BCN imposa 341 multes en un any per passejar gossos sense corretja
L’ordenança del 2023 només permet que els animals vagin sense lligar als pipicans i a 109 zones d’ús compartit, les anomenades ZUCs. S’han realitzat 3.000 actuacions informatives.
La Guàrdia Urbana de Barcelona va imposar 341 multes a persones que passejaven el seu gos sense lligar per carrers, parcs i espais públics durant el 2024. És el balanç del primer any complet en què s’ha aplicat la nova ordenança sobre protecció, tinença i venda d’animals, que preveu multes d’entre 100 i 300 euros (o de fins a 2.400 en infraccions greus) per a aquells que passegin les seves mascotes sense corretja fora de les àrees habilitades per a això, com les zones d’ús compartit (ZUCs).
La mateixa ordenança, nascuda el 2014 i desplegada completament des del desembre del 2023, és la que defineix on es troben i quins horaris tenen aquestes ZUCs. Es tracta de parterres, jardins o altres espais on l’Ajuntament de Barcelona permet que els gossos no vagin subjectats per una corretja en un horari concret. A diferència dels pipicans, que en l’argot administratiu són àrees per a gossos (si no superen els 400 m2) o àrees d’esbarjo per a gossos (si la seva superfície és més gran de 400 m2), se suposa que en aquestes zones poden, i han de, conviure sense problemes els animals deslligats, els seus amos i els altres transeünts, i, per tant, no solen estar tancades.
900.000 metres quadrats
Es van establir pels 73 barris de la ciutat un total de 109 ZUCs, que es van afegir a les 46 àrees d’esbarjo i les 70 àrees per a gossos ja existents. Hi ha, doncs, un total de 225 espais i gairebé 900.000 m2 habilitats perquè els prop de 175.000 gossos que estan censats a la capital catalana puguin córrer al seu aire.
Fonts del consistori asseguren que les ZUCs, on continua estant multat portar els gossos sense corretja fora dels horaris definits, van ser creades per "ordenar els diferents usos que trobem als carrers, places, parcs i jardins de la ciutat", auna cosa que és "un dels objectius prioritaris del Pla Endreça".
L’Ajuntament afirma que durant aquest primer any d’aplicació de l’ordenança, i malgrat les 341 multes imposades, "s’han portat a terme diverses campanyes informatives per donar a conèixer la normativa entre les persones responsables d’animals" i per recordar alguna altra de les seves obligacions, com la de "recollir excrements i ruixar amb aigua els orins" dels gossos.
En total, segons el govern municipal, s’han portat a terme més de 3.000 actuacions informatives, que han inclòs la distribució de 2.300 bosses per recollir excrements i més de 2.600 ampolles per aigualir els orins. Precisament, la valoració oficial del consistori sobre aquest primer any de funcionament de les ZUCs se centra a remarcar un lleuger descens de les queixes registrades per la presència d’excrements i orins al carrer. Entre el gener del 2023 i el febrer del 2024, les queixes registrades van retrocedir des de les 4.341 fins a les 3.955, segons les dades dels mapes de l’auditoria de l’espai públic.
Per saber com ha rebut la ciutadania aquests nous espais caldrà esperar que es facin públiques les dades de les més de 3.000 enquestes que, segons l’Ajuntament, s’han fet a usuaris de les ZUCs en el marc de les campanyes informatives. El consistori assegura que "s’estan avaluant totes les dades" i que "en cas que sigui necessari, es portaran a terme canvis a determinades zones [d’ús compartit]". Fins ara, la ubicació, l’extensió i les hores de les ZUCs s’han mantingut intactes des de la seva posada en marxa, tot i que sí que s’ha anat adaptant o s’ha millorat el mobiliari d’alguna d’elles.
Convivència conflictiva
Sobre el terreny, la vida quotidiana en moltes ZUCs no és plàcida. El lliure bellugueig caní no es limita en els metres quadrats formalment autoritzats. Un exemple de convivència conflictiva són els Jardins de la Rambla de Sants. La zona per a gossos deslligats situada al nord d’aquest passeig elevat genera controvèrsia entre els usuaris, que diuen sentir-se perseguits. "Semblem delinqüents", assegura el Manolo, un de la desena de veïns que la utilitza habitualment. Denuncia que des de fa uns mesos, i especialment durant el desembre, agents de la Guàrdia Urbana vestits de paisà se situen a prop d’aquesta àrea per multar la més mínima infracció que es cometi.
Notícies relacionadesEs tracta d’un parterre bastant gran, amb arbres que fan ombra, però sense delimitació. Cristina Montseny, que passeja aquí cada dia la seva gossa Wilma, associa la vigilància més intensa a l’existència de queixes veïnals pel soroll i les fugides dels gossos: "S’han començat a moure en contra nostra i van a la caça", opina. Maite Alba, una altra de les afectades, relata que la Guàrdia Urbana la va renyar en una ocasió i va haver de mostrar-los el cartell de la ZUC: "Em van dir que a ells no els constava i van insistir que havia de posar-li la corretja".
Alba reclama des del 2022 que aquest parterre de la Rambla de Sants sigui àrea d’esbarjo per a gossos perquè estigui tancat. El districte ha començat aquesta mateixa setmana a instal·lar un sòcol de 10 centímetres, solució que no ha agradat als usuaris. "És llençar els nostres diners, no servirà de res", afirma Alba. Per contra, reclamen més manteniment i patrullatge nocturn per frenar el vandalisme i mercadeig de droga que asseguren que observen als jardins. "Ja hi ha hagut casos en què els gossos s’han intoxicat o han trepitjat algun vidre trencat", alerta Montseny.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pisos turístics Gonzalo Bernardos té el culpable de dinamitar el mercat de l’habitatge: «Mirar cap a un altre costat…»
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Cultura popular La Candelera riu a Catalunya: això és el que passarà amb l’hivern
- La nova marihuana provoca brots psicòtics en els joves
- La Casa Orsola o el Círculo Ecuestre