Una segona Casa Orsola

La mediàtica Casa Orsola té una ànima germana a una desena de carrers, al mateix districte de l’Eixample. L’Ajuntament avalua la documentació d’aquest cas, marcat per una oportuna divisió horitzontal i una ubicació prèmium. Un dels afectats és l’escriptor Ramón de España.

Una segona Casa Orsola
3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Com la Casa Orsola, es tracta també d’una antiga propietat vertical amb pisos de lloguer convencional, amb una ubicació immillorable però un manteniment endarrerit. Al morir l’amo, els hereus van trossejar la finca en quatre parts i la van vendre el juliol passat a quatre societats d’inversió coordinades. Ja només queden 7 dels 11 inquilins originals i un d’ells ha rebut ja el burofax per fer-lo fora. L’Ajuntament analitza l’operació per si "hi pot haver indicis d’haver intentat evitar" expressament l’adquisició municipal via tanteig i retracte.

L’edifici és al carrer Mallorca, 243. No té ascensor ni va passar la ITE, segons els veïns. No està catalogat com a patrimoni, tampoc. "Som l’última finca només d’inquilins que queda en aquest tram de carrer i una de les poques que queden en aquesta zona de la Dreta de l’Eixample", reivindica Gemma Tramullas, que va néixer i va créixer al districte central de Barcelona i fa 25 anys que està al seu pis.

"Tota la finca es va vendre per uns sis milions i els nostres habitatges es destinaran amb tota seguretat al segment de gran luxe amb el ganxo de la localització prèmium, tot i que estiguin fets miques", assumeix. No és una conjectura: l’àtic, que va quedar buit fa dècades per un incendi, s’anuncia a 2,6 milions amb les parets encara calcinades. Un pis sense reformar de 90 m² amb pati, per 790.000. La resta no deuen estar gaire lluny, calcula. "Ens trobem desconeguts que pugen i baixen les escales parlant anglès, francès o amb accent rus, suposem que són inversors que visiten els quatre pisos que estan buits", afegeix. No dubta que el destí de la seva llar serà el mateix: "El mateix dia que l’empresa Palau & Manfredi el va comprar, el 25 de juliol, el va vendre a una altra empresa", recalca Tramullas, que denuncia "pràctiques especulatives". Com ella, tres pisos més estan sense contracte vigent, en una "pròrroga tàcita" que la llei permet allargar com a màxim tres anys i que es pot rescindir cada anualitat. Un quart inquilí, el conegut periodista Ramon de España, va rebre aquest gener la notificació que oficialitza la finalització de l’arrendament: "Ha de marxar al juny". Tot i que pertany a una altra de les empreses inversores implicades, el burofax l’envia Palau & Manfredi, fet que segons els afectats demostra que lidera l’operació de reconversió de la finca. Aquest diari ha mirat de contactar amb l’empresa, sense èxit.

Intervenció municipal

"A més hi ha dues famílies joves –prossegueix Tramullas, que també és periodista– a les quals se’ls acaba el contracte de lloguer d’aquí uns dos anys i mig". I l’onzè pis era d’un veí que va poder exercir el dret de tanteig i retracte al ser l’únic amb contracte antic indefinit: "Ens va dir que el va comprar per una mica més de 300.000 euros i ara el ven per més del doble", critica Tramullas.

Notícies relacionades

Una representació dels set veïns mobilitzats va relatar el seu cas en un consell de barri del districte de l’Eixample el desembre passat i va reclamar públicament la intervenció del consistori. A la setmana següent ja tenien una primera reunió amb representants de diferents àrees de l’Ajuntament, confirmen portaveus municipals. "Van compartir informació sobre el cas, van intercanviar documentació i van analitzar la situació amb voluntat de mantenir una comunicació permanent", detallen. "L’Oficina d’Habitatge de l’Eixample està atenent els inquilins per analitzar un per un els casos", afegeixen.

L’Ajuntament afirma que "està obtenint informació sobre la compravenda de la finca per avaluar si en aquest cas hi pot haver indicis d’haver intentat evitar el compliment de la declaració d’àrea de tanteig i retracte i de la llei d’urbanisme, al no oferir la finca a l’administració per exercir la compra per tanteig i retracte". "Una vegada que l’Ajuntament disposi d’aquesta informació, es tornarà a reunir amb els representants dels inquilins", conclouen.