Dades del padró
La població estrangera es multiplica per 16 en 30 anys
BCN acollia 432.556 forans a principis del 2024, la xifra més alta de la seva història, que equivalia a una quarta part de la població.

Las Ramblas de Barcelona en noviembre de 2022. /
Mai abans tants veïns de Barcelona havien tingut un passaport d’un altre país com passa en l’actualitat. La xifra d’estrangers que viuen a la capital catalana continua creixent i superant rècords, segons revelen els últims registres disponibles.
Per primera vegada, un de cada quatre barcelonins prové d’un altre país. A 1 de gener del 2024, 432.556 residents no eren de nacionalitat espanyola, el 25,4% de l’urbs, un màxim històric mai assolit. La quantitat multiplica per 16 les estadístiques de 1997, quan es van comptabilitzar 26.600 forans que estaven establerts a la capital de Catalunya.
Una nova composició
L’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona ha aprofundit en com ha canviat la demografia de la ciutat a partir dels registres del padró municipal a principis de l’any passat, quan la població de la ciutat era d’1.702.814 habitants. L’informe La població de Barcelona segons lloc de naixement i nacionalitat a 01/01/2024: una Barcelona diversa afirma que, quant al lloc de naixement dels veïns, la composició de la ciutat ha variat especialment des de finals del segle XX.
L’estudi apunta que 572.459 residents a Barcelona a principis de l’any passat havien nascut fora d’Espanya, set vegades més que el 2000. Llavors, eren 74.169 persones. El mateix dictamen indica que, a començaments del 2024, els habitants de la capital que no tenien Barcelona com a lloc de naixement eren majoria davant els que sí que enfonsen les seves arrels a la ciutat.
La població autòctona equival al 46,1% del conjunt de l’urbs. Al seu torn, els veïns d’origen estranger representen el 33,6% del padró, mentre que els procedents de la resta d’Espanya sumen el 13,4% i els de la resta de Catalunya, el 6,9%. La població forana a Barcelona s’ha incrementat gairebé sense interrupció des de principis de segle. Amb prou feines només s’ha encallat en els anys de la crisi econòmica i el 2021, a causa de les restriccions a la mobilitat per la pandèmia de la covid. El 2024, el nombre d’habitants de la ciutat originaris d’altres països va créixer un 10,4% respecte al 2023.
L’informe de l’Oficina Muncipal de Dades detalla que a Barcelona conviuen 180 nacionalitats diferents. Els italians continuen sent la colònia més nodrida de la capital, amb 50.052 compatriotes. En segona posició, i a una distància considerable, se situen els colombians, amb 28.551 nacionals. En qualsevol cas, el consistori recorda que la comunitat italiana inclou nombrosos argentins amb passaport transalpí.
Notícies relacionades¿I Madrid?
A Madrid, segons dades municipals i a data d’1 de gener del 2024, la població és de 3.460.491 habitants, dels quals el 19% són de nacionalitat estrangera. Quant al lloc de naixement, una mica més del 70% van arribar al món en algun lloc d’Espanya, mentre que el 29% van néixer més enllà de les nostres fronteres.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja