Administració local

L’ordenança de civisme es retarda de nou atesa la falta d’aliances estables

La posada en marxa de la reforma es posposa de l’estiu a "finals del 2025" per la falta de consens. Després de tancar la carpeta dels pressupostos, el govern municipal i l’oposició inicien la negociació de les normes de convivència.

ERC i BComú volen que sigui menys punitiva i que es prioritzi la mediació

L’ordenança de civisme es retarda de nou atesa la falta d’aliances estables
4
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’actualització de l’ordenança de civisme de Barcelona, que no ha canviat des que va entrar en vigor el 2006, es retarda mig any més. El govern municipal, que va fixar la possible posada en marxa de la norma a l’estiu, confirma a aquest diari que ara situa a "finals del 2025" la modificació d’una de les ordenances municipals més controvertides. La voluntat de reformar-la és unànime entre els grups de l’oposició, però la possibilitat real d’arribar a acords estarà en la lletra petita. Després de la negociació dels pressupostos, l’executiu de Collboni encara ara la carpeta que inclou les normes de convivència, tasca difícil atesa la falta d’aliances estables.

El govern va fer públic al novembre l’esborrany de la seva proposta i preveu que el nou text s’aprovi de manera inicial en la comissió de govern de l’abril. A partir d’aquí, expliquen fonts municipals, començarà el període d’exposició pública i les converses amb els grups per mirar d’assegurar-se els suports que donin llum verda, a la fi, a la nova ordenança. Vint anys després la seva aprovació, les prioritats han canviat i Barcelona està ara en un context diferent, amb més protagonisme de la massificació turística, la conciliació de descans veïnal i oci nocturn efervescent i el repte de la neteja de l’espai públic.

De moment, el consens polític està lluny. Aquest febrer, els grups estan mirant quines mesures presenten per incloure-les en el text que se sotmetrà a votació. Hi ha el precedent del 2017, quan, en el primer mandat d’Ada Colau, els Comuns ja van intentar modificar la norma perquè fos més laxa i van haver de fer marxa enrere per falta d’acords. És més, l’ordenança ja va néixer en el seu moment envoltada de polèmica social i política, fins al punt que va trencar la cohesió del tripartit de Joan Clos. Iniciativa per Catalunya hi va votar en contra i es va aprovar amb els vots del PSC, ERC i CiU.

En aquesta ocasió, la temàtica de la negociació podria facilitar també sorpreses. La capacitat del PSC i Junts de sumar majoria per si sols i la trajectòria d’acords del PSC i ERC l’últim any propícia explorar aritmètiques polítiques diferents de la suma del PSC, ERC i els Comuns que Collboni ha situat fins ara com a estratègia preferent.

Des de la seva arribada a l’alcaldia, Collboni va deixar clar que per revertir l’incivisme i millorar la convivència veu necessari endurir les sancions. I així ho reflecteix en la seva proposta de reforma de la normativa. En termes genèrics, inclou augmentar la quantia de les multes per orinar, masturbar-se i beure alcohol al carrer, i incorpora agilitzar les sancions a turistes per aconseguir que les paguin, ja que ara la liquidació del deute té certa complexitat. Com a novetat, afegeix el càstig d’actes que atempten contra la llibertat i indemnitat sexual a l’espai públic, i que les persones que pintin grafitis en llocs no autoritzats siguin castigades amb fins a 600 euros i assumeixin el cost de neteja.

Col·lectius vulnerables

El govern socialista també proposa mesures preventives i alternatives a la sanció en casos que puguin afectar col·lectius vulnerables, com ara persones que dormen al carrer o menors, i també en matèria de violència masclista. I mesures alternatives a la sanció és el que demanen els grups d’ERC i BComú, que volen que la norma sigui menys punitiva i que es prioritzi la mediació, de la mateixa manera que va proposar el Síndic de Greuges de Barcelona.

Des d’ERC defensen especialment que el text que s’aprovi incorpori la mediació, les mesures alternatives (com serveis a la comunitat) i la corresponsabilitat, un concepte que, de fet, el govern ja inclou en l’esborrany. "No creiem que els problemes de convivència s’hagin de resoldre només a cop de sanció. S’ha demostrat moltes vegades que la mediació és molt positiva per millorar els problemes de convivència", afirma el portaveu adjunt del grup municipal, Jordi Coronas.

Els Comuns són més exigents amb la proposta dels socialistes, que veuen "molt limitada, poc ambiciosa i fins i tot cosmètica". El portaveu adjunt de la formació, Marc Serra, demana no focalitzar l’ordenança en col·lectius, sinó en conductes. "No té sentit multar persones sense llar", diu. Per això aposta per "prevenir abans que sancionar" i per alternatives com equips de convivència o educadors als carrers. "De res serveix multar per orinar al carrer si no poses banys públics", exemplifica.

Més enllà del text, Junts va exposar la setmana passada unes receptes per frenar l’incivisme. L’enduriment de les sancions coincideix amb el posicionament del govern, en concret per al consum d’alcohol, les baralles, els grafitis o les molèsties nocturnes. A més, reclama prioritzar la "persecució i el càstig" al multireincident i garantir que "els processos de sanció funcionin amb els turistes". Volen més agents de la Guàrdia Urbana i fomentar la mediació.

Notícies relacionades

Agents amb autoritat

I el PP no ho dubta: "A Barcelona qui la fa la paga". La seva principal reclamació és incrementar les sancions, especialment per consumir alcohol al carrer i orinar, i proposen que els que facin grafitis siguin els que netegin "les seves destrosses". "També és necessari dotar els agents cívics d’autoritat per multar", assenyalen.