Risc per a la salut
Objectiu: mercats sense amiant
La retirada de l’asbest començarà a les Corts i a la Mercè. El material, que s’ha d’eliminar abans del 2028, segueix present en gairebé la meitat dels mercats municipals barcelonins, tant en teulades com en desaigües.
Hi ha 43 mercats a Barcelona. D’aquests, 40 estan dins d’edificis si es descompten els que queden a l’aire lliure, que són els Encants Vells, les floristes de la Rambla i el mercat ambulant dominical del llibre de Sant Antoni. De totes les places sota sostre, gairebé la meitat encara contenen amiant, la substància nociva que la construcció va estendre durant dècades amb les plaques de fibrociment, potencialment perilloses quan es deterioren i s’inhala la pols que desprenen. El component es troba en 19 mercats de la capital: en 10 es localitza al sostre, mentre que en 18 es detecta als desaigües.
L’amiant ha de desaparèixer dels edificis públics abans del 2028, com la Unió Europea exigeix per prevenir riscos per a la salut. L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona diu que els estudis no aprecien perill significatiu per exposició d’amiant als mercats municipals on encara n’hi ha. Per complir el pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, l’òrgan dependent de l’Ajuntament començarà l’operació de retirada pels mercats de les Corts i de la Mercè. El projecte estima que eliminar el fibrociment del sostre i de les canonades de les Corts implicarà 14 setmanes d’obres i 71.043,89 euros com a màxim. A la Mercè es preveuen 13 setmanes de treballs i un desemborsament que pot pujar fins a 64.543,99 euros.
Inspeccions pendents
Falta saber quan començarà l’extracció i si els mercats hauran de tancar durant la intervenció. L’Ajuntament indica que les empreses que competeixin per l’encàrrec "hauran de valorar si serà necessari tancar els comerços o no, i, si fos necessari, si es faria per zones o en conjunt". A part, l’Institut de Mercats ha adjudicat un contracte pel qual abonarà 76.230 euros per inspeccionar l’estat de l’amiant que encara hi ha als mercats municipals per determinar quin és el seu estat de conservació. En el plec de la contractació figura que les últimes revisions es van efectuar entre setembre i desembre del 2022. Segons el document, el material a eliminar es troba a la teulada dels mercats de la Mercè, l’Estrella, la Boqueria, Hostafrancs, Montserrat, les Corts, Galvany, Sarrià, Poblenou i Lesseps.
L’erradicació de l’amiant "serà una de les línies de treball principals en les reformes" dels mercats d’aquest any, apunta la regidora de Comerç de Barcelona, Raquel Gil. Comenta que l’Ajuntament procura fer virtut de la necessitat d’eliminar el material. "En alguns casos, la retirada s’acompanya d’una reforma integral o aprofitem per fer altres actuacions", assenyala la regidora, que exposa que toca un "esprint final" entre aquest mandat i el pròxim perquè l’element "desaparegui totalment" dels mercats. "Ara no és un risc, segons les comprovacions, però cal evitar que arribi un moment en què sí que pugui ser-ho", afegeix.
Plaques fotovoltaiques
La vida útil del mineral encara instal·lat a Espanya –on es prohibeix la seva venda des del 2002– s’acosta al seu final abans que escampi fibres insalubres. Fins al 2022, 15 places de Barcelona es van desprendre de 50.595 metres quadrats de sostres de fibrociment, remarca l’Institut de Mercats. Respecte al que queda per fer, l’òrgan desgrana que les tasques per substituir sostres amb amiant s’estan acabant al mercat de Montserrat i estan començades o a punt de començar a l’Estrella, la a la Boqueria i a Hostafrancs.
Nombroses canonades
A més, s’està planificant extirpar l’amiant del mercat de Galvany. També s’arrencarà als mercats del Poblenou i de Sarrià, que seran els dos últims. En bona part dels casos, les teulades de fibrociment se substituiran per teulats nous amb plaques solars per generar energia fotovoltaica.
S’han de comptabilitzar de manera independent els immobles on l’amiant encara està a les canonades. Per complir la norma, hauran de reemplaçar-se en els pròxims tres anys. Passa als mercats de la Mercè, l’Estrella, la Boqueria, Hostafrancs, Montserrat, les Corts, Galvany, Sarrià, Felip II, Carmel, Ciutat Meridiana, Besòs, Sant Gervasi, Provençals, Sant Martí, Lesseps, Horta i Vall d’Hebron. L’amiant és inductor de trastorns i malalties pleurals i pulmonars, que solen trigar dècades a manifestar-se. En certes ocasions, afloren amb crueltat: és el cas del mesotelioma, un càncer incurable.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Concerts d’aniversari Els Pets: "Qui vegi el got del català mig ple, que ens digui quina medicació pren"
- Crònica rosa Ana Obregón i el dolor com a coartada
- Nova era a la Casa Blanca Parar els peus a Trump, en mans de jutges i diputats
- Apunts polítics de la setmana I Puigdemont no trenca amb Sánchez