Habitatge

BCN té nou casos oberts per incomplir la norma del 30%

El consistori admet l’arxivament de cinc expedients, però nega que s’hagin perdonat multes per no efectuar la reserva d’habitatge social.

«Actuarem fins ales últimes conseqüències», diu Bonet sobre els expedients

BCN té nou casos oberts per incomplir la norma del 30%
2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera tinenta d’alcaldia i responsable d’Habitatge de Barcelona, Laia Bonet, va reafirmar ahir la voluntat del govern municipal de fer complir la normativa que obliga els promotors a destinar un 30% dels pisos que construeixen a habitatge social i sancionar-los si és convenient. És més, va precisar que tots els expedients oberts amb possibles incompliments "continuen vius i amb possibilitat d’acabar amb una sanció", en una compareixença després que el diari ARA publiqués diumenge que el 2023 el govern de Jaume Collboni va arxivar expedients que ja s’havien incoat i preveien multes per incompliments de la norma.

Bonet va admetre que hi ha cinc expedients que van caducar i es van arxivar administrativament, però va negar que hagin perdonat multes. De fet, va concretar que hi ha nou casos oberts i amb possibilitat de sanció, que es van detectar en una macroinspecció feta el 2022 sobre 2.500 actuacions en permisos d’obres per detectar si en alguna hi podia haver un incompliment de la norma del 30%. "Estem parlant del 0,036% dels casos inspeccionats", va ressaltar.

"En el moment en què detectem un incompliment, que vol dir que el permís d’obres que es va sol·licitar no s’ajusta al tipus d’obra, el que s’ha de fer és restituir la legalitat urbanística". És a dir, demanar el permís correcte. Es tractava de casos, per exemple, en què el permís sol·licitat era una comunicació d’obres en lloc de tractar-se d’una llicència, i en els casos de les grans rehabilitacions, la normativa del 30% obliga els promotors a reservar també habitatges per fer pisos protegits.

D’aquesta manera, es va iniciar la via del procediment de restitució, com a pas previ per fer "aflorar" incompliments, incoar un nou expedient sancionador als promotors i imposar la sanció corresponent. "Una vegada es canvia el tràmit urbanístic, tenim la seguretat jurídica per imposar la sanció", va dir Bonet.

D’aquests nou casos, n’hi ha un –el de la finca del carrer de Castillejos, 243– en què una sentència favorable va determinar fa 15 dies que el permís d’obra "no s’estava ajustant". "Aquí aflora un incompliment", cosa que permet obrir el procediment sancionador i imposar la multa que correspon. En els vuit casos restants, es podria seguir el mateix camí si també s’evidencia "el desajust" entre el tipus de permís d’obra i el nivell d’obres que s’estaven fent. "Actuarem fins a les últimes conseqüències", va advertir Bonet.

Finques de l’Eixample

Notícies relacionades

En aquests moments alguns estan en seu contenciosa, i d’altres, en seu administrativa, però tots estan en fase de restitució. Segons la tinenta d’alcaldia, és la recomanació de serveis jurídics a l’hora de procedir.

Els cinc d’aquests nou casos que sí que es van arxivar són finques del districte de l’Eixample que s’estaven rehabilitant esquivant l’obligació de reservar un 30% dels pisos per a habitatge protegit, segons el diari ARA. L’expedient va caducar perquè l’Ajuntament va sol·licitar un informe a serveis jurídics que, al tardar més de sis mesos a presentar-se, va propiciar que l’expedient s’arxivés.