Habitatge

La pressió veïnal fa que s’ajorni quatre dies el desnonament de la Casa Orsola

La comitiva judicial va avortar ahir el llançament, però va agendar un nou intent per a dimarts a la matinada. El Sindicat de Llogateres insta a concentrar-se novament en la data assenyalada per tornar a impedir el desallotjament i convertir l’immoble en un referent.

La pressió veïnal fa que s’ajorni quatre dies el desnonament de la Casa Orsola
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una concentració amb diversos centenars de persones –800, segons la Guàrdia Urbana– ha frenat el primer desnonament que s’anava a practicar ahir a la Casa Orsola, esdevinguda en símbol de la reivindicació per regular i abaixar els preus del lloguer a Barcelona. La negativa dels veïns de l’encreuament de Consell de Cent amb Calàbria a marxar perquè l’actual propietari del bloc, el fons d’inversió Lioness Inversiones, rebutgi renovar-los l’estada ha convertit l’immoble de l’Eixample en un emblema del moviment pel dret a l’habitatge. La mobilització per impedir l’expulsió d’un inquilí, iniciada amb una marató d’actes aquest dilluns, va aconseguir ahir al matí que la comitiva judicial avortés el llançament. En tot cas, ja hi ha nova data per intentar practicar-lo: serà dimarts vinent, 4 de febrer, a partir de les cinc de la matinada.

 "Vam dir que no hi hauria desnonament i avui no hi haurà desnonament", va proclamar Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, que es va dirigir a la multitud amb un micròfon a la mà des d’un balcó de l’edifici. Els manifestants van explotar en un crit de joia a l’anunciar-se que el desallotjament no s’emprendria, després d’haver-se congregat una quantitat de persones "sense precedents" per evitar un desnonament, "massa" per deixar actuar la comitiva, segons Aragonès. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va informar que l’ordre dictada pel Jutjat de Primera Instància número 8 de Barcelona es posposava per la "impossibilitat de portar-la a terme en condicions de seguretat".

Lloguers de temporada

Tot just cantar victòria, el Sindicat de Llogateres va alertar que d’aquí quatre dies hi haurà una nova temptativa per llançar de l’immoble Josep Torrent. És l’inquilí que s’enfronta al desnonament, després de 24 anys residint a la Casa Orsola. La propietat li va denegar renovar un contracte de 700 euros el 2021. Els veïns denuncien que, des d’aleshores, han proliferat els lloguers de temporada a la finca, amb uns preus que fins i tot arriben a triplicar l’import dels arrendaments convencionals.

El Sindicat de Llogateres ha jutjat d’"insòlit" que el desnonament de la setmana que ve es programi a partir de les cinc de la matinada. "És una vergonya que vulguin treure un veí de casa amb els Mossos i la Brimo venint de nit", va criticar Carme Arcarazo, portaveu de la plataforma, que va demanar explicacions al president de la Generalitat, Salvador Illa, i a la consellera d’Interior, Núria Parlon.

En qualsevol cas, l’organització que va agafar el cas de la Casa Orsola com una bandera contra l’especulació i la regulació dels lloguers va instar a redoblar la protesta dilluns a la nit i dimarts a la matinada. Com ja es va fer ahir, es preveuen actuacions i parlaments davant l’immoble a partir de les nou de la nit del 3 de febrer. A més, es va convocar una concentració davant el bloc a partir de les tres de la matinada del 4 de febrer per mirar de tornar a frustrar el desallotjament.

Notícies relacionades

"Avui hem fet història, dimarts en seguirem fent i convertirem la Casa Orsola en un edifici indesnonable", va dir Arcarazo. La portaveu va predir que la setmana que ve encara hi haurà més persones davant l’edifici que ahir per plantar resistència i tornar a impossibilitar que Torrent es quedi sense habitatge al bloc. "Serem milers de persones que estarem de matinada al carrer per parar-ho", va augurar.

El Sindicat de Llogateres revesteix d’èpica l’oposició a cedir dels inquilins de la Casa Orsola, mentre jutja el cas com a paradigmàtic del que entén que està en risc. "És un desnonament històric i ens hi juguem moltíssim, les nostres cases, la ciutat i el país", va postular Arcarazo. La portaveu va declarar "culpable" Lioness Inversiones, i "responsable", els governs de les principals institucions públiques: "Si això passa avui és perquè el lloguer de temporada no està regulat, no tenim contractes indefinits i l’especulació és absolutament legal al nostre país i els fons d’inversió tenen beneficis fiscals. Aquests desnonaments són evitables i el Partit Socialista n’és responsable". El Sindicat de Llogateres reclama una "negociació col·lectiva" entre els veïns i la propietat per "veure com es poden renovar els lloguers", planteja Arcarazo.