Patrimoni

La Sagrada Família va tancar 2024 amb superàvit i rècord de visites

Els 47 milions d’excedent permeten encarar la recta final de la construcció del temple, que el 2026 celebrarà el centenari de la mort de Gaudí. L’any passat, 4.833.658 persones van passar per taquilla.

El patronat està convençut que tots els obstacles urbanístics es resoldran

La Sagrada Família va tancar 2024 amb superàvit i rècord de visites
3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

La Sagrada Família va tancar l’any passat amb un superàvit als seus comptes de 46,7 milions d’euros, una xifra notable, sens dubte, que permet als responsables encarar la recta final de la construcció del temple amb solvència, sempre que desencallin amb l’ajuntament el puzle urbanístic de l’escalinata del carrer Mallorca, és a dir, la que algun dia hauria de ser la porta principal de la basílica. Els ingressos, essencialment per la venda d’entrades, el 2024 van ser de 133,9 milions, set més que el 2023. Les factures a pagar van sumar 86,2 milions, una xifra que inclou la gairebé culminació de la torre central i la construcció de la capella de l’Assumpta, i també les nòmines i el manteniment del temple. El resultat pressupostari té, com resulta obvi per poc que es conegui el barri, una explicació inapel·lable: la Sagrada Família no només és el monument amb més reclam turístic de la ciutat, sinó que no fa més que créixer.

Els visitants, després de l’angoixa de la pandèmia, van créixer un 2,7% el 2024. Van passar per taquilla 4.833.658 persones. És a dir, més de 13.000 cada dia. I això que en realitat és un edifici en obres. La previsió és que quan estigui acabada, la Sagrada Família potser multiplicarà la seva fama mundial i incrementi el seu reclam turístic, amb el hàndicap que la capacitat màxima està a punt d’assolir-se. ¿Quan serà això? És una pregunta amb més d’una resposta. Aquest 2025 està previst que es culmini la torre de Jesús, o sigui, que el temple arribi a la seva altura màxima. La inauguració solemne, no obstant això, es portarà a terme el juny del 2026. Una altra fita: al novembre la primera torre construïda, la de Sant Bernabé, complirà 100 anys. Aquests treballs i els de la capella de l’Assumpta seran una mena de preliminars del centenari de la mort d’Antoni Gaudí. D’aquesta manera, la 2026 serà una data simbòlica, amb la qual es podrà predicar, en certa manera, un primer final. Però quedarà pendent l’escalinata, un repte que passa, coincideixen totes les parts, per trobar una solució immobiliària als veïns afectats; una xifra incerta perquè depèn del tipus d’escalinata que permetin construir les autoritats municipals. No cal dir que el superàvit econòmic de la Sagrada Família facilitarà les coses.

En qualsevol cas, el patronat planifica el seu futur amb el convenciment que tots els obstacles urbanístics es resoldran. Tant és així que aquest mes han tramitat ja amb l’Ajuntament de Barcelona els permisos per instal·lar la bastida sobre el carrer de Provença que permetrà aixecar les torre de la façana de la Glòria. Serà aquesta una façana en què es treballarà durant 10 anys, però a aquesta dècada s’hi haurà d’afegir després un temps incert per decorar-la escultòricament.

Notícies relacionades

Dels Estats Units a Corea

La memòria anual del 2024, titulada molt oportunament T’acabarem, conté un ampli ventall de xifres. Entre elles, n’hi ha una que potser sorprendrà. D’aquests 4,8 milions de visitants, la nacionalitat amb més pes és la dels Estats Units. Són un 18,55% dels visitants, per sobre dels que resideixen més a prop. Els espanyols són el 12,67%, els francesos, un 6,93% i els italians, un 6,53%. Ben aviat aquests dos últims grups citats seran superats pels sud-coreans (6,18%) i els xinesos (4,52%), amb una progressió de creixement molt alta. En el cas de la Xina, l’explicació és simple: és pel volum de població. El cas de Corea del Sud és més curiós. Les autoritats d’aquell país van realitzar a finals de la pandèmia una enquesta per conèixer els plans dels seus ciutadans quan fos possible tornar a viatjar. Barcelona era el destí preferit. En aquest mateix apartat de la memòria sembla menor, és clar, la xifra de persones que han pogut visitar el temple en jornades de portes obertes, 28.500, a més dels 2.889 Jordis i Georgines que tenen l’accés gratuït amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi, el 23 d’abril.