La mediació ajorna de nou el desnonament de la Casa Orsola
El desallotjament previst per a avui es reprograma per al 18 de febrer. El Sindicat de Llogateres nega que s’estigui donant una negociació entre les parts implicades.
L’alcalde Jaume Collboni va celebrar que el desnonament de la Casa Orsola, que havia de tenir lloc avui a partir de les cinc de la matinada, s’hagi posposat fins al 18 de febrer. Per al primer regidor, la suspensió del llançament és "el primer resultat" de la mediació que va proposar el Síndic de Greuges de Barcelona i que assegura que ja ha començat a donar els seus fruits. Ell mateix va anunciar ahir que "en les últimes hores i durant el cap de setmana" hi ha hagut "trobades i converses" entre les parts, que per a ell han sigut claus per a la nova suspensió del desnonament. Collboni va detallar que les reunions s’han produït entre la propietat, l’inquilí i les entitats pel dret a la vivenda, tot i que el Sindicat de Llogateres va negar en un comunicat posterior que "actualment hi hagi una negociació amb les parts implicades".
"Per trobar una solució fa falta més temps i és una doble bona notícia", va dir Colboni. Amb tot, va insistir que el compromís de l’Ajuntament és "seguir la mediació i recolzar les mesures que s’hagin d’adoptar resultat d’aquesta mediació".
Pel que fa al motiu del nou ajornament, segons el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, és fàcil de deduir. La mobilització prevista prometia ser, malgrat les hores elegides, més gran fins i tot que la de l’anterior intent, així que el sentit comú va aconsellar evitar el que podia ser una nit de majúsculs enfrontaments.
Un parèntesi de 15 dies
S’obre ara un parèntesi de 15 dies en el qual podria establir-se algun tipus de negociació amb la propietat perquè reconsideri els seus objectius. El Síndic de Greuges desitja mediar, però, segons Aragonès, aquest parèntesi podria ser aprofitat per a moltes més coses que aquesta difícil mediació. En primer lloc, podria aprovar-se al Congrés una regulació més restrictiva dels anomenats lloguers de temporada i d’habitacions, que en el cas concret de l’Esquerra de l’Eixample, on hi ha la Casa Orsola, són gairebé una pandèmia immobiliària. A tot just quatre carrers, per exemple, a la Casa Fajol, una aliança de dues empreses, una d’holandesa i una altra d’espanyola, pretén expulsar els veïns per convertir les seves vivendes en habitacions de lloguer, una fórmula que els permet multiplicar els seus beneficis, tot i que sigui a costa de gentrificar el barri.
En segon lloc, segons el Sindicat de Llogateres, aquest període que obre la suspensió del desnonament de Josep Torrent, el veí afectat en primera instància, és una oportunitat perquè l’Ajuntament reconsideri la seva pretensió d’anul·lar la reserva d’un 30% en les promocions o rehabilitacions d’immobles a pisos socials.
- Cultura popular La Candelera riu a Catalunya: això és el que passarà amb l’hivern
- Telecomunicacions El Govern llança el seu pla per portar la fibra òptica pública a tot Catalunya: 100 milions d’inversió i 1.400 km més de cable aquest any
- Pisos turístics Gonzalo Bernardos té el culpable de dinamitar el mercat de l’habitatge: «Mirar cap a un altre costat…»
- Carta d’Albert Ollé El propietari de la Casa Orsola, fart de les crítiques: «Acabaré venent la finca»
- El sector espanyol del vi apunta al Mercosur i a Mèxic com a pla b
- Causa judicial El jutge Hurtado deriva les queixes de García Ortiz a un jutjat ordinari
- Una investigació Viatge al centre del cas de González Amador
- Diana Morant: "A mi ningú em va posar a dit i jo no posaré a dit ningú"
- Junta directiva del PP Feijóo es reivindica després del gir de les pensions i carrega contra Vox
- Crisi a Castella i Lleó García-Gallardo dimiteix per "discrepàncies" amb Abascal