3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Barcelona s’ha despertat exultant aquest diumenge. L’energia dels més de 30.000 corredors que aquest matí s’han citat a la Mitja Marató, els divertits cartells dels animadors per donar alè als corredors de la segona mitja marató més multitudinària d’Europa i l’excitació per poder convertir-se en l’escenari del nou rècord del món, s’han convertit des de primera hora en els ingredients perfectes per a una jornada per al record.

Després de Berlín (35.000 dorsals), Barcelona és la cita amb més corredors populars i des d’aquest any, una de les quals ha aconseguit millors xifres de participació femenina. Les corredores representen ja el 40% de les inscripcions, una xifra històrica i similar a la del total d’ atletes estrangers, que rondava igualment el 40% amb més de 95 nacionalitats presents. La Mitja de Barcelona, amb el seu clima suau i famós i ràpid traçat urbà, s’ha convertit en una de les carreres més populars per al turisme actiu.

El recorregut aquest any ha sigut lleugerament modificat per evitar els trams d’obres de Plaça Espanya, però continuava sent un dels circuits més ràpids del món. El clima, que ha respectat els corredors sense vent ni massa calor, ha disposat tot a favor del favorit, l’ugandès Jacob Kiplimo per recuperar el rècord que va perdre el 2023. Amb una marca 48 segons més ràpida que l'immediat anterior fixada per Yomif Kejelcha a València, Kiplimo ha fet miques l'actual plusmarca mundial en completar el circuit en 56 minuts i 42 segons, una gesta inèdita ja que mai ningú abans havia corregut 21 quilòmetres en menys de 57 minuts.

Una festa del running

A més dels atletes d’elit, la Mitja ha comptat com cada any amb corredors il·lustres de molts sectors de la societat. Des d’influencers a polítics, ningú se l’ha volgut perdre. És el cas del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, que s’ha afegit aquest diumenge als 30.000 participants de l’eDreams Mitja Marató de Barcelona, i que ha completat el recorregut en un temps d’1 hora, 38 minuts i 2 segons.

Notícies relacionades

Una mica més han tardat la resta dels corredors populars, però no per això han corregut amb menys ímpetu. Els cartells i l’animació disposats s’han encarregat que tots i cadascun dels corredors poguessin treure en algun moment un somriure. Des dels cartells de "Montoya, por favor", als de "afanya’t que se t'escalfa la birra", els de "somriu, has pagat per això" o el de "He de demanar un Uber?", els carrers estaven plens d’animadors desitjant trobar els seus éssers estimats. Aquest bon rotllo sumat a les picades d’ullet a la Isla de las tentaciones, la conya i el lligar han fet de la cita esportiva una festa. «Busca l’Alex a Bumble, a ell també li agrada córrer» o «Troba amb qui baixar de 6 minuts el quilòmetre», podia llegir-se en alguns dels arcs de carrera patrocinats per la marca.

Enguany, l’organització ha disposat més de 30 punts d’animació per tot el recorregut entre batucades, balls, música i tambors, així com música en directe a la zona de sortides que ha amenitzat l’espera als milers de corredors que esperaven per sortir amb versions de cançons mítiques. D’altra banda, i perquè la festa no acabés tan aviat, més de 3.000 corredors s’han donat cita després de l’esforç a la PaRunda. Una iniciativa de la mateixa organització amb música en directe i food trucks al Poble Espanyol on celebrar el triomf.

Temes:

Atletisme