El final de la ‘golden visa’ accelera les vendes i fa pujar els preus

Xinesos, nord-americans i emiratians són els principals compradors de pisos de més de mig milió per aconseguir el permís de residència abans d’abril.

El permís de residència fa que moltes vivendes escalin la barrera del mig milió

El final de la ‘golden visa’ accelera les vendes i fa pujar els preus
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Sara M. va posar el seu pis en venda fa dos mesos a 525.000 euros sabent que era car per a 70 metres quadrats al carrer de Rosselló, a prop de l’Hospital Clínic. Després de diverses ofertes molt per sota, ara fa uns dies en va rebre una de 510.000 d’un comprador mexicà que hi va fer una visita de cinc minuts. La venda meteòrica es devia a la pressa de l’home, sabent que a principis d’abril Espanya deixarà d’atorgar golden visas o visats d’or a estrangers no comunitaris que comprin vivendes de més de 500.000 euros. Aquest recurs per aconseguir un permís de residència a cop de talonari ha provocat un esprint final de compradors d’aquestes característiques a Barcelona, interessats essencialment per l’Eixample, algunes zones del centre i de la zona alta.

‘Efecte crida’

Des que el Govern va anunciar les seves intencions, es va generar un efecte crida que va animar aquest segment de mercat fins al punt que el 2024, fins al novembre, a la província de Barcelona es va arribar al rècord de 308, segons dades recollides llavors per l’ACN. No són gaires en el marc del mercat immobiliari local, però sí que tenen un cert efecte inflacionista en algunes vivendes, ja que posar-les en venda per sobre del mig milió d’euros els obre a aquest mercat. L’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va celebrar l’extinció de la pràctica, impulsada el 2013 pel Govern del PP. Però la recta final de la seva vigència ha accelerat la demanda en punts calents com la capital catalana.

A la pràctica, qui no compri aquest febrer ho tindrà difícil per obtenir el visat, ja que, com indica Jordi Roca, director de Talent i Mobilitat de l’assessoria Adlanter –que gestiona centenars de golden visas tant per la via d’adquisició de vivenda com per inversions i dipòsits–, "no arribaran a temps". I és que, després de l’adquisició, el procés de registre de la propietat pot trigar fins a un mes, i no es pot sol·licitar la residència fins que aquest pas no s’ha completat.

Possiblement aquesta urgència fos també el motiu pel qual un comprador xinès comprés per 520.000 euros un pis de dues habitacions al carrer de Trafalgar "gairebé sense mirar-se’l", explica a aquest diari un altre testimoni. "Buscava ubicació i havia de comprar de seguida", assenyala el Pep, el feliç venedor, que fins ara no havia tingut tanta sort amb clients locals.

Notícies relacionades

L’experta Judith Strub, propietària de la prestigiosa agència homònima a Sant Gervasi que suma 20 anys d’experiència, explica que des de fa anys el permís de residència ha fet que molts pisos de més de 400.000 euros escalessin la barrera del mig milió per atraure els extracomunitaris. Només que ara aquest import sol quedar curt per a les zones més demandades i "han de pujar el pressupost". Amb l’agreujant que, si es compra aquestes últimes setmanes, possiblement es produeixin "decisions precipitades", ja que augmenta l’expectativa de preu dels propietaris i l’import final de tancament.

Això sí, una operació com aquesta s’hauria de realitzar, en aquests moments, només amb vivendes sobre les quals no pesin càrregues com hipoteques, ja que, tot i que siguin cancel·lades el dia d’escripturar, no s’estaria a temps d’aixecar-les del registre i inscriure el nou titular a temps, adverteix el conegut personal shopper immobiliari Jordi Clotet. Entre els seus clients hi ha estrangers de fora de la UE que l’apressen per realitzar compres com aquesta en les últimes setmanes. Com un veneçolà que ahir mateix li va encarregar a distància trobar al més aviat possible un immoble de fins a 650.000 euros a l’Esquerra de l’Eixample.