La crisi de l’habitatge es polaritza encara més a Mataró

L’oferta immobiliària a la capital del Maresme inclou des de xalets d’un milió d’euros fins a pisos ocupats per 60.000 euros.

La crisi de l’habitatge es polaritza encara més a Mataró
3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Els principals portals immobiliaris situen el preu mitjà del m² a Mataró per sobre dels 2.000 euros, així com el preu mitjà de compra d’un habitatge al voltant dels 180.000 euros. Als mateixos portals abunden anuncis de vivendes valorades per sobre del milió d’euros, per exemple en la nova façana marítima. No obstant això, també hi ha reclams d’habitatges a uns preus inusualment baixos, per sota dels 100.000 euros. Majoritàriament, es tracta de cases ocupades que es posen a la venda malgrat la situació de l’immoble. Una polarització que no és tradicional a la ciutat i que és fruit de l’arribada d’obra nova selecta i la caiguda de la gamma baixa.

Només als portals Habitaclia i Idealista es poden trobar fàcilment uns 200 anuncis d’habitatges a Mataró per sobre del milió d’euros, tot i que tampoc és difícil trobar cases que estiguin valorades en fins a 6 milions. Es tracta d’immobles situats en barris molt cotitzats, com el Centre o l’Eixample. Per contra, al buscar finques per un preu màxim de 90.000 euros, només a Habitaclia afloren 64 anuncis de pisos ocupats a les deu primeres pàgines de cerca. Amb aquests filtres en el rastreig de pisos, les poques vivendes publicades que no són ocupades il·legalment es troben arrendades per inquilins que paguen rendes baixes.

Mercat per a inversors

Que en un mercat amb habitatges tan cars n’hi hagi també que costen 60.000 euros "no és un miracle ni una estafa", assenyala el Sindicat d’Habitatge de Mataró. "Majoritàriament, són pisos que es venen amb gent dins". Sense opció a ser visitats, les fotografies "poden no correspondre amb l’estat actual de l’immoble", com es llegeix als anuncis. Són molt clars al respecte: "El preu ha sigut fixat en consideració que s’adquireixi en estat d’ocupat, per la qual cosa no aplicaria l’esmentat preu si en el moment de formalització de l’escriptura pública l’immoble es trobés lliure d’ocupants".

"S’ha creat un mercat en què hi ha propietaris que decideixen posar igualment a la venda el seu pis fins i tot estant ocupat, veient que no el recuperaran aviat i per tenir uns ingressos, per recuperar almenys una part", assenyala el subdirector general del grup Donpiso, Emiliano Bermúdez. Es tracta de vivendes que estan localitzades en alguns dels barris més pobres de la ciutat, com Cerdanyola o Rocafonda, en una forquilla que oscil·la entre els 60.000 i els 100.000 euros.

Les ofertes de pisos ocupats no estan pensades per al client finalista, assenyala Bermúdez, sinó que, com es llegeix als anuncis, es tracta d’una "oportunitat només per a inversors". Si bé el comprador "es beneficia de comprar a baix preu", Bermúdez apunta que també "assumeix la problemàtica d’expulsar a l’ocupa i de fer front als costos de reforma, i al fet que es tarda a tornar a disposar de la vivenda".

Notícies relacionades

Tot i que en menor mesura, també hi ha habitatges a la venda en els quals viu alguna persona amb un contracte de lloguer. "Sovint es tracta de pisos que provenen de la crisi de 2008, quan els inquilins van aconseguir contractes de lloguer social, i dels quals ara bancs i fons voltor es desfan sense miraments", denuncien des del Sindicat, on assessoren des de fa mesos a veïns que han vist com el seu pis es posava a la venda amb ells vivint-hi. "És molt greu, perquè aquest tipus d’inquilins tenen dret de tempteig i retracte, d’adquisició preferent", afegeixen.

Preguntades al respecte, fonts municipals es limiten a recalcar que "la disparitat de preus de l’habitatge no és un fenomen que es doni només a Mataró". I recorden que els municipis no tenen "competència ni eines per influir" en el fet que es posin a la venda pisos ocupats o llogats.