Immoble
L’arribada d’AstraZeneca posarà en marxa l’edifici Estel a la primavera
El bloc d’oficines més modern de l’Eixample obrirà de manera gradual. Els primers a arribar-hi seran els empleats del colós farmacèutic i a la tardor es preveu l’obertura dels comerços.
La propietat va pagar 120 milions per l’esquelet de formigó i 80 per la reconstrucció
Han calgut tres anys d’obres per convertir les ruïnes de formigó de l’antiga seu de Telefónica (avinguda de Roma) en l’edifici d’oficines més modern i rutilant de l’Eixample, batejat com Estel. Però l’enèsim projecte és per fi una realitat que ja ha completat el procés de construcció per donar pas a l’adequació dels interiors que farà cadascun dels operadors que han llogat espais, amb el colós del sector farmacèutic AstraZeneca al capdavant. L’estrena d’espais encara es farà esperar uns mesos, perquè serà progressiu: es preveu que a finals de primavera o principis d’estiu hi desembarquin els primers treballadors. Els locals comercials possiblement no obriran fins a la tardor, segons fonts pròximes.
El veïnat observa el final de l’obra gairebé com un miracle, després dels 14 anys que han passat des que el vell edifici de Telefónica va quedar sense ús i va començar un historial de vendes entre fons, projectes fallits paralitzats, abandonament i deteriorament del bloc i, finalment, llum verda municipal per convertir-lo en la joia del creixent parc d’oficines de l’Eixample. El moderníssim edifici, projectat per Blanch + Conca Arquitectura BCA, captura ara les mirades de tothom qui passa per davant.
Ultrasostenible
Amb 14 plantes de cara a l’avinguda de Roma i un cos menor, de 8 plantes, al carrer Mallorca, per integrar-se millor en l’entorn, ofereix un continent de disseny i ultrasostenible. Falta dotar-lo de contingut al gust de cadascun dels operadors que hi contracti espais. La propietat, el fons Freo junt amb Ban Capital Credit, que van pagar per l’esquelet de formigó 120 milions d’euros el 2021 i han destinat un mínim de 80 milions a la reconstrucció, mantenen sota secret de sumari els últims fitxatges i detalls. Al principi preveien finalitzar la construcció a finals del 2024 i estrenar-lo poc després, tot i que els plans s’han vist retardats. Segons fonts extraoficials, la constructora va entregar les claus a la propietat la setmana passada, de manera que els que ja hagin contractat un espai puguin començar a dissenyar les seves oficines o baixos comercials gradualment.
L’aterratge
El primer a aterrar a les oficines serà AstraZeneca, que s’instal·larà en els 10.000 metres quadrats de dues plantes completes. Farà del nou espai el seu hub a Barcelona després de deixar les actuals instal·lacions de la Diagonal per créixer i arribar al miler d’empleats. Dimarts passat, un grup de persones vinculades a aquest projecte van visitar l’edifici, en el qual faran una inversió milionària per cobrir les seves necessitats operatives. Es treballa amb una previsió de debut a l’abril, tot i que, tenint en compte l’ambició del hub, podria acabar sent a l’estiu.
Després es desplegaria la seva filial Alexion, possiblement ja a la tardor. Hi ha altres corporacions que preparen l’aterratge, tot i que no s’han donat a conèixer oficialment: Freo vol anunciar-les en pròximes setmanes. De la mateixa manera, els locals comercials no aixecaran la persiana fins a l’octubre, aproximadament, després de diversos mesos ajustant el calendari. Només la cantina restaurant Casa Carmen té confirmada la seva presència, amb un local de 400 metres quadrats que reproduirà l’interiorisme i les característiques dels altres establiments de la cadena. En paral·lel, s’anirà condicionant també el gimnàs, que ocuparà una part de la planta -1, com estava previst.
Cal recordar que l’edifici disposa ara de 49.500 metres quadrats d’oficines, 3.500 metres de serveis (inclouen zones de reunió, de fitnes i de descans), 5.000 metres quadrats de zones verdes (tant al terrat, amb vistes panoràmiques de la ciutat, com en el perímetre) i 3.225 metres quadrats d’espai comercial i de restauració. A més de 414 places de pàrquing per a cotxes, gairebé 300 de moto i 424 per a bicis.
Coronen la construcció les plaques solars que es troben ocultes a la part superior, que proporcionen energia a l’edifici, mentre que a ran de carrer queda pendent la urbanització que dona a l’avinguda de Roma. Fonts del districte de l’Eixample assenyalen que, una vegada acabi aquesta part, podran sol·licitar la primera ocupació de l’immoble, segons el procediment habitual.
El veïnat n’anhela la inauguració, després que fa uns mesos un sector dels residents estigués a punt de recollir firmes per demanar la paralització dels treballs, farts de grues, soroll i pols. Hi ha realment molta il·lusió per veure emergir un nou pol econòmic al barri que funcionarà com un motor de dinamització, manté Sergio Moral, president de l’Eix Comercial Nou Eixample. "Després de tants anys d’abandonament, el comerç estava molt deteriorat, molts negocis van tancar", recorda. Encara hi ha moltes persianes baixades en el perímetre, però alguns comerciants creuen que ja hi ha locals contractats i a l’espera que l’edifici Estel desperti. El districte els ha comentat que n’hi hauria una preinauguració possiblement al maig.
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Previsió meteorològica Pluja a bots i barrals: el pronòstic del Meteocat per a Catalunya
- Forta discrepància Exclusiva Mamarazzis: Piqué no es muda a Miami i Shakira s’emporta els seus fills de gira
- Educació La justícia tanca la porta que Catalunya pugui prescindir de les matèries tradicionals a batxillerat
- A les xarxes socials Les vaixelles virals que no es trenquen