Helen Pino, advocada.

Helen Pino, advocada.

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Helen Pino Vera, 42 anys, casada i amb un fill. Nascuda a Caracas, ha viscut a Kuala Lumpur i Hong Kong abans de mudar-se, fa 18 anys, a Barcelona. És fundadora de LEGAL 70, la primera aliança de despatxos d’advocats unipersonals especialitzats en Dret Internacional establerts en diferents ciutats d’Europa, Dubai, Estats Units, i Llatinoamèrica, principalment. També és cofundadora de The Global Summers Foundation, una organització sense ànim de lucre que tenen per objectiu principal brindar suport a migrants emprenedors de tot el món a través de formació, assistència legal i accés a microcrèdits.

¿Per què va triar Barcelona?

Per a mi Barcelona és una ciutat que nodreix l’ànima. Mai te l’acabes, pots passar mil vegades pel mateix carrer i trobar una cosa diferent al mirar cap a dalt i si et fa mal el coll, llavors pots mirar cap al davant i els teus ulls toparan amb el mar Mediterrani o mirar cap enrere i veure la preciositat de Collserola. La llum de Barcelona no existeix a cap altra ciutat europea, bé ho sabia Gaudí a l’escollir els materials i colors dels seus edificis més emblemàtics. El meu despatx és molt a prop de La Pedrera i puc assegurar-te que l’edifici no es veu del mateix color al matí que a la tarda al posar-se el sol. He sigut testimoni de l’evolució i immensitat de la Sagrada Família que sobresurt entre totes les edificacions i ens recorda el petits que som davant l’obra de l’Univers.

¿Quins aspectes de la ciutat destacaria com a positius?

Barcelona es destaca per la pacífica convivència que existeix entre les diverses cultures. Segons les dades publicades a l’IDESCAT, som més de 17,2% d’estrangers residint a Catalunya, la majoria concentrats a Barcelona. A grans trets, la meitat d’aquest percentatge són procedents de països europeus i l’altra meitat, de països d’Amèrica del Sud. La proximitat al mar, la variada oferta gastronòmica i cultural, així com la seva arquitectura i constant inversió cultural són els aspectes positius en què es recolza la ciutat. Crec que el més positiu que ha tingut aquesta ciutat després de Gaudí ha sigut sens dubte les Olimpíades de 1992.

¿Quins aspectes de la ciutat cal millorar? ¿Com?

Definitivament, la primera cosa que ha de millorar Barcelona és la seva oferta de vivenda residencial, que resulta escassa. Els grans tenidors amos de finques senceres que es dediquen a explotar el negoci del lloguer temporal han esdevingut una sort d’Airbnb d’11 mesos a uns preus exorbitants. Qualsevol família que desitgi venir a residir a Barcelona s’enfronta al mateix dilema de la vivenda. És impossible comprar o llogar. Una altra cosa que ha de millorar és la precarietat del sistema de transport interurbà. Renfe mai funciona segons s’espera.

¿Què espera de la Barcelona dels pròxims anys?

Espero que creixi demogràficament amb més població activa que contribueixi amb el creixement econòmic de la ciutat, per a això és fonamental atraure immigració de qualitat que aporti amplada a la base de la piràmide productiva. És un fet indiscutible que la població en edat productiva a Catalunya està envellint. També espero que s’implanti el trilingüisme a les escoles i que tots els alumnes surtin amb domini del català, castellà i anglès.

¿Quin sent que és la seva ciutat?

Notícies relacionades

Soc neta d’un emigrant espanyol. No pertanyo del tot a cap lloc, però tinc la gran fortuna de sentir-me de tot arreu una miqueta. Si he d’escollir, preferiria morir a Barcelona, un lloc en el qual he sigut feliç.

n