La platja de Sant Adrià reobre avui després de 4 anys tancada per contaminació

La playa del Litoral de Sant Adrià de Besòs, durante los últimos trabajos de descontaminación, en octubre pasado.

La playa del Litoral de Sant Adrià de Besòs, durante los últimos trabajos de descontaminación, en octubre pasado. / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs reobre avui després de gairebé quatre anys amb l’entrada prohibida per la presència de contaminació potencialment cancerígena en cas de llarga exposició. La detecció de metalls pesants, procedents d’antics residus industrials que van emergir arran de terra, va comportar que el 29 de maig del 2021 es barrés el pas a la franja marítima que va des de la desembocadura del riu Besòs als voltants de les Tres Xemeneies. Sant Adrià només disposa d’una platja més, la del Fòrum, una mica aïllada dels nuclis habitats i amb un paisatge a l’esquena que el municipi voldria esborrar: davant la línia de costa, s’erigeixen les centrals de cicles combinats d’Endesa i Naturgy i la incineradora de residus de Tersa.

Després de 1.362 dies d’espera i quatre estius perduts, l’ajuntament preveu que les tanques que envolten la platja del Litoral es retirin avui. No s’ha programat cap acte pel retorn a la normalitat. D’aquesta manera, l’accés ja serà lliure per complet, després que la Generalitat hagi conclòs que el terreny torna a ser apte per ser trepitjat. La reixa i les lones que han advertit del "tancament provisional i preventiu per preservar la salut de les persones" han perdurat fins aquesta setmana. Desapareixen després d’una odissea per aconseguir que el Ministeri de Transició Ecològica netegi la sorra i l’Agència de Residus de Catalunya certifiqui que, després de tres actuacions diferents de descontaminació, la platja ja no comporta risc per a la salut. Qüestió a part és l’estat del subsol a més de 80 centímetres de profunditat, on persisteixen restes insalubres, atribuïdes a les fàbriques que van ocupar la costa durant dècades i que van tancar sense reparar els danys. La plataforma ecologista La Marea Verde continua advertint risc: "Ningú ha vist els resultats de l’Agència de Residus. Deixar entrar la gent en aquesta platja és un crim".