Llum verda per convertir la Masia en la futura seu social del Barça
L’Ajuntament concedeix l’aprovació inicial per reformar l’antiga residència de futbolistes, de manera que l’edifici guanyarà espais sota terra, inclosa una connexió subterrània amb l’estadi.
![Llum verda per convertir la Masia en la futura seu social del Barça Llum verda per convertir la Masia en la futura seu social del Barça](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/8a9115ad-5049-4398-9352-2ce9c0f3b860_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
La residència que va allotjar jugadors de les categories inferiors del club entre el 1978 i el 2011 passarà a ser la seu social del club, un rol que ja va assumir entre el 1966 i el 1979. Per ara, l’Ajuntament de Barcelona va donar llum verda a finals de gener a tramitar la reforma promoguda per la institució esportiva. L’edifici –emblemàtic per haver allotjat futbolistes que es formaven lluny del seu lloc d’origen, com Guillermo Amor, Pep Guardiola i Andrés Iniesta– es manté sense ús des de fa 14 anys.
El Barcelona va presentar la primera proposta al consistori el 2016, amb la idea de convertir la Masia en l’escenari dels actes institucionals i els de més relleu. Va proposar llavors que a la construcció del segle XVII s’hi afegís un edifici allargat, de disseny contemporani, amb una sola planta i 139 metres quadrats, que cobriria les tasques de menjador, amb cuina incorporada. Va superar l’aprovació inicial a la plaça de Sant Jaume, però es va encallar al formular-se temps després una modificació del planejament de la zona, que imposa que "no es podrà ampliar el sostre existent de la Masia" i "no s’admetrà cap ús de restauració excepte els serveis de càtering intern".
L’esbós del 2016 s’ha acabat per enterrar ara, al començar-se a tramitar un nou projecte de rehabilitació, menys agressiu, al renunciar a erigir un cos annex a la construcció aixecada fa gairebé 400 anys. En tot cas, preveu una petita demolició i guanyar espais sota terra, amb connexió subterrània inclosa amb el garatge del Camp Nou i la resta de zones de l’Espai Barça.
La comissió de govern del 23 de gener passat, encapçalada per l’alcalde Jaume Collboni, va atorgar l’aprovació inicial al nou pla especial urbanístic que la junta directiva presidida per Joan Laporta ha presentat per reobrir la Masia, reformulat respecte al de fa vuit anys. El projecte conserva l’arquitectura i les dimensions de l’immoble primigeni, protegit per estar declarat bé cultural d’interès local (BCIL).
S’enderrocarà la part posterior
Notícies relacionadesEl document segellat pel Barcelona recalca la intenció de recuperar el volum original de l’immoble i planifica que una galeria afegida a la part del darrere s’enderroqui. "S’enderrocarà el cos posterior no original, valorant les quatre naus històriques de l’edifici", diu el pla. També s’eliminaran les golfes, de manera que augmentarà en alçària la primera planta, on s’ubicaran el despatx del president, el gabinet de presidència i una sala de recepció a personalitats, entre altres estances, per transformar-la en "l’espai més representatiu de la Masia, obert a la seva façana principal i amb vista sobre l’Espai Barça i el nou estadi", avança el projecte. La sala del consell s’emplaçarà a la planta baixa i el jardí actual es preservarà. El Barça informa que manté la previsió que les obres a la Masia comencin en el tercer trimestre del 2025. La institució no ha precisat quan durarà la remodelació ni quant costarà.
La disposició interior de la Masia es reconfigurarà sense augmentar la superfície construïda sobre la parcel·la de 1.862,50 metres quadrats. La finca perdrà dos metres quadrats de superfície construïda, però, alhora, creixerà sota terra. El soterrani, de 60,70 metres quadrats, passarà d’estar dedicat només a magatzem a eixamplar-se fins a 198,40 metres quadrats, a l’habilitar-se una sala polivalent subterrània. La Masia enllaçarà sota terra amb el Camp Nou.
- Peña Ubiña Mor un escalador a la mateixa muntanya que va matar el seu pare fa 31 anys
- Carme Trilla: "Operacions com la Casa Orsola es podrien fer sense necessitat de mobilització"
- El vestidor del Madrid s’atipa d’un Vinícius a la baixa
- Confessió personal Eduard Fernández s'obre amb Évole en la seva entrevista més sincera: "Era addicte a l'alcohol i el barrejava amb coca"
- Justificacions L’Opus Dei respon a les denúncies d’abusos de la docusèrie de Mònica Terribas a Max ‘El minuto heroico’
- TENSIÓ EN EL DERBI Espanyol i Barça s’enfronten per un polèmic gest de Mapi
- Judici del cas rubiales Tomé assumeix la responsabilitat de no convocar Jenni Hermoso
- Bancs i canvi climàtic Ecologia per a imbècils
- Després dels premis Goya El cine en flames
- La lluita per les competències Els Mossos vigilaran en àrees fins ara restringides en ports i aeroports