Sant Martí és el districte amb més contenidors cremats
El 2019, l’Eixample va destacar amb diferència com la zona més afectada, però des del 2020 el focus s’ha traslladat cap a l’entorn del Besòs.
La Guàrdia Urbana detecta que són fets esporàdics comesos per homes
La crema de contenidors ha desplaçat el seu epicentre a Barcelona en els últims anys, al mateix temps que ha canviat de naturalesa. El 2019, l’Eixample va sobresortir amb diferència com el districte més afectat per les destrosses a dipòsits d’escombraries, resultat dels aldarulls arran de la sentència del procés al centre de la capital. La zona va seguir despuntant sobre la resta de la ciutat el 2020, encara sota tensió per la condemna als dirigents independentistes, tot i que va acabar dissipant-se pel confinament a causa de la covid. Si bé hi ha hagut incidents a tota la ciutat, a partir de la pandèmia el focus s’ha traslladat a l’entorn del Besòs, que concentra el 46,9% dels calcinats al Barcelonès en els últims anys, segons les dades obtingudes per EL PERIÓDICO partint de peticions d’accés a informació pública. Les causes també han variat.
Després de dos anys amb un elevat nombre de contenidors destruïts durant jornades de protestes, Sant Martí va rellevar l’Eixample com el districte més perjudicat pels contenidors arrasats pel foc a partir del 2021. El canvi de districte va coincidir amb el refredament de les turbulències polítiques a Catalunya. Els danys que ha continuat patint el mobiliari urbà han deixat d’interpretar-se com un símptoma d’agitació reivindicativa i ja no s’atribueix a un motiu concret.
La Guàrdia Urbana de Barcelona destaca que són fets esporàdics, sempre comesos per homes amb motivació difusa i que vincula sovint amb algun trastorn psíquic. Quan es detecta reiteració, el cos activa dispositius discrets de patrullatge. Assenyala que el reforç de la presència policial sol dissuadir els incendiaris, que busquen el moment i el lloc oportuns per actuar sense ser vistos. Sobre la crema de vehicles, la policia matisa que no ha detectat més incidència. Recalca que també es produeixen per avaries.
Els registres revelen que els contenidors de paper són els més afectats. Com a mostra, el recompte entre febrer del 2022 i agost del 2024: en poc més de 30 mesos es van incendiar 856 contenidors de paper, més del doble que qualsevol de les altres fraccions. Durant el mateix període, van ser cremats 399 dipòsits de matèria orgànica, 397 d’envasos, 382 de resta –els de color gris– i 257 de vidre.
L’Eixample va acumular 1.881 contenidors arrasats entre 2019 i 2024, 529 més que els que van ser cremats a Sant Martí, el segon districte de Barcelona més damnificat en el mateix període. Més de la meitat dels contenidors fets malbé en l’últim lustre a l’Eixample van ser incendiats el 2019: van cremar 973 només aquell any, mentre que en els següents quatre en van ser 908.
Les posicions al capdavant de la classificació canvien si s’agafen els resultats a partir del 2020 i es prescindeix de les xifres desmesurades del convuls 2019. Sant Martí supera l’Eixample i es posiciona com la zona més castigada de la ciutat per atacs incendiaris. Entre gener del 2020 i agost del 2024 es va calar foc a 1.054 dipòsits de residus a Sant Martí, 146 més que a l’Eixample. Nou Barris se situa com el tercer més afectat per la crema de contenidors dels últims cinc anys: 704.
- Literatura catalana Jordi Nopca: «Tenir un fill és com ficar l’extrema dreta a casa»
- Sector immobiliari ¿Qui és el propietari de la Casa Orsola?
- L’acudit s’explica sol
- ¿Ets classe mitjana-alta el 2025? Aquest hauria de ser el teu salari mínim
- Regressió costanera Els enginyers avisen que no es podran salvar totes les platges davant el canvi climàtic